Sıcaktan bunalan vatandaşlar bu kahvehaneye koşuyor

Sıcaktan bunalan vatandaşlar bu kahvehaneye koşuyor

Sinop'un Boyabat içesinde sıcaktan bunalan vatandaşlar içinden su kanalı geçen tarihi kahvehanede serinleyip çaylarını yudumluyorlar.

Boyabat ilçesi Yenimahalle'de 96 yıl önce "Karafakırın Kahvehanesi" olarak hizmet vermeye başlayan ve hala aynı adla anılan kahvehane içinden geçen su kanalı sıcaktan bunalan vatandaşların serinlemek tercihi oluyor. Müşteriler kanaldaki suya ayaklarını sokarak serinlerken sıcak çaylarını yudumluyorlar.

Kahvehane işletmecisi Nadir Irmak, işyerinin 1927 yılından beri Boyabat'ta "Karafakırın Kahvehanesi" olarak hizmet vermeye devam ettiğini söyleyerek
"Müşterilerimizin ayaklarını sokup serinlediği havuz durgun değil, akıntı halindedir. İşyerimizin altından geçen kanaldaki su, 115 yıl önce su gücüyle çalışmaya başlayan bitişiğimizdeki pirinç fabrikasının çarkını çeviriyormuş. Tabii ki elektrik gelince suya ihtiyaç kalmamış. Ama buradan geçen su Bağlar Mahallesinde bağ ve bahçeleri suluyor.

Biz buradaki havuz çevresine sedir köşesi yaptık. Müşterilerimiz, misafirlerimiz ayaklarını suya sokup serinliyorlar. Arada bir fazla suyu da kahvehanenin içine doğru akıtarak vatandaşlarımızın serinlemesini sağlıyoruz. Buradaki amacımız serinlemekle birlikte Yenimalle'mize değer kazandırmak. Eski tarihimizi canlandırıyoruz. Kahvehanenin ilk işleticisi Karafakır adını yaşatmaya da çalışıyoruz."

Irmak, kahvehane içinde 17 metre derinliğindeki kuyunun da geçmişte Yenimahalle'nin su ihtiyacını karşıladığını belirterek "Kuyuyu temizledik, suyu temiz. Burada her şey doğal. Müşterilerimiz buz gibi, kuyu suyunu içerek içlerini de serinletiyorlar." dedi.

Kahvehane müşterilerinden Cemal Atılgan, suyun Kolaz Çayından geldiğini söyleyip "Bu su kanalı yukarılardan bağ ve bahçeleri sulayarak buraya geliyor. Ark buradan geçtiği için kahveci de bunu değerlendirip çok güzel bir oturma yeri yapmış. Yazın sıcaklığından bunalıp burada ayaklarımızı suya sokup serinliyoruz. Serinlemek için mükemmel bir yer." dedi.

Diğer müşteriler de serinlemekle birlikte arkadaşlarla buluşup sohbetin keyfini çıkardıklarını, yaz günlerin serinlik yeri olduğunu, suyun şelale gibi aktığını, herkese tavsiye ettiklerini söylediler.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2023, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115