Boyabat'ta Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü programı düzenlendi

Boyabat’ta Çanakkale Zaferi’nin 109.Yıl Dönümü ve Şehitleri anma günü programı düzenlendi

Sinop’un Boyabat ilçesinde Çanakkale Zaferi’nin 109.Yıl Dönümü ve Şehitleri anma günü kapsamında Boyabat 100.Yıl Cumhuriyet İlkokulu, Necdet Küçükbaş Orta Okulu ve İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  öğretmen ve öğrencileri tarafından program gerçekleştirildi.

Boyabat 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşunun ardından  Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam etti. İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Seyit Erol tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı.

Seyit Erol Konuşmasında şu ifadele yer verdi ‘’ Bugün, Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yılını kutlamak ve bu zafer uğrunda can veren kahraman şehitlerimizi anmak için bir araya geldik. Çanakkale Zaferi sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda milli bir uyanışın da simgesidir. Çanakkale milletimizin var oluş ve bağımsızlık mücadelesidir.Birinci Dünya Savaşı sürecinde, Osmanlı Devleti’nin temellerini sarsan toprak kayıpları ve yenilgiler, Çanakkale Zaferi ile durdurulmuş ve kesin bir kurtuluşun ilk adımları atılmıştır.Çanakkale’nin her karışında kara ve deniz savaşları ile o güne kadar süren mücadele,18 Mart’ta İtilaf devletlerinin başlattığı çıkarmanın püskürtülmesi sonucu, zafere ulaşmıştır. Bilinmelidir ki bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılmasıyla olmuştur.

Ecdadımızın bin bir zorluk ve yoklukla çağın en gelişmiş orduları karşısında verdiği bu varoluş kavgası, bir milletin uyanıp şahlanmasını sağlamış; Milli Mücadeleye de öncülük etmiştir.Çanakkale Cephesi’nde elde edilen zaferde büyük rol oynayan Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nda da Türk Milletine liderlik etmiştir.Burada 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır.

Çanakkale Destanı, gencecik fidanlarımızın, bayrağını düşürmemek için yan yana şehit düştüğü büyük bir vatan savunmasıdır. Bu destan, milletimizin birlik ve beraberlik içinde ne kadar güçlü olduğunun en canlı kanıtıdır.                                                                                                                  18 Mart 1915 tarihinde, Çanakkale Boğazı’nda yaşanan destansı mücadele, tarihin akışını değiştirmiş ve dünya tarihinde unutulmaz bir iz bırakmıştır. İşgalci güçlere karşı, milletimizin her ferdinin omuz omuza verdiği bu mücadele, bağımsızlık ve vatan sevgisinin en güçlü örneklerinden biridir.

Çanakkale hem Türk askerinin cesaretini ve gücünü hem de Türk milletinin fedakârlık ve imanını bir kez daha tüm dünyanın gözleri önüne sermiştir. Çanakkale’de destan yazan bizim atalarımızdır. Onların bize bıraktığı emanetleri en iyi şekilde korumak da bizim asli görevimizdir.Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünde tüm şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü  rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad mekanları cennet olsun. ‘’

Program Birlik Şiiri , Gölge Kahramanlar Gösterisi, Çanakkale Destanı Oratoryo Gösterisi, Şehidimin Emaneti adlı  Tiyatral Gösteri ile devam etti.  Yapılan gösteride Aralık ayında Pençe Kilit Operasyonu’nda şehit düşen Çağatay Erenoğlu’nun anılması, salonda duygusal anlara sahne oldu.Kaymakam Enver Yılmaz, Belediye Başkanı Hüseyin Coşar ve Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın, Takvim Yaprağı Tasarım Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdiler..

Programa Kaymakam Enver Yılmaz, Belediye Başkanı Hüseyin Coşar, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın, Jandarma Komutanı J.Yzb. Ali Kızıltaş, Emniyet Müdürü Yusuf Gül ,kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri  katıldılar.

- Boyabat Sesi

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2024, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115