Cuma Ovası'nda leylek göçü tamamlandı

Cuma Ovası'nda leylek göçü tamamlandı

Saraydüzü Cuma Ovası'nda leylek göçü tamamlandı

Sinop'un Saraydüzü ilçesi Cuma Ovası'ndaki 67 leylek yuvasındaki toplam 250 leylek, kışı Doğu Afrika'daki sıcak bölgelerde geçirmek üzere göç ettiler.

Koordinatörlüğünü Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Okul Müdürü Orhan Okur ve Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez’in yaptığı "Saraydüzü Cuma Ovası'nda leylek popülasyonu" projesinin 2. yıl faaliyetleri kapsamında Mart 2023 ile Eylül 2023 dönemleri arasında gerçekleştirilen gözlem çalışmaları rapor halinde açıklandı.

Saraydüzü Cuma Ovası'nda Leylek Popülasyonu Projesi 2023 Yılı faaliyetleri ve raporu hakkında Boyabat Sesi muhabirine açıklamada bulunan Proje Koordinatörü Orhan Okur, 15 Eylül 2023 tarihi itibarıyla leylek göçünün tamamlandığını söyledi.

Okur yaptığı açıklamada "Cuma Ovası'na ilk leylek 8 mart 2023 yılında gelmiş, leylek çiftleri kuluçka ve yavru büyütme faaliyetleri sonrasında Ağustos ayı ortalarına doğru Afrika’ya uzanan göç yolculuklarına başlamışlardır. Ebeveyn leyleklerin bir kısmı her yıl olduğu gibi daha geç göç etmiş ve son leylek 15 Eylül 2023 tarihinde Cuma ovasından ayrılmıştır. 2022 yılında son leyleğin 21 Ağustos 2023 tarihinde göç ettiğini düşündüğümüzde bu sene leyleklerin daha geç göç ettiğini söyleyebiliriz.

Projenin 2023 yılı faaliyetleri kapsamında Cuma Ovası'nda bulunan 67 leylek yuvası takip edilmiş, yavru uçurabilen toplam 48 yuvada bulunan 129 yavru uçmayı ve göç etmeyi başarmıştır. 2022 yılı ile kıyasladığımızda aktif yuva ve yavru sayılarında artış görülmektedir.

Projenin 2023 yılı faaliyetleri kapsamında 20-21 Mart 2023 tarihlerinde Yedaş Yeşilırmak Elektrik Dağıtım tarafından yaptırılan platformlar, 5 yuvaya yerleştirilmiştir. Böylece yuvaların bir kısmında leylek yuvalarının güvenliği ve elektrik hatlarının sağlıklı şekilde işlemesi sağlanmıştır.

Yine 2023 yılı faaliyetleri kapsamında 15-16 Haziran 2023 tarihlerinde Sinop Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden gelen akademisyenlerce leylek yavrularına halkalama çalışması yapılmıştır.

2022 yılında 54 yavru leyleğe halka takılmışken 2023 yılında 64 yavru leyleğe halka takılmıştır. Birçok üniversitenin katılımıyla gerçekleşen proje, ilimizde bu tarzda gerçekleşen ilk proje olma özelliğini taşımaktadır.

5 yıl devam etmesi ön görülen projenin ilk iki yılı tamamlanmış olup 2024 yılında gözlem faaliyetleri yanında tehlike arz eden yuvalara yapay platform takılması, yavru leyleklere halka takılması faaliyetleri de devam edecektir.

Bu faaliyetlerin yanında Cuma ovasında bulunan köylerde yaşayan halk ve öğrenciler için, akademisyenler tarafından bilgilendirme seminerleri yapılacaktır. Doğanın ve ekolojik dengenin korunmasının yanında, biyolojik çeşitliliğin ilimizde ve bölgemizde devamlılığının sağlanması, yeni nesillere bu bilincin aktarılmasının amaçlandığı projemizin faaliyetleri 3 yıl daha düzenli bir şekilde devam edecektir." ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2023, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115