Unutulmaya yüz tutan geleneksel  köy düğünleri yaşatılmaya çalışılıyor

Boyabat ilçesi Paşalıoğlu köyünde Merhum Ali Gündüz'ün 11. çocuğu İsmail Gündüz, köy düğünüyle evlendi. Köydeki gelenekler yaşatılarak yapılan düğünde damat ve gelinin yakınları ile düğüne iştirak eden misafirler gece geç saatlere kadar davul zurna eşliğinde eğlendiler.

Gazetemize konuşan 75 yaşındaki damadın annesi Arife Gündüz, "Köyümüze kadar uzaktan yakından gelip bizi onurlandıran, düğünümüze katkı sunan tüm hısım, akraba, köylülerimiz ve tanıdıklara Allah razı olsunlar diyorum.

Son çocuğumu da evlendirmenin mutluluğunu yaşarken biraz burukluk var içimde. 2 Yıl önce kaybettiğim eşimde olsaydı, daha güzel olacaktı. Biz onula kavletmiştik tüm çocuklarımızı birlikte evledirecektik, ama o yok şu an" diyerek duygularını ifade etti.

Arife Gündüz, kendi düğünü için de "Eskiden çok yokluk vardı, Ben gelin olurken bir ibrik, bir yatak yorganla eşimin evine gelin geldim. Şimdi her şeyi alıyorlar" diyen Gündüz:

"Eskiden şimdiki gibi araba mı vardı taksi mi vardı, ben kömüş arabasıyla gelin geldim." diyerek davul zurna eşliğinde oğullarıyla birlikte oyun oynayarak, düğün eğlencesine renk kattı.

Düğün sahipleri, misafirleri köy girişinde karşılayıp davul zurna ile düğün evinin önüne kadar getirip, yemek ikramında bulunurken, eski düğün geleneklerini de yeni nesiillere yaşatmış oldular.

Misafirler düğün sahibine hediye olarak bir çalının dallarına sıkıştırılmış paraları taşıyıp vererek eski gelenekleri yaşattılar.

Erkekler davul zurna eşliğinde oynayarak doyasıya eğlenirken, bayanlar da harman yerinde 4-5 bayanın def çalıp eski oyun havalı türküleri seslendirmesi ile alandaki bayanların kaşıklarla oynamaları yaşatılan gelenekler arasındaydı. 

Konuştuğumuz yaşlılar da eski düğünlerin yaşanmadığını, o heyecanın olmadığını, yıllar geçtikçe de düğün kültürümüzden geleneklerden uzaklaştıklarını söylediler.

Mahmut Coşkun