Boyabat'ta CHP ve ADD'li Kadınlardan Kadınlar Günü Kutlaması

Boyabat'ta CHP ve ADD'li Kadınlardan Kadınlar Günü Kutlaması

Boyabat'ta CHP ve ADD'li Kadınlardan Kadınlar Günü Kutlaması

Boyabat Cumhuriyet Halk Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla anma ve kutlama etkinliği düzenlediler.

Atatürkçü Düşünce Derneği lokalinde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunuşuyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Boyabat Şubesi Başkanı Dursun Eker, dünyada kadın hakları ve  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün belirlenmesinin tarihçesini anlattıktan sonra Atatürk'ün en büyük devrimlerinden birisinin Türk kadınlarına seçme ve seçilme haklarının tanınmasıdır, dedi.

Eker, sözlerine devamla, "Çok uzun yıllar kadınların ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü çoğu dünya ülkelerinde kadınlar layık oldukları haklarına kavuşamazken Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlarımızın da çok büyük payının olduğu Kurtuluş Savaşı zaferi sonrasında kurduğu Cumhuriyetimizin temel ilkelerinden birisi de kadınlara verilen önem ve haklarıdır.

Bu gün demokrasinin en iyi işleyen ülkelerinden birisi olan İsviçre'de henüz kadınların seçme ve seçilme hakları yokken, Atatürk, çoğu Avrupa ülkesinden önce kadınla seçme ve seçilme haklarını tanımıştır.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Kadınların özgür olmadığı, haklarının gasp edildiği, ikinci sınıf insan muamelesinin görüldü, kadına şiddetin devam ettiği, kadın cinayetlerinin  sona ermediği ülkelerde adaletten, demokrasiden insan haklarından bahsetmek mümkün olmaz.

Bu anlamlı günün düzenlenmesinde emek sarfeden CHP Kadın Kolları Başkanı Ayşe Melek Günal'a, CHP Gençlik Kolları Başkanı Fadime Ertaş'a ve bu geceye katılan, katılamayan tüm kadınlarımıza teşekkür ediyor 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günlerini kutluyorum." dedi.

CHP Boyabat Kadın Kolları Başkanı Ayşe Melek Günal, 8 Mart ne sevgililer günüdür, ne de yeme, içme, eğlenme günüdür, diyerek başladığı konuşmasında "8 Mart 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' dür. Kadın da ne çiçektir, ne evinin erkeğinin başının tacıdır, ne de yuvayı yapan dişi kuştur. Bu saçma sapan düşüncelereson verelim artık. Kadın sadece kadındır, insandır.

Kadınlar olarak, kadına her türlü baskı ve şiddetin son bulduğu, cinsiyet ayrımcılığının ortadan kalktığı, siyasi - ekonomik her türlü özgürlüklerine kavuştuğu, erkeklerle eşit haklara sahip olduğu güne kadar mücadelemiz devam edecektir. Yaşasın kadın dayanışması." ifadelerinde bulundu.

CHP Gençlik Kolları Başkanı Fadime Ertaş ta konuşmasında 8 Mart dünya kadınlarının çığlığıdır, dedi. Ertaş, "İtilmiş, örselenmiş, şiddet görmüş, öldürülmüş, sakat bırakılmış, tecavüze uğramış, tacize uğramış, köleleştirilmiş, kimliksizleştirilmiş kadınların çığlığıdır. Kadınlar ayaklarının altında cenneti değil, bu dünyada adaleti istiyorlar." dedi.

Konuşmalar sonrasında günün anlamıyla ilgili şiir dinletisi, cinayete maruz kalan kadınların anılması ve geceye gelen mesajların okunuşu gerçekleştirildi.

Program, geceye katılan kadınların evlerinde hazırladıkları pasta, börek ve benzeri yiyecekleri birbirlerine ikramda bulunmaları ve sohbetleriyle devam etti.

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2020, 23:02
YORUM EKLE
YORUMLAR
BOYABATLI
BOYABATLI - 4 yıl Önce

NEDEN AZ KİŞİSİNİZ GEREKLİ ÖNEMİ GÖSTERMİYOR BOYABAT KADINLARI.

SIRADAKİ HABER

banner115