Boyabat'ta apartmanlar arasında bir mezar

Boyabat'ta apartmanlar arasında bir mezar

Boyabat'ta apartmanlar arasında bir mezar

Boyabat Dörtyol'da bulunan Çeke Sultan Türbesi mezarı görenleri şaşırtıyor.

Sinop'un Boyabat İlçesi Camikebir Mahallesi Sinan Sokak'ta bulunan Çeke Sultan Türbesi Mezarı görenleri şaşkına çeviriyor. Uzun yıllardır burada olan ve türbe olduğuna inanılan mezarı  apartmanlar arasında gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

Uzun yıllardır Çeke Sultan Türbesi Mezarının Boyabat Dörtyol mevkiinde olduğunu ifade eden mahalle sakinleri  '' Bu yolu ilk defa kullanan kişiler apartmanlar arasında bir mezarı gördüklerinde şaşırıyorlar, bize sorup bilgi almaya çalışıyorlar bizde elimizden geldiğince bilgi vermeye çalışıyoruz . Mezar vatandaşlara ilginç geldiğinden fotoğraf çekiyorlar.'' ifadelerini kullandılar.

 Boyabat Dörtyol Mevkii Sinan Sokak'ta bulunan Çeke Sultan Türbesi ile ilgili bilgi Boyabatlı Öğretmen Necati Celal Çatal'ın Sinop,Boyabat,Ayancık,Durağan,Erfelek,Gerze ve Saraydüzü'nde bulunan Tübeler ve Evliyalar Kitabında yer almakta. Kitapta yer alan bilgide şu ifadelere yer veriliyor ;

ÇEKE SULTAN  

Boyabat’a bağlı Dörtyol’daki Çeke Sultan Tekkesi’ydi. Aynı isimle Boyabat’ta bir köy ve cami de mevcuttu . 1725 yılında Çeke Sultan Tekkesi’nin Hasan ve Hüseyin isimlerinde iki zaviyedarı vardı. Bununla birlikte 1838 yılında da bu tekkede bir görev değişikliği yaşanmıştı. Buna göre tekkede zaviyedar bulunan Hasan Bin Ali Halife vefat etmiş, yerine liyakat sahibi büyük oğlu Ali Halife zaviyedar tayin edilmişti. Ali Halife tekkede misafirlere yemek hizmeti vermenin yanı sıra vakıf şartlarına uygun hareket etmeyi kabul etmiş ve aykırı bir durumda görevden alınmaya razı olmuştu. Tekkenin giderlerinin karşılanması için bir vakıf tesis edilmişti. Bu vakfın 1863-1865 yıllarında Hacı Ali Efendi mütevellisi olup 581 kuruş gibi cüzi bir aşar geliri mevcuttu. Bu gelir misafirler ve dervişlerin yiyecek masraflarıyla zaviyedar maaşına tahsis edilmişti. 
(BOA, Evkaf Defteri, nr. 20186, varak 2b; BOA, EV. MH, 1149/4 )

- Boyabat Sesi

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2022, 12:22
YORUM EKLE
YORUMLAR
anonim
anonim - 2 yıl Önce

yıllardır oradaydı sonunda bı mezar tası yapmışlar :)

SIRADAKİ HABER

banner115