Bir asırlık mazisi olan Tarihi Orta Çarşı restorasyonu başladı

Bir asırlık mazisi olan Tarihi Orta Çarşı restorasyonu başladı

Boyabat Kentsel Tasarım ve Tarihi Kent Dokusunun Sağlıklaştırılması Projesi kapsamında imzaları atılan Tarihi Orta Çarşı Restorasyonu uygulaması başladı.

Boyabat ilçesinin ilk çarşısı olan tarihi Orta Çarşı'da 1924 yılında çıkan yangın sonrasında 1925 yılında İtalyan mimarisiyle yeniden inşa edilen ve bir asır süredir yıpranan dükkanlar, işyeri sahiplerinden hiçbir ücret talep edilmeden, tarihi dokusuna özgü restorasyon çalışmaları uygulamaya başlandı.

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ali Sarıalioğlu, Boyabat Belediyesi Projeler Koordinatörü Volkan Erbay ve beraberlerindeki ekip arkadaşlarıyla restorasyon çalışmalarını, yerinde incelediler. 

Başkan Çakıcı, Boyabat Sesi Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, bu gün Rölöve Müdürümüz Ali Bey'in ve belediyemizin ekipleriyle birlikte, bize miras bırakılan Orta Çarşımızdayız. Restorasyon çalışmalarını yerinde inceliyoruz, dedi.

Türkiye'nin Hiçbir Yerinde Bu güzellikte Arasta Tipi Çarşı Yok

Çakıcı, "Orta Çarşımız bizim gözbebeğimiz, ticaretimizin doğduğu yer. Boyabatımızın da doğduğu yer burası. Bu çarşıda herkesin bir hatırası, hikayesi vardır. Gününün en güzel anının geçtği, şakalaştığı zamanları vardır burada. Orta çarşımız, hepimizin, Boyabat'ta yaşayan, gurbette yaşayan hemşehrilerimizin ortak değeridir. Dolayısıyla Türkiye'nin, milletimizin ortak değeridir. Her zaman söylüyoruz, Boyabatımızdaki arasta tipi bu çarşı hemen hemen birkaç yer dışında Türkiye'nin hiçbir yerinde bu özellikleri taşımasıyla yok diyebiliriz.

Kültür Bakanlığımızın yatırım programıyla, milletvekilimiz Nazım Maviş'in ciddi derecede bu şehrin evladı olarak desteğiyle, rölöve bölge müdürümüzün takipleriyle beraber bu günlere geldik.

Orta Çarşıda Üç Tip Mimari Yapı Var

Restorasyon çalışmaları bir ay önce başladı ve devam ediyor. Bu çarşıda üç tip mimari var, yani üç tip yapı var. 1924 yılı Ekim ayında bu çarşı yanmış, 1925 yılında da bir İtalyan mimar tarafından yanan yerlerin inşası için projesi çizilerek Boyabatlılar tarafından peyderpey inşa edilen bu tarihi Orta Çarşı günümüze kadar taşınmış. 

Üç tip dediğimiz yapılardan birincisi İtalyan mimarın çizdiği projeyle inşa edilip, günümüze kalan tescilli yapılar. İkincisi, geleneksel yapılar. Bunlar şehrimizin dokusuna, kültürüne  mimarisine uygun yapılar. Üçüncüsü de son dönem yapılar.

Bu üç dönem yapıların ayrı ayrı raporları yazılmış, projeleri çizilmiş, bu günde görüldüğü gibi uygulama çalışmaları başlatıldı.

Ben öncelikle rölöve bölge müdürümüz Ali Sarıalioğlu'na gerçekten çok teşekkür ediyorum. Sanki kendi şehri gibi, bu çarşıda büyümüş bir çocuk, esnaf gibi çarşıyla ilgileniyor.

Esnaflarımız Bize Yardımcı Olsunlar, Bize Sahip Çıksınlar.

Ben esnaflarımızdan sadece şunu istiyorum. Değerli esnaf arkadaşlarım, ben bazen üzülüyorum. Üç buçuk yıldır bu proje ile ilgileniyoruz. Emek var, bu çarşıya yaklaşık otuz milyon lira cıvarında para harcanacak. Devletimizin, belediyemizin parası harcanacak. Biz işyerlerinden çıkan eski tahtaları, camları bile işyeri sahibine teslim ediyoruz. Bir tanesini bile ne belediyemiz, ne de kültür bakanlığımız almıyor. Esnaflarımız bize sahip çıksınlar. Bu değişimden hem kendileri kazanacak, hem Boyabat kazanacak, hem de milletimz kazanacak. Bize yardımcı olsunlar, bize sahip çıksınlar. Be tekrardan rölöve bölge müdürümüzün şahsında tüm ekibine, belediyemiz ekibine candan teşekkür ediyorum.

Kazanan kültürümüz olacak, kazanan Boyabat olacak, kazanan Türkiye olacak." ifadelerinde bulundu.

Kısa Sürede, Güzel Bir Ortam Oluşturarak Boyabat Halkının Sevgisini Kazanmayı Hedefliyoruz..

Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ali Sarıalioğlu da açıklamasında Başkan Çakıcı'ya ve Boyabat halkına ilgileri için teşekkür ederek, "İnşallah Boyabat'a hizmetimiz artarak devam edecek. Ben ve ekibimiz Boyabat'ta olmaktan, Boyabatlılar ile birlikte çalışmaktan çok mutluyuz. Yaptığımız çalışmaların da amacına hizmet etmesi için Boyabatlıların, özellikle Orta Çarşıdaki esnaf  büyüklerimizin anlayışı ve yardımını bekliyoruz. İnşaat çalışmalarımız dolayısıyla verdiğimiz ses ve diğer rahatsızlıklardan ötürü de özür dileriz. İnşallah restorasyon çalışmalarımızı kısa sürede bitirip, güzel bir ortam oluşturarak, bütün esnaf arkadaşlarımızın ve Boyabat halkının sevgisini  kazanmayı hedefliyoruz" dedi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2020, 12:55
YORUM EKLE
YORUMLAR
aslan
aslan - 3 yıl Önce

Orta çarsı tipik dükkanları ile çok güzel gerçekten. Aslına uygun restore yapılırsa sahane olacagına inanıyorum! Ancak, restorasyondan sonra da dükkanların sokaklara tasmasını önlemek gerekir. Eski hali çok arabesk idi?!

SIRADAKİ HABER

banner115