YER İSİMLERİMİZ.

İlçemizdeki köy adlarına baktığımızda bazıları o köyün yakınlarındaki dağ tepe göl akarsu veya bitki örtüsüne göre adlandırılmış, Bir kısmı da, İnsan, *aşiret, boy ve çeşitli olaylar etkisinden esinlenerek adlanmış olduğunu anlıyoruz.

  Boyabat’a bağlı Dodurga Salar(SALUR) köyü ve Durağan’a bağlı Bayat köy isimleri Oğuzların 24 boy isimleri olduğunu anlıyoruz. Yazar X1X Yüz yılın ortalarına doğru Boyabat’ın köylerinde yaşayan halkın tamamı Türklerden oluşmaktadır. En az nüfus yoğunluğuna sahip köyler GÜLOĞLU ve DEMİRAYAK köyleri olup en nüfus yoğunluğu olan köy Nefs-si ESBİYE köyüdür. (Doç.Dr. Ahmet YURTSEVEN).

Espiye köyü adı değiştirilerek ÇATTEPE adını almış diğer Güloğlu ve Demir ayak köylerinin yerleri bilinmemekte, Nüfus yoğunluğu az olduğundan yerleşim yerleri zamanla terk edildiğinden yerleri de kaybolmuştur

Yazar Nazım KURUCA ile Hemşerimiz Halit ÇAL yine çok sayıda araştırma eserleri sahibi olan hemşerimiz Saadetin GÖMEC hocalarımızın çalışmalarında Boyabat ile ilgili dönemin bilgileri çıkarılmış.

 1487-1530 tarihli Osmanlı tapu tahrir defter kayıtlarında belirlenen köy isimleri listesindeki çok köyün isimleri günümüzde kaybolmuş ve bilinmemektedir.

Yakın geçmişte Boyabat’ın bazı köy isimleri değiştirilmiştir. Katırlı köyü ismi Muratlı, Keşler köyü Koçak. Yılanlı köyü Esentepe olarak değiştirilmiştir. Ayrıca Binerli köyüne bağlı yörük mahallesi iken ayrılıp bağlamsız muhtarlık kurulup 2010 yılında adı yeşil Yörük oldu. 2016 yılında adı tekrar değiştirilerek Pehlivanlar köyü ismini almıştır.

 Maruf alınca köyü mahallesi iken. Ayrılıp bağımsız muhtarlık haline getirilen Alaman Mahallesi Yeni köy isminde muhtarlığa dönüştürülüp bağımsız köy haline getirilmiştir. 

  Köye verilen ismin anlamı, kökeni yapısal özellikleri önemlidir. Köy isimlerinin değiştirilmesi isabetli bulunmamaktadır. Ancak aynı adı taşıyan çok köylerin isimleri karışıklığa meydan vermemek amacıyla değiştirilmiş.

İlçemiz köylerine bağlı mahalle isimleri çıkartılırken isimlerin hatalı yazılmış olduğu görülmekte. Ardıç köyüne bağlı Çamlı Mahallesi ismi Camili olarak Engilekin köyüne ait Karandu mahallesnini Karaşoğlu, Kayaboğazı köyüne bağlı Kırçalı ismi kıraali olarak, Akyörük köyüne bağlı yayla olan selamağası isminin salmanağa olarak yazıldığı, Boyalı köyüne bağlı Gövez isminin Gevez olarak yazıldığı görülmüştür. Ülkemizde geçmişte değişen bazı il isimlerini bu gün çoğumuz hatırlayamaz.  Adana ismi KOZAN. Ağrı ismi BAYAZIT. Balıkesir KARESİ, Bilecik ERTUĞRUL, Bingöl GENÇ, Giresun ŞEBİNKARAHİSAR, Hakkâri ÇÖLEMERİK, Kırklareli KIRKKİLİSE, Rize LAZİSTAN, Tunceli DERSİM, Yozgat BOZOK, Samsun CANİK iken değiştirilmiştir.

 Yapılan köy isim değişiklikleri ve hatalı kayıtlara geçen mahalle isimlerinin eski isimleri yıllar sonra bilinmeyecek. İlk olarak verilen bu isimlerin yapısal özelliği ve kökeni önemlidir. Türkiye’de en çok değişen köy isimleri Sivas bölgesinde yapılmış. Değişen köy isimleri Türkçe isimler olmadığından değiştirilmiş. Türkçe isimli köyler aynı kalmıştır. Boyabat’ta değiştirilen yer isimlerinin hepsi Türkçedir.

.

Hasan MUSLU

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa maden
Mustafa maden - 4 yıl Önce

Hasan kardeşim çok güzel bizi aydınlattin bunları bilmiyorduk

ömer asaf muslu
ömer asaf muslu - 3 yıl Önce

dede okudum bilgilerin için teşekkürler

banner115