Devletin malı deniz… Yemeyen domuz (keriz)…

Devletin malı deniz… Yemeyen domuz (keriz)…

Sevgili okurlar, bu atasözünü aramızda bilmeyen yoktur. Burada gaye devlet malını yiyenleri ve devlet malını birine veya birilerine peşkeş çekenleri uyarmaktır.

Devlet malını yemek, peşkeş çekmek ile ilgili kanunlarımızda cezalar oldukça açıktır.

Ayrıca 21 ayet bu konunun inancımız açısından ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösterir.

İhale kanunu açıktır, devlet bir alım yapacaksa; olağanüstü durumlar yoksa, her yıl düzenli olarak yapılan alımlar açık ihale ile yapılmalıdır. Açık ihale, esas ihale usulüdür. Açık ihalenin ilk amacı devletin zarar etmemesi; bütün esnafların eşit şekilde rekabet edebilmesidir. Aksine hareket edenler gün gelir, devlet malına zarar vermekten yargılanırlar. Bu onların hiç de tahmin edemeyecekleri kadar yakın olabilir. Uzakta veya yakında, hiç fark etmez. Böyle yönde davranışlarını sürdürenler mukadder sonlarından kurtulamazlar.

Alımlarda doğrudan temin, bizim ülkemizde her ne kadar bazı kurumlarda kullanılıyor olsa bile ihale usulü değildir; süreklilik arz eden alımlar için kullanılamaz, belirlenmiş olan miktarı aşamaz, yıl içerisinde tekrarlanamaz; yasalara aykırıdır.

Şu anda ülkemizin ekonomik sıkıntılarını göz önüne alırsak, ahbap çavuş ilişkisi yaşayarak keyif yapmanın zamanı hiç değildir. Başka bir deyişle avanta, soygun, rüşvet bizi felakete götürür. Halk ile devlet aynı gemide yüzen varlıktır. Devlete verilen zarar halka verilmiştir!

Yaklaşık 3 ay önce Boyabat’ta bir kurumda bu konuyu tespit ettik ve uyarı amaçlı ziyaret ettik. Yasa dışı bir işlem yapıldığını güzel bir dille anlatmaya çalıştık; fakat ne görelim, karşımızda sanki bir duvar, söylediklerimiz geri geliyor. (Bu arada bu yazıyı yazmak için 3 ay beklememin sebebi yanlışlardan dönülür umudu.) Esnaf arkadaşlardan aldığımız şikayetleri bildirdik, konuştuk, anlattık … Vesselam olacak gibi değil, biz de konuşmamızı bitirdik ve ayrıldık.

Şimdi buradan o kamu görevlisine soruyorum: Sizdeki vicdan, inanç ve dürüstlük ahbap çavuş ilişkisi ile mi sınırlı? Herkese, esnafa eşit yaklaşmak bu kadar zor mu? Haksız rekabet sizlere bir şeyler mi sağlıyor?

Gazeteci olarak kamu görevi yaptığımızın farkındayız. Kendi adıma özellikle bu konuyu ve buna benzer konuları takip edeceğime söz veriyorum.

Hoşça kalın, dostça kalın…

YORUM EKLE
YORUMLAR
okuyucu
okuyucu - 5 yıl Önce

sevgili ali bey maşAllah araştırmacı gazeteci tarafınızı inancımıza kadar indirgeyerek bir çaba içerisinde olmanızı memnuniyetle karşıladık ayetleride biraz açsaydınız daha güzel olacaktı.Bu yazınızda bahsi geçen kişileri kurumları paylaşmayacaksanız bizlerin bir anlam çıkarması çok zor.Bizim anlamamız değil o kişilerin anlaması ise maksadınız o zaman bu yazıyı burada değilde direk o kişi ve kurumlara göndermeniz daha doğru olurdu.Gayenizi daha net anlatabilirseniz biz okuyucular için de bir anlam kazanmış olacaktır.Aksi durumda bu durum sanki kişisel bir hesaplaşma gibi görülecektir.

Heaven57
Heaven57 - 5 yıl Önce

Ali bey öncelikle cesaretinizden ötürü tebrik eder tarafsızlık ilkesine bağlı habercilik anlayışınızdan dolayı teşekkür ederim... Konu devlet olunca bunun siyasi görüş ile alakası olamaz. Yanlışa yanlış demedikten sonra varolma sebebimizden taviz vermiş oluruz... Kanunlar nezdinde bir suç isleniyorsa yargı mekanizmasını devreye sokmak da bir sorumluluktur. Bu işin peşini bırakmayın....sizin vakur duruşunuz bizlere de emsal olsun. Sonuc ne olursa olsun Karınca misali elinizden geleni yapacağınıza eminiz. Ama şu da bir gerçek et kokarsa tuzlarız ama tuz da kokarsa o zaman vah halimize...

A Zeytünlü
A Zeytünlü - 5 yıl Önce

Aliciğim doğru yoldasın,bizde yaygın olan bir söz vardır,Bana dokunmayan yılan bin yaşasın dememen, beni gururlandırdı geleceğimizin umut ışığı olun gözümüz arkada kalmasın sevgiler.

hadi
hadi - 5 yıl Önce

belediye söylediklerini en iyi şekilde yapan kurum doğrudan teminle bir sürü yolsuzluk yapılıyor boyabatın en iyi işleyen parklarını ihalesiz ahbap çavuş ilişkisi altında ihalesiz işlettirip haksız kazanç sağlattırıyor bunlar uçaklı park ile erenlik parkı

banner115