Boyabat Ormanlarındaki Zararlı Böcekler Avcı Böceklerle Yok Edilecek

 Boyabat Ormanlarındaki Zararlı Böcekler Avcı Böceklerle Yok Edilecek

Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü Biyolojik Mücadele laboratuvarında üretilen Thanasimus formicarius ve Clerus mutillarius isimli avcı böcekler, ormanlık alanlara bırakılarak zararlı kabuk böceklerini yok etmesi hedeflendi. 

Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü, Biyolojik Mücadele Laboratuvarında Biyolog Gülçin Küçükbak tarafından ormanlık alanlarındaki ağaçlara zarar verip kurumalara sebep olan kabuk böcekleriyle mücadele için predatör (savaşçı böcek) üretiliyor.

Boyabat Orman İşletme Müdürlüğünde görevli Biyolog Gülçin Küçükbaş, konuyla ilgili Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının ormanlardaki ağaçlara zarar verip, ağaçların kurumalarına neden olan kabuk böceklerini yok ederek ormanları zararlı böceklerden koruyarak ilçemizi daha da gelişmiş ormanlara kavuşturmaktır dedi.

Küçükbaş, sözlerine devamlar "Ülkemizde 1984 yılında başlayan Thanasimus formicarius yırtıcı böcek üretimi, 2009 yılında ilçemiz laboratuvarında da üretim denemelerine başlanmış olup üretim çalışmalarımız devam edilmektedir. Bu yırtıcı, savaşçı böcek ormanlarımıza zarar veren kabuk böceklerini yiyerek beslendiğinden yararlı, yırtıcı böcektir. Her yıl binlercesini üretip arazideki gerekli bölgelere salınarak biyolojik dengeyi korumaya çalışmaktayız. Ormanlarımızı kabuk böceklerinin verdiği zararlardan koruma mücadelesi veriyoruz..

Ayrıca Thanasimus formicarius yırtıcısının yanında  Clerus mutillarius yırtıcısını da laboratuvarımızda üretmekteyiz. Bu savaşçı böcek te kabuk böceklerinin yırtıcısı olup, besin olarak kabuk böceklerini yiyerek ormanlarımızı zararlılardan korumuş oluyor.

Bu kapsamda geçen yıl 15 bin savaşçı böcek üretip Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki gerekli bölgelere bırakılmıştır. Bu seneki programımız 10 bin adet savaşçı böcek üretimi olup şu anda 5 bin 750 adet Thanasimus formicarius yırtıcısı doğaya salınmıştır. Bu savaşçı böcekler önümüzdeki yıllarda da üretilerek ormanlarımız zararlı böceklerden korunmaya devam edecektir. Ürettiğimiz bu böceklerin insan sağlığına hiçbir zararı yoktur." ifadelerinde bulundu.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2019, 13:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115