Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Victor Matis, Boyabat’a geldi

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı’nın daveti üzerine, Boyabat ziyaretinde bulunan Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Victor Matis, 1936 yılında Boyabat’ta hayatını kaybeden Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach’ın Boyabat Şehir Mezarlığındaki kabrini ziyaret edip dua okudu.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Victor Matis, Boyabat’a geldi

Büyükelçisi Victor Matis, Boyabat’a gelişinde ilk olarak Boyabat Belediyesini ziyaret etti. Büyükelçiyi Ak Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Boyabat Kaymakamı Fatih Aksoy Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Sinop ilçeleri AK Partili Belediye Başkanları, belediye çalışanları ve diğer ilgililer karşıladılar.   Başkan Şefik Çakıcı, makamında ağırladığı Büyükelçi Matis’e Boyabat ve belediye ilgili sinevizyon gösterimiyle bilgilendirmede bulunup Matis’i Boyabat’ta ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Protokol ve beraberindeki heyet belediye ziyareti sonrasında Büyükelçi Matis’le birlikte sunum yapmak üzere Boyabat 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi’ne geçtiler.  15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi’nde yapılan program her iki ülkenin Milli marşlarının okunması ile başladı. 

Victor Matis’in Boyabat’a gelişiyle ilgili kısa bir konuşma yapan Boyabat İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy; ‘’Sayın Büyükelçi Victor Matis, öncelikle size hoş geldin diyorum. Sizleri ilçemizde ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti, mutluluğu ifade etmek istiyorum. Güzel bir vesileyle beraberiz. 

Yaklaşık 100 yıl önce Boyabat’a, Boyabatlılara, Boyabat’ımıza hizmet etmiş; bilgisini, birikimini değerli Boyabatlılara vakfetmiş, değerli insan Macarlı mühendis Albert Kovach için, onun hizmetlerini anmak, hatırasını yad etmek için toplandık. Ben bu toplantıyı organize eden Belediye Başkanımız Şefik Çakıcı’ya, nazik davetimize icabet eden Büyükelçi Victor Matis’e katılımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Belediye Başkanımıza Boyabat’ımızın Boyabatlıların kendisine hizmet edenleri unutmadığının, ahten vefa gösterdiğinin minnettarlığının, şükranlarının bir ifadesi olarak bu organizasyonu düzenlediği için ilçemizin ve vatandaşlarımız adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. Umuyorum ki hem ülkeler arasında hem Boyabatımız için güzel başlangıçlara ve sonuçlara vesile olur.’’dedi. 

Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş; ‘’Büyükelçi Victor Matis’e Boyabatımıza teşrif ettiği için teşekkür ediyorum. Ayrıca böyle bir insani yardımın sonucu olarak bu buluşmaya vesile olduğu için Belediye Başkanımız Şefik Çakıcı’ya da teşekkür ederim. Aslında herkesin bir hikayesi var. Ve bu hikayelerin hepsi kendi çapında dünya kadar kıymetli. Burada bir Macar mühendisin hikayesinden dolayı sayın Büyükelçimizle Boyabatlıların buluşması çok kıymetli.

Büyükelçimiz Türkiye’yi çok iyi tanıyan Türkiye’de uzunca zaman geçirmiş başarılı bir arkadaşımız. Ancak ben sayın Büyükelçimize, geldiğinde de söyledim, bundan sonra güzel Türkçesini görüp te Türkiye’nin neresinden diye soranlara Boyabat diyecektir. Öyle ümit ediyorum. Bu programın hazırlanmasında katkısı olan değerli kardeşim, yol arkadaşım Erol Erdoğan’a teşekkür ederim’’dedi.

Büyükelçi Victor Matis’in Boyabat’a gelmesinden mutlu olduğunu belirten Başkan Çakıcı konuşmasına şöyle devam etti. 

‘’Her insanın bir hikayesi olması lazım, her milletin, her ulusun ve her şehrin… Bizim milletimizin hiçbir zaman tarihinde işgali yoktur, hep fetihi vardır. Fetih nedir? Fetih, sevgidir. Fetih, adalettir. İşte biz, gittiğimiz her yere hem sevgi götürmüşüzdür, hem adalet götürmüşüzdür. Ve yıllar yılı saygıyla anılan bir milletin evladı olmaktan bugün hakikatten bir kez daha gurur duyduk. Nasıl insan ilişkileri varsa milletler arasında da ilişkiler var. Dedik ya, her şehrin bir hikayesi vardır. Şehir nedir? Şehir tarihtir, kültürdür, mahalledir, çarşıdır. Peki, mahalle nedir? Mahalle, köpektir, kedidir, çiçektir, evdir. Mahalle, annedir, dededir, ebedir. Çocukların birbiriyle kavga edip barışmasıdır. İşte biz böyle mahallelerde büyüdük ve şu an buradayız. Çarşı nedir peki? Çarşı, selamdır. Çarşı, borç para istemektir. Çarşı, daraldığında kardeşi gibi gördüğü esnaftır aslında. İşte böyle bir kültürün evlatları olarak Boyabat’ımla gurur duyuyorum.’’ Dedi. 
 
Başkan Çakıcı, burada yaptığı konuşmasında Boyabat halkının Boyabat Şehir Mezarlığında yatan Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach’a karşı vefa örneğiyle beraber minnet duygularını da gösterdiklerini söyledi.

Çakıcı, “1900 yıllarının başlarında ilçemizde yaşanan büyük çaplı su sorunun, dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa’ya intikal ettirilmesinden sonra bu soruna derhal çözüm bulunması istenmiş, buna istinaden de Macar Mühendis Boyabat’ta görevlendirilmiştir.

Yapılan araştırmalar neticesinde şu anki Kalebağı mevkinde iki farklı derinlikte olmak üzere büyük miktarda su bulunmuştur.İlk kademede çıkan suyun Boyabat’a 50 yıl kadar yeteceğini, şayet ikinci katmana inildiği takdirde dönemin teknolojisiyle mümkün olmadığını söylemiştir. Ajtai Albert Kovach’ın dediği gibi o zaman bulunan su Boyabat’a 50 yılın üzerinde yeterli olmuştur.

Ajtai Albert Kovach’ın diğer bir çalışması ise günümüz hidroelektrik ve türbin sisteminin küçük bir örneği sayılabilecek düzeneği yine Kalebağı mevkinde faaliyete geçirerek, kalenin eteklerinde bulunan evlere ve Tarihi Orta Çarşı’ya kısmen de olsa elektrik verilmesini sağlamıştır. Bu hizmetlerin neticesinde halkımızın gönlünü kazanmış olan Kovach, vefatından önce Boyabat’a gömülmek istediğini belirttiği için ilçemiz mezarlığına defnedilmiştir.’’dedi.

Başkan Çakıcı; Victor Matis başta olmak üzere, İstanbul’dan Erol Erdoğan’a Ankara Gazi Üniversitemizden Sanat-Tarihçi Halit Çal, Milletvekilimiz Nazım Maviş, Türk-Macar İş Adamları Derneği Başkanı Tahsin Er, Sinop Ak Partili İlçe Başkanları, Üniversitesi Rektörü Nihat Dalgın, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş ve diğer katılımcılara teşekkür etti.

Kürsüye en son çıkan Macaristan Büyükelçisi Victor Matis, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı’nın gönderdiği mektubu okurken çok duygulandığını dile getirdi. Ayrıca Büyükelçi Matis 1.Dünya savaşında Macaristan’nın bir Atatürk’ü olmadığından dolayı topraklarının 3/2’sini kaybettiğini belirtti.

Büyükelçi Matis, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Macaristanlı Bilim adamları ve Mühendisleri Türkiye Cumhuriyeti’ne davet ettiğini ve bu olaydan dolayı çok onur duyduklarını dile getirdi. 

Büyükelçi Matis ‘’Bunca zaman sonra bile Memlekete faydası dokunduğunu bildikleri bir kişiye saygı duyan ve ilgi gösteren bir belediye var mı? Bir Macar evladının buraya gelerek, burada yaşaması ve vefat etmesine bu kadar ilgi gösterilmesi çok sevindirici. Ama sayın başkanla oturup konuştuktan sonra anladım ki Boyabatlılar bu işi ciddiye alıyor ve ortak tarihimize sahip çıkıyorlar. Bizim için çok güzel bir şey çünkü biz millet olarak tarihe çok önem veriyoruz. Bundan sonra elimizden geldiği kadar ortak iletişimi sürdüreceğim. Albert Ajtai Kovach’ın mezarının yenilenmesi içinde söz veriyorum. Ondan sonra da Boyabat’ta Albert’in ailesinin bulunması için ne gibi işbirliklerini yapabileceğimizi araştırmak için varım. Böyle bir organizasyonu düzenlediğiniz için tüm Boyabatlılara teşekkür ediyorum.’’diyerek sözlerini bitirdi. 

Ayrıca Türk-Macar İş Adamları Derneği Başkanı Tahsin ER Büyükelçi Victor Matis ve Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı’ya bu güzel organizasyondan dolayı plaket taktim etti. 

Kültür merkezindeki program sonrasında Boyabat Şehir Mezarlığı’na gidilerek Ajtai Albert Kovach’ın mezarı ziyaret edildi.

Büyükelçi Vitor Matis Boyabat Sesi Muhabirine özel olarak yaptığı açıklamada, en kısa zamanda Ajtai Albert Kovach’ın Mezarına bakım yapılacağını ve Dini bir törenle anılacağını açıkladı. 

Mezarlık ziyareti sonrasında Tarihi Orta Çarşı’ya gidilerek incelemelerde bulunuldu.  Orta Çarşı esnafının Victor Matis’e karşı büyük ilgi gösterdiği ve hediyeler verdikleri görüldü.

Son ziyaret için Kalebağı Mesire Alanına gidilerek incelemelerde bulunuldu. Buradaki yemek ikramının sonrasında Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Victor Matis ve beraberindeki heyet Ankara’ya hareket ettiler.

-Mahmut Coşkun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115