Mümin Özellikleri

Mümin kelime-i tevhidi benimseyip içtenlikle yaşayan kişidir. Kelime-i tevhid La ilahe illah muhammedürrasulullah demektir. Yani bu da mealen Allah’tan başka inanılacak başka ilah yoktur anlamına gelmektedir. Sadece ona ibadet eder ona inanırız. Muhammed (S.A.V) onun elçisidir.

Bu söylediklerimiz Furkan suresi 68. Ayet’te şöyle ifade edilmektedir: Mümin onlardır ki Allah’ın yerine başka bir ilah katmazlar. Allah’ın haram kıldığı canı öldürmezler, zina etmezler. Kim bunlardan birini yaparsa hakiki mümin olamaz.

Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V), müminler arasında önceden günah işlemiş olup da sonradan pişman olan ve iyi amel işleyenlerin günahlarını Allah’ı Teâla siler ve mümin insanlar arasına kabul eder buyurmaktadır. Öyleyse yapmış olduğumuz günahları bir kenara bırakıp, tövbe edip Allah’tan affını istemek gerekir. Tekrar bu günahları işlememek için daha fazla çaba gösterip hakiki mümin olmak için güzel amellerde bulunmamız gerekir.

Mümin her akşam yatsı namazından sonra, Peygamberimize miraçta hediye olarak verilen beş hediyeden bir tanesi olan Amenerrasulü diye adlandırdığımız Bakara suresi’nin son iki ayetini anlamını idrak ederek okuyandır. Peki, bu ayetlerden ne anlıyoruz ya da mümine ne anlatmaktadır.

O peygambere indirilene (Kuran’a) peygamber de inandı, mümin olanlar da inandı. Hepsi de Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler. Peygamberlerden hiçbiri arasında bir ayrım yapmadılar. İşittik ve itaat ettik, affını dileriz. Ey Rabbimiz, dönüş sanadır dediler (Bakara 285. Ayet).

Allah kimseye gücünün yetmeyeceğinden fazlasını yüklemez. Kazandığı lehine yani kendi menfaatinedir. Yüklendiği aleyhinedir. Ey Rabbimiz, unuttuk veya yanıldıysak sorumlu tutma bizi. Ey Rabbimiz, bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz, bize gücümüzün yetmeyeceğini yükleme. Affet bizi, bağışla bizi. Sen Mevlamızsın. Kafirlere karşı yardım et bize (Bakara 286. Ayet).

Ayetlerin anlamını verdikten sonra, mümin bir kişinin neden bu ayetleri her gece okuması gerektiğiyle ilgili olarak peygamberimizin şu sözleriyle yazımı sonlandırmak istiyorum. Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyuruyor: Bakara suresinin 255. Ayeti olan Ayetel-kürsi ve Bakara suresinin son iki ayeti olan Amenerrasulu okumadan uyuyan hiç kimse görmedim. Bundan da anlıyoruz ki, bu ayetler karşılaştığımız sorunlara karşı bize bir nevi manevi zırh görevi üstlenmektedir. Sorunlar karşısında güçlü ve imanını her zaman için koruyabilen bir kişi olabilmek için bu ayetler her gün müminler tarafından okunmalıdır.

Allah’ı Teâla bu dualar sebebiyle günahlarımızı bağışlasın, ağır imtihanlardan bizleri korusun ve kulluk görevlerimizi en iyi şekilde yapanlardan eylesin.

YORUM EKLE

banner115