Boyabat'ta çiftçilere 29 ton arpa ve macar fiği tohumu dağıtıldı

Boyabat'ta çiftçilere 29 ton arpa ve macar fiği tohumu dağıtıldı

SİNOP (AA) - Boyabat ilçesinde Tarımsal Üretimin Artırılması Projesi kapsamında düzenlenen törende toplam 108 çiftçiye toplam 29 ton yüzde 75 destekli sertifikalı arpa ve macar fiği tohumu dağıtıldı.

Boyabat Tarım Kredi Kooperatifi önünde Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Boyabat İlçe Tarım ve Orman işbirliğiyle düzenlenen törende Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün Tarımsal Üretimin Artırılması Projesi kapsamında çiftçilere sertifikalı ve hibeli arpa ve macar fiği tohumu dağıtıldı.

Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bekir Tanrıkulu, törende yaptığı konuşmasında Covid- 19 salgını sürecinde çoğu sektörün işleri durma ya da yavaşlama sürecine girmesiyle birlikte sağlık ve gıda sektörünün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayarak,

"Sağlık tarşılmaz, herşeyin başı sağlık diyoruz. Tarımla, gıdayla ilgili insanların gıdaya ulaşma konusunda endişelerini giderme noktasında, tarımsal üretimi artırma konusunda tarıma yönelme ortamı ortaya çıkmış oldu. Bütün ülkeler ve insanlık bunu çok iyi anladı.

Biz de tarımsal üretimimizi hem artırmak hem de bu zor süreçte sizlerin de yükünü hafifletebilmek adına bu tohum dağıtım törenlerini geçen seneden beri icra ediyoruz.

Geçen sene sizleredestek olabilmek adına Boyabat'ta 30 ton çeltik tohumu dağıtmıştık. Sinop'ta toplam 700 ton ekilen çeltiğin 109 tonunu dağıttık. Yine Boyabat'ta son bir yıl içerisinde bakanlığımız olarak beş milyona yakın tarımsal destek verdik. Yine yüzde elli hibeli 30 adet tarımsal makine dağıttık.

Bizler sürekli sizlerin yanındayız, üretim sizden destek bizden. Üreticilerimizi bu süreçte yalnız bırakmak istemiyoruz. Sizleri destekleyebilmek amacıyla devamlı çaba, gayret sarf ediyoruz.

Gıdaya erişebilmek adına tarımsal üretimi artırmak zorundayız. Bu gün toplamda 28 ton arpa ve macar fiği tohumu dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Sinop toplamında ise 49 ton dağıtmış olacağız." dedi.

Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, konuşmasında buradaki üretici arkadaşlarımıza bakıyorum ki 50 yaş ortalamasında, Burada 25-30 yaşlarında genç çiftçilerimizin olmasını isterdim, diyerek başladığı konuşmasında,

"Kırsaldan kentlere olan göç nedeniyle maalesef ki genç çiftçilerizin olmayışı bizleri üzüyor. İsteriz ki bütün tarlalarımız ekilsin, üretim yapılsın. Gönlümüz istiyor ki hem kendi ekonomimize hem de ülke ekonomimize katkı sunalım. İl müdürümüz bahsetti, ekeceğimiz her tohum Türkiye'mizin geleceği için. çocuklarımızın geleceği için ve bu toprakların daha bereketli olması içindir.

Üretim yapan çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Köylerimizdeki bacaları tüttüren bütün annelere, babalara teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bereketli ürünler hasatları diliyorum" dedi.

İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz, tören alanındaki protokol üyeleri ve çiftçileri selamlayarak, bu gün yüzde75 destekli arpa ve macar fiği tohumu dağıtmak için buradayız, dedi.

Yılmaz, "Biraz önce konuşmacılarımız belirtti. Özellikle pandemi süreciyle tarımın ne kadar önemli bir sektör olduğunu gördük. Üretmeyen, yeni bir şeyler katmayan, kendini geliştirmeyen kişilerin bu pandemi sürecinde nasıl eriyip gittiklerini hep birlikte gördük. Bizler tarım sektörünün, sanayi sektörü kadar kıymetli bir sektör olduğunu görüp, ona göre iş ve işlevlerimizi gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Bu gün burada dağıtılacak olan ürünler için emeği geçen, projeler geliştiren herkese sonsuz teşekkür ediyor, Allah bereketinizi artırsın diyorum." ifadelerinde bulundu.

Törenle birlikte 108 çiftçiye sertifikalı 17,6 ton macar fiği ve 11 ton arpa tohumu dağıtımı yapıldı.

Edinilen bilgiye göre dağıtımı yapılan tohumların hasadı yapılan çeltik tarlalarına ikinci ürün olarak ekilerek tarlalardaki azot miktarını artıracağı ve ilkbahardaki çeltik ekiminde daha az gübreyle verim alınacağı öğrenildi.

Törene Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Yaylaoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, İl Genel Meclisi üyeleri İsa Bağcı, Rıdvan Mete, Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı ve çiftçiler katıldılar

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2021, 15:39
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hakkı.  Usta
Hakkı. Usta - 3 yıl Önce

Bu sene ofis ve tarım kredi çok celtik aldı çiftçi celtigi çıkardı güle oynaya iyi fiyatlara sattı

Ofis ve tarım kredinin aldığı şartnameye göre çeltik çıkaran çiftçi tohumluk olarak satıyor celtigi

Hüsamettin Kapici
Hüsamettin Kapici - 3 yıl Önce

Hocam emeklerinize sağlık.Sayenizde ilçemizin güzel haberlerine erisebiliyoruz Teşekkürler Mahmut Hocam...

SIRADAKİ HABER

banner115