Boyabat'ta Sivrisinekle Mücadele

Şehirler sadece binalardan, yollardan ve altyapıdan ibaret değildir; asıl mesele, o şehirde yaşayan insanların sağlığı, huzuru ve günlük hayatın kalitesidir.

Bu yüzden yerel yönetimlerin attığı her adım, aslında doğrudan insan hayatına dokunan bir sorumluluğun yansımasıdır.

Boyabat Belediyesi’nin sivrisinekle mücadele kapsamında başlattığı çalışmalar da tam olarak bu sorumluluk bilincinin sahadaki karşılığıdır.

Yaz ayları, doğanın canlandığı kadar bazı sorunların da görünür hâle geldiği bir dönemdir.

Özellikle sivrisinek başta olmak üzere karasinek gibi haşereler, sadece rahatsız edici bir unsur değil, aynı zamanda halk sağlığını tehdit eden ciddi bir risk faktörüdür.

Geceleri uykusuz bırakan vızıltılar, açık alanlarda geçirilen zamanı kısıtlayan rahatsızlıklar ve en önemlisi bulaşıcı hastalık ihtimalleri…

Tüm bunlar, meselenin basit bir “ilaçlama” çalışmasından çok daha derin bir anlam taşıdığını gösterir.

İşte bu noktada, Boyabat Belediyesi’nin önleyici tedbirleri önceliklendiren yaklaşımı dikkat çekiyor.

Sorun ortaya çıktıktan sonra müdahale etmek yerine, daha en başında, yani larva döneminde mücadeleye başlanması, işin ciddiyetinin kavrandığını gösteren önemli bir detaydır.

Yeni Mahalle ve Bağlar mevkiinden başlatılan larvasit ilaçlama çalışmaları, aslında görünmeyene karşı verilen bir mücadelenin ilk adımıdır.

Çünkü sivrisinekle savaş, sadece uçan bir böcekle değil, onun doğduğu, çoğaldığı ve yayıldığı ortamla mücadele etmeyi gerektirir.

Rögarlar, mazgallar ve durgun su alanları… Çoğu zaman farkına bile varmadığımız bu noktalar, sivrisineklerin en verimli üreme alanlarıdır.

Belediyenin bu alanlara odaklanması, yüzeyde görünen değil, kökteki sorunu çözmeye yönelik bir stratejidir.

Bu yaklaşım, günü kurtaran değil, geleceği koruyan bir belediyecilik anlayışının işaretidir.

Ancak burada önemli bir gerçek daha var:
Bu mücadele tek taraflı olmaz. Belediyenin yaptığı çalışmalar ne kadar kapsamlı olursa olsun, halkın desteği olmadan istenilen sonuca ulaşmak zorlaşır.

Evlerin önünde bırakılan su birikintileri, kontrolsüz atıklar, ihmal edilen küçük detaylar; tüm bu unsurlar, verilen emeği zayıflatabilir.

Bu nedenle sağlıklı bir Boyabat hedefi, sadece belediyenin değil, tüm Boyabatlıların ortak sorumluluğudur.

Aslında mesele biraz da şehirle kurduğumuz ilişkiyle ilgilidir. Bir şehri sevmek, sadece güzel günlerinde onunla gurur duymak değil; küçük sorunlarında da sorumluluk almak, katkı sağlamak demektir.

Temiz bir sokak, sağlıklı bir çevre, huzurlu bir yaz akşamı… Bunlar kendiliğinden oluşmaz; bilinçli çabaların ve ortak hassasiyetlerin sonucudur.

Boyabat gibi doğasıyla, geçmişiyle ve insanıyla değerli bir ilçede, bu tür çalışmaların aralıksız devam etmesi büyük önem taşıyor. Çünkü sağlık, ertelenebilecek bir mesele değildir.

Hele ki önlenebilir riskler söz konusuysa, atılan her erken adım, ileride yaşanabilecek büyük sorunların önüne geçer.

Sonuç olarak, Boyabat Belediyesi’nin başlattığı sivrisinekle mücadele çalışmaları, sadece bir ilaçlama faaliyeti değil; aynı zamanda “insanı önceleyen” bir yönetim anlayışının somut bir göstergesidir.

Temennimiz, bu çalışmaların kararlılıkla sürmesi ve halkın da bu sürece bilinçli bir şekilde destek vermesidir.

Daha sağlıklı, daha huzurlu ve daha yaşanabilir bir Boyabat için…