Leylekler halkalanarak kimliklendirildi

SARAYDÜZÜ İLÇESİNDE LEYLEKLER HALKALANIP, KİMLİKLENDİRİLDİ

Sinop ilçesi Saraydüzü Cuma Ovası'nda doğan leylek yavruları sağlık kontrolünden geçirilip takibi ve detaylı bilgi edinebilmek amacıyla ayaklarına özel kod sistemli metal ve plastik pvc halkalar takıldı.

Proje koordinatörlüğünü Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi okul müdürü Orhan Okur ve Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez'in yaptığı, Sinop Üniversitesi ve Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürlüğü'nce hayata geçirilen "Cuma Ovası’nda Leylek Popülasyonunun Araştırılması Projesi" kapsamında bir yıl önce Saraydüzü ilçesi Cuma Ovası'nda başlatılan leyleklerle ilgili çalışmaya devam edildi.

Geçen yıl 54 leylek yavrusunun sağlık kontrolünden geçirildiği Cuma Ovası'nda bu yıl da 64 leylek yavrusu sağlık kontrolünden geçirilip halkalama ve markalama çalışması gerçekleştirildi.

İki günlük çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Boyabat Sesi muhabirine açıklamada bulunan Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Orhan Okur, Saraydüzü Cuma Ovası'nda leylek popülasyonu projesinin ikinci yılında halkalama çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek, "2022 yılında dört köydeki 54 yavru leylekleri halkalamıştık. Aynı yıl 53 yuvadan 96 yavru Afrika bölgesine göç etmişti. Bu yıl ilk leylek çiftleri 8 Mart'tan itibaren bölgemize geldi. Leyleklerin gelmesiyle birlikte 5 yuvaya yapay platform taktık. Leylekler yeni yuvalarını benimsedi ve yavruları da oldu.

2023 yılı 15 - 16 Haziran günlerinde yine 4 köyde toplam 64 yavru leylek halkalandı. Sinop Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden gelen ekiple Saraydüzü Mehmet Akif Anadolu Lisesi işbirliğiyle proje yürütülüyor. Evrim hocamla birlikte ben elimizden geldiğince proje koordinatörlüğünü yapıyoruz. Bu proje planlamamıza göre yaklaşık 5 yıl süreyle devam edecek. Bu halkaladığımız leylekler kaç yıl sonra bölgemize gelecek, bunları takip edeceğiz. Bu yıl kaç yavru büyüyüp göç edecek, takibimizde olacak. Popülasyonu planladığımız şekilde takip edeceğiz" dedi.

Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez de açıklamasında Sinop Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden gelen ekip ve Saraydüzü Mehmet Akif Anadolu Lisesi'nin katkılarıyla gerçekleşen bu projenin 2023 yılı halkalama süreci sona erdiğini belirterek,

"Burada yoğun bir leylek popülasyonu var. Yavru leyleklerin genel sağlık muayenelerini yaptık. Bir pvc bir metal halka taktık. Önümüzdeki yıllarda gelecekler mi, gelmeyecekler mi, hangi yuvayı kullanacaklar, bununla birlikte üreme başarısı gibi bir çok faktörde takip ve değerlendirmelerde bulunacağız."

Projenin gerçekleşmesinde YEDAŞ'ın da desteği büyük diyen Sönmez, " YEDAŞ'ın desteğiyle 5 tane platform yuva da taktık. O yuvaları da takip edeceğiz. Önümüzdeki 2024 yılında da platform yuvaları çoğaltmayı düşünüyoruz. Bu anlamda YEDAŞ'a teşekkür ediyoruz" ifadelerinde bulundu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Çaycuma Gıda ve Tarım MYO, Laborant ve Veteriner Sağlık Programı, Öğr. Gör. Utku Duran, bölgenin leyleklerin göç yollarında olmasından faydalanarak yaptığımız çalışmada yuvalardaki yavruların popülasyonunu kontrol ediyoruz, diyerek "Ekibimizle birlikte yavru leyleklerin genel sağlık muayeneleri yapılıyor. Bu sayede yavruların göç yolundan geçerken ne tür problemlerle karşılaştığı, popülasyonunda ne gibi değişiklikler olduğu durumlar da tespit edilmiş oluyor. Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle veteriner hekim ve biyolog hocalarımızla genel sağlık muayenelerini değerlendirdiğimiz yavruları tekrardan yuvaya koyarak, annelerine teslim etmiş, emanet etmiş oluyoruz. ifadelerine yer verdi.

Boyabat Yedaş yetkililerinin kontrolünde elektriklerin kesilmesiyle yapılan çalışmaya Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Orhan Okur, Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Arif Cemal Özsemir, 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof Dr. Metin Çenesiz ve Prof. Dr. Sena Çenesiz, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arzu Gürsoy Ergen, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Çaycuma Gıda ve Tarım MYO, Laborant ve Veteriner Sağlık Programı, Öğr. Gör. Utku Duran ve öğrenciler katıldılar.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2023, 18:18
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin Saglamoz  .
Hüseyin Saglamoz . - 11 ay Önce

Çalışmalarınızı takdir ediyorum.Emegi geçenlere teşekkür ediyorum.

SIRADAKİ HABER

banner115