Boyabat’ta kadınların ekmek mesaisi başladı

Boyabat’ta kadınların ekmek mesaisi başladı

Boyabat’ta kadınların ekmek mesaisi başladı

Boyabat’ta kadınlar imece usulü ile tek tek elleriyle açtıkları hamurları saç üzerinde ısıttıktan sonra pişiriyor. Kış mevsimin en önemli hazırlıklarından olan yazım ekmeği kış boyunca tüketiliyor.

Boyabat’ta kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kadınlar, kışlık hazırlıklara başladı. Salça, turşu, kesme makarna yanı sıra en çok emek isteyeni ise yazım ekmeği. Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen bu lezzet için Sinop’un Boyabat ilçesindeki kadınlar tarafından imece usulü ile her gün bir ailenin ekmeği yapılıyor.

Sabahın ilk ışıklarında hazırladıkları hamur, halk dilinde beze olarak tabir edilen kesme işlemi ile başlıyor. Toplanan kadınlar bezeleri oklava yardımıyla tek tek açarak pişirme işlemine geçiyor.

Sıcak saç üzerinde pişirilen ekmekler üst üste yığılarak üzeri  kapatılıyor. Akşam saatlerine kadar devam eden yoğun mesai içerisinde yaklaşık 2 bin adet yufka yapılıyor.Yapılan ekmekler daha sonra evin serin bir bölümünde muhafaza ediliyor. Hazırlanan yufka ekmeklerin en büyük özelliği ise kış boyunca bayatlamadan tüketilmesi olarak biliniyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2021, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115