Cuma Ovasında leylekler için 27 yapay yuva hazırlandı

Cuma Ovasında leylekler için 27 yapay yuva hazırlandı

Saraydüzü ilçesi Cuma Ovası'ndaki Leylek Popilasyonu Projesi kapsamında 27 eski leylek yuvasına, YEDAŞ tarafından yapılan yapay yuvalar yerleştirilerek daha güvenli hale getirildi.

Koordinatörlüğünü Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Okul Müdürü Orhan Okur ve Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Öğretim Üyesi Doç Dr. Evrim Sönmez’in gerçekleştirdiği projemiz kapsamında 2024 yılı yani 3. Yıl faaliyetleri gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda 26 Şubat- 2 Mart 2024 tarihleri arasında leylek yuvalarının önemli bir kısmına yapay platform yerleştirildi.

Proje koordinatörü Orhan Okur konuyla ilgili açıklamasında "Yenice köyündeki 3 yuvaya, Cuma Tabaklı köyündeki 4 yuvaya, Cuma Kayalı köyündeki 12 yuvaya, Cuma köyündeki 8 yuvaya platformlar takılmış, böylece hem leylekler ile yavruların hayatı güvence altına alınmış hem de elektrik hatlarında oluşacak sıkıntılar giderilmiş oldu. 2023 yılında 5 yuvaya yapay platform yerleştirilmiş ve bu yuvalarda toplam 10 yavru uçmayı başarmıştı. 2024 yılında ise 27 yuvaya yapay platform yerleştirilmiştir. Gözlemlerimiz sonucunda bu yıl içinde bu yuvalardaki yavru sayıları da tespit edilecektir.

Ayrıca Saraydüzü Cuma ovasına 2023 yılında ilk olarak 8 Mart tarihinde leylek gelmişti. Birçok bölgede havaların sıcak seyretmesi sonucunda baharın habercisi leylekler çok daha erken gelse de Cuma ovasına 6 Mart 2024 tarihinde ilk leylekler gelmiştir.

Bu faaliyetlerin gerçekleşmesinde her yıl desteğini arttırarak sürdüren YEDAŞ kurumu nezdinde, Samsun Yedaş Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi’ye, Sinop Bölge Müdürü Koray Keseroğlu’na, Boyabat İşletme Şefi Selçuk Dilek’e, fedakarca çalışarak platformları direklere yerleştiren Yedaş personeline çok teşekkür ederiz." ifadelerine yer verdi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2024, 14:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115