Boyabat 75.Yıl Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Ünitesi hizmete girdi.

Boyabat 75.Yıl Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Ünitesi hizmete girdi.

BOYABAT DEVLET HASTANESİNDE YENİ HİZMET

Boyabat 75.Yıl Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Ünitesi hizmete girdi.

30.10 2018 Salı günü Boyabat 75.Yıl Devlet Hastanesinde bir ilk gerçekleşerek hastane bünyesinde Palyatif (Destekleyici)bakım ünitesi hastane Başhekimi Dr.Bekir İnebeyli'nin katıldığı tören  ile hizmete açıldı.

Yeni kurulan birim ile tam iyileşmenin mümkün olmadığı hastaların şikayetlerini hafifletilecek, ruhsal ve fiziksel açılardan destek olunacak ,hastaların kendilerine ve yakınlarına eğitim imkanı sağlanacak.

PALYATİF BAKIM NEDİR?

Palyatif bakım, mevcut hastalıkları nedeni ile tam olarak iyileşemeyen veya yaşam sonunda desteğe ihtiyacı olan hastalara yardım etmeyi amaçlayan bir tıp alanıdır. Aynı zamanda  ‘destekleyici bakım’ olarak da bilinir. Hastanın acı çekmesinin giderilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına odaklı bir bakım şeklidir.

Eskiden ‘Hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün’ denilen hastaların ağrı ve diğer sıkıntılarının azaltılması üzerinde durulur. Yaşamın sonunda, hastalığı iyileştirme amaçlı tedavilerin amacına ulaşamadığı durumlarda palyatif bakım devreye girer ve hastanın şikayetlerine yönelerek yaşam kalitesini artırmayı hedefler.

Amaç hastaların yaşamına yıllar değil yıllarına yaşam katmaktır. Her hastanın yaşamının son günlerini belli bir kalite ve huzur içerisinde geçirmeye hakkı vardır. Bu nedenle palyatif bakım günümüzde insan hakları değerleri arasında sayılmaktadır. Hasta ve yakınları ile iletişim, ölümün doğal bir süreç olarak kabulü, hastanın kararlarına ve seçimlerine saygı duyma, yas sürecinde aileye destek sağlama palyatif bakımın ilkeleri arasındadır.

PALYATİF BAKIMA KİMLER İHTİYAÇ DUYAR?

Palyatif bakım gerektiren başlıca hastalar; alzheimer gibi nörolojik ilerleyici hastalığı olan hastalar , ileri derecede organ yetersizliği olan hastalar, tedaviye yanıt vermeyen kanser hastaları, beslenmesi fiziksel ve nörolojik/psikolojik nedenlerle bozulmuş beslenme desteğine ihtiyaç duyan hastalar, yatak yarası açılan yatağa bağımlı hastalardır.

PALYATİF BAKIM HANGİ TEDAVİ VE DESTEKLERİ KAPSAR?

Ağrının ve diğer bulantı, ishal, kilo kaybı, uykusuzluk, depresyon gibi bulguların kontrol altına alınması ve hafifletilmesi

Hastada oluşan istenmeyen yan etkilerin giderilmesi

Beslenme desteğinin sağlanması

Solunumun rahatlatılması

Hastanın ve ailesinin psiko-sosyal ve manevi gereksinimlerinin karşılanması

Hasta ve ailesinin eğitilmesi

Hastanın son dönem bakımı

PALYATİF BAKIM DESTEĞİ ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Başvurular; palyatif bakım hizmeti almak isteyen hastaların kendisi veya aile bireyleri tarafından bizzat palyatif bakım birimine yapılabileceği gibi aile hekimi, hastanın takip ve tedavisini yapan diğer hekimler veya evde sağlık hizmetleri ekibi tarafından yönlendirilerek de yapılabilir.


-Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2018, 15:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ipek
Ipek - 5 yıl Önce

Iki gun sonra bu hizmette hic olur ilgi alaka olmayan bir hastanede ne yaparsan yap birsey degismez eskiden cok cok iyi imis en azindan doktorlar derdine az cok bir cozum oluyordu simdi ise inkanlar var ama ilgilenen doktor yok hi c birsey yapmadan hasta geri gonderiliyor.Bu ozellikle kadin hastaliklari ve dogum doktoru icin gecerli boyle bir doktor olucagina hic doktor olmamasi daha iyi insan hic degilse kendini kandirmaz doktor var demez.

Hayrettin Önay
Hayrettin Önay - 5 yıl Önce

Çok güzel bir hizmet ilk defa böyle bir çalışma duydum çok kutsal bir hizmet olur. Hizmeti geçen her kesi kutluyorum ve tebrik ediyorum. Allah razı olsun. Başarılar diliyorum

SIRADAKİ HABER

banner115