Yanan ormanlık alanın yeniden yeşermesi için çalışmalar aralıksız sürüyor

Yanan ormanlık alanın yeniden yeşermesi için çalışmalar aralıksız sürüyor

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınları ve sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili basın açıklamasında bulundu

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü 2020 yılı Saraydüzü Günışık Orman İşletme Şefliği bölgesi Karatepe mevkisinde çıkan yangın ve sonrasında yanan alanları ormanlaştırma çalışmalarıyla ilgili basına bilgilendirme sunumunda bulunulup, yangın mahallinde gezdirilerek yapılan ormanlaştırma çalışmaları hakkında bilgilendirildi.

Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, düzenlediğimiz programın kamuoyundaki orman yangınları sonrasında yanan alanların başka amaçlarla kullanılabileceği algısının ortadan kaldırılması ve konuyla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir, dedi.

Kanbur yaptığı basın açıklamasında "Bu kapsamda bölge müdürlüğümüzce geçmiş yıllarda orman yangını meydana gelmiş sahalarda yapılan çalışmaların basın kuruluşlarına yerinde gösterilmesi ve doğru olarak bilgilendirme yapılması amacıyla bu toplantıyı tertip etmiş bulunuyoruz.Bugün yerel basın mensuplarının katılımıyla toplantı ve sonrasında sahada gerçekleştirilecek bilgilendirme çalışmaları yapılması planlanmıştır.Bu vesileyle hepinizi grubum ve şahsım adına selamlıyorum.Orman Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde son on yılda 238 adet orman yangını meydana gelmiş olup, toplam 632,7 hektar alan zarar görmüştür. Yine 2023 yılında 22 adet orman yangını sonucunda 12.33 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. 2024 yılı içerisinde ise şu ana kadar 7 adet orman yangını olmuş, 2.95 ormanlık alan zarar görmüştür.

Meydana gelen orman yangınlarımızın yüzde doksan beşi insan eliyle ve ihmal sonucu ortaya çıkmıştır. Yanan orman alanları anayasal güvece altında olup, orman yangını sonucunda yeniden ormanlaştırma çalışmaları yapılarak hiç bir şekilde başka amaçla kullanılamamaktadır.Yangın öncesi en önemli husus önleyici tedbirler alarak ve farkındalık oluşturarak yangını anında erken ve hızlı müdahale ile söndürme çalışmalarının ardından, yangın sonrası ise yanan ormanlarımız tam başarı sağlanıp, ormanlaştırılana kadar özveri ve gayretle teşkilatımız tarafından takip edilmektedir.Bugün mahallinde sizlerle inceleyeceğimiz orman yangını 03.09.2020 tarihinde saat 14.00'da çıkmış ve bölge müdürlüğümüzün tarihi içerisinde en yüksek zarar gören ormanlık alanımızdır.Saraydüzü ilçesi Karatepe mevkisinde çıkan bu büyük yangına 14.30'da müdahale yapılmış, 9 Eylül 2020 tarihi saat 18.30'da kontrol altına alınmış, 23 gün süren bir yangın mücadelesi sonucunda 25 Eylül 2020 tarihinde söndürülmüştür.

Yangına havadan 1 helikopter ve 2 uçak ile karadan da 5 arazöz, 11 su ikmal aracı, 1 dozer, 2 greyder, 8 ilk müdahale aracı, 29 pikap ile2 mahalli yönetici, 35 teknik eleman, 47 orman muhafaza memuru, 312 orman yangın işçisi, 6 jandarma ve 41 yangın gönüllüsü müdahale etmiştir. Yanan toplam alan 322.7 hektar olmuştur." dedi.

Saraydüzü Günışık Orman İşletme Şefi Yusuf Uğur Sözen de sinevizyon gösterimi ile yanan alanlar, yangın söndürme çalışmaları ve yangın sonrasından bu yana yanan alanların ormanlaştırıma çalışmaları hakkında bilgi sunumunda bulundu.

Sözen, açıklamasında "322,7 hektarlık yanan alanın 452 tane futbol sahasına denk geldiğini söyleyerek, "Bozulan ekosistemi onarmak için öncelikle yanan ağaçlar sahadan temizlendi. 2021 yılından günümüze kadar civar ormanlardan eşdeğer rakımdan yaklaşık 120.000 kg kozalak toplatılarak tohumları çıkartıldı.5300 kg tohum, tohum ekimi ve dikim yoluyla toprakla buluşturuldu.Tohum ekimi ve dikimi yapılmasına rağmen başarının sağlanamadığı alanlarda ise makine ile teras yapılarak sonbahar mevsiminde fidan dikimi yapılmıştır. Yapmaya da devam ediyoruz." dedi.

İlçe merkezindeki programın ardından Saraydüzü ilçesi Karatepe mahallindeki büyük yangın mevkisinde  Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Özkan Güneş basın mensuplarını bilgilendirdi. Güneş yaptığı açıklamada‘’ Buralar ağırlıklı olarak Karaçam Ormanıydı ancak yandı. Burada ekosistemimiz zarar gördü burada yapılması bizim bu ekosistemi tekrardan onarmamız gerekiyordu. Bu alanlarımızda 2020 yılından itibaren temizliğimizi yaptık. Daha sonra en ekonomik bir şekilde bu işi nasıl yaparız diye düşündük .Civar ormanlardan topladığımız Karaçam Kozalaklarından kendi tohumlarımızı elde ettik. O tohumları tekrar buraya getirerek  çizgi tohum ekimi yöntemiyle başladık.  3 yıldır devam eden bir süreç diğer bölümlerde de serpme tohum ekimi ve teraslama yöntemini gerçekleştirdik. Şuan gördüğümüz fidanlarımız 2 ve 3 yaşındaki fidanlarımız. Bunların bakıma ihtiyacı var aralaması, çapalama, ot alması gibi işlemlerle beraber biyolojik bağımsızlıklarını kazanıncaya kadar burada yeşil bir örtü oluşturana kadar mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin karşılığını almaktan ekibimizle birlikte mutluluk duyuyoruz. ‘’ ifadelerine yer verdi.

Programa Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur’un yanısıra Sinop Orman Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Tamer Çelik, Boyabat Orman İşletme Müdürü Evren Faik Ayran, Orman İşletme Müdürlüğü Şefleri, basın mensupları ve diğer ilgililer katıldılar.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2024, 18:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115