Boyabat'ta 2020 yılında verimli bir çeltik hasadı yaşandı.

Boyabat'ta 2020 yılında verimli bir çeltik hasadı yaşandı.

33 köyünde çeltik ekimi yapılan Boyabat ilçesinde hasat dönemi başladı.

Boyabat ilçesinde Mayıs ayının ilk haftasında 24 bin dekar alanda ekimi yapılan çeltiğin hasat dönemi başladı. Üreticilerin verimli bir sezon geçirdiklerini ifade ettikleri ilçede 20 bin ton hasat bekleniyor.

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, çeltik üreticilerinin bu yıl bereketli bir sezon geçirdiklerinin memnuniyeti içinde olduklarını söyleyerek üreticilerin iyi bir taban fiyatla yüzlerinin gülmesini istiyoruz, dedi.

Elmacı, "Sinop'ta merkez ve ilçelerimiz ziraat oda başkanlarıyla il koordinasyon olağanüstü toplantısında fındık ve çeltik üreticilerinin mahsüllerinin Toprak Mahsulleri Ofisinin tarafından uygun fiyatla alınması için ortak görüş içinde olduk. Konuyla ilgili düzenlediğimiz raporu yetkili resmi makamlara sunduk ve üreticilerin tüccarın keyfiyetine bırakılmamasını istedik.

Sayın valimiz Erol Karaömeroğlu ve vekilimiz Dr. Nazım Maviş'le görüşüp destek istedik. Çeltikte ve fındıkta üreticimizin memnun kalacağı bir taban fiyatın TMO tarafından verilmesi hakkında yardımcı olacakları sözünü aldık." 

Elmacı, bu yıl kurak bir mevsim geçirildiği için çeltik üreticilerinin elektrikli mototorlarla kuyulardan su çekerek tarlalarını suladıklarını bunun da çeltiğin maliyetini yükselttiğini ifade ederek, "Elektrik faturalarının üç ay sonra gelmesi için yetkili makamlardan talepte bulunduk. Ayrıca çeltik üreticilerimizin her yıl kuyulardan elektrikle su çıkarmalarından kurtarılmasını istiyoruz. Boyabat ilçesindeki Kolaz Çayı üstüne baraj yapılarak, Kolaz Çayı ve Gökırmak Havzasındaki otuz dört köyümüzün tarımsal sulama ihtiyacının çözümünü hem de ilçemizin içme suyunun bedavadan karşılanmasını da yetkili makamlarımıza ve milletvekilimize ilettik. Kendileri igileneceklerini söylediler.

Çeltik üreticilerimizin ürün maliyetlerinin düşürülerek ve TMO'nin vereceği iyi bir taban fiyatıyla üreticilerimiz memnun ve teşvik edilmeli. Bu şekilde üretim artırılıp, evlerimizde kendi çiftçimizin ürettiği pilavı yiyelim diyorum." ifadelerinde bulundu.

Bağlıca Köyü çeltik üreticisi Ünal Şeneloğlu, bun sene darıcan otlarına karşı kullandıkları ilacın etkili olduğunu ve verimli bir hasat dönemi yaşadıklarını belirterek "Tahmini olarak çeltğin kilosunun da  3.60 lira olacağı söyleniyor. Çeltiğin fiyatı uygun, ancak girdi fiyatlarındaki artış daha fazla. Boyabat'ta iki tüccar var, onlarda Boyabat'ta üretilen çeltiklerin tamamını alma  güçleri olmadığından, ilçe dışındaki tüccarlara vermek durumunda kalıyoruz. İnşallah ürünümüzü değerince satarız." dedi.

Çeltik üreticisi Fırat Battaloğlu da yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin veteriner teknisyenliğ olduğunu ancak köyünde çeltik üretimi yaptığını söyleyerek "Bu sene verimler yüksek, ancak randıman düşük. Bunun nedeni de havaların kurak gitmesi dolayısıyla kuyulardan soğuk su çekerek tarlalarımızı suladık. Bu da bize olumsuz yansıyor. Gördüğünüz gibi hasadını yaptığımız çeltkleri kamyonlara boşaltarak Kargı ilçesine kurutmaya gönderiyoruz. İlçemizde çeltik kurutma sistemi yok. İlçe dışına götüremeyenler bahçelerine ve farklı yerlere sererek kurutmaya çalışıyorlar.

İlçe Tarım Kredi Kooperafi beni çeltik tarlalarında inceleme ve oradaki çeltik üreticilerinden bilgi edinmem için Balıkesir'e gönderdi. Oradaki sistem daha iyi tarlaları toplulaştırmışlar, yüz dönümlük tarlalar var, su sorunları yok. Ben yurt dışına da gittim, tarlalar hep toplulaştırılmış, verimleri daha yüksek. Toprak analizleri yapılıp ona göre tohum ekiliyor, ona göre gübreleme ve ilaçlama yapılıyor. Eğer devlet elimizden tutarsa aynı başarıya ve yüksek verime biz de ulaşırız" dedi.

Önceki dönem Sinop İl Genel Meclisi üyesi ve çeltik üreticisi Satılmış Demir de çeltik kurutma çalışması alanında Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada, 2020 çeltik hasadı değerlendirmesinde havaların kurak geçtiğini ancak devletin yaptığı pompalarla kuyulardan su çekerek kuraklıktan olumsuz etkilenmedik dedi.

Demir, konuşmasında verimli ve lezzetli  olduğu için tarlalarında tescilli Boyabatkalesi çeltiğini tercih ettklerini söyleyerek, "Devletimiz bu sezon güzel bir fiyat açıkladı. Buna mazot, gübre gibi girdilerin desteklenmesi de eklenince çiftçilerin cebine olumlu yansıdı. Devletimizin desteklemelerinin devamıyla birlikte artırılması tabii ki hoşumuza gider, keyif alırız. Cebimize giren para arttıkça önümüzdeki sezonlarda daha iştahla çalışır, verimin yükselmesini sağlarız. İlçemizdeki tüccar fiyatı düşük tutar, ya da almazsa DMO taahhüt ettiği fiyattan alacaktır. Bundan hiç endişemiz yok.

Çeltiğin tarladan biçildikten sonra kurutma işleminden de geçmesi gerektiğini söyleyen Demir,"İlçemizde kurutma tesislerine ihtiyaç var. Herkesin çeltiğini serip kurutacak yeri olmayabilir. Bazı üreticilerimiz çeltiklerini ilçe dışındaki kurutma tesislerine götürmek zorunda kalıyor. Ancak o kurutma tesisi çeltiği onlara satma koşuluyla kurutuyor. Kurutma tesisi kurulacaksa çiftçi bazında, çiftçinin lehinde olmalıdır." ifadelerinde bulundu.

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2020, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115