Boyabat Çemberi tasarımcılarla buluştu

Boyabat Çemberi tasarımcılarla buluştu

Boyabat Çemberi tasarımcılarla buluştu

Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde yürütülen ve TBB’nin de yerel paydaşları arasında yer aldığı, "Türkiye Dokuma Atlası Projesi” kapsamında Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen toplantıda tasarımcılarla bir araya geldi.

Geleneksel dokumalara yeniden hayat verme ve onları uluslararası alanda tanıtarak ticarete kazandırmayı amaçlayan Türkiye Dokuma Atlası projesinde yer alan , 2008 yılında Türkiye Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescili Belgesi alan Boyabat Çemberi'de programda tasarımcılarla buluştu.

Projesi çerçevesinde düzenlenen toplantıda, moda tasarımcıları, yöresel dokumaların çağdaş yorumlarla tasarımlarda nasıl kullanılacağı ve dünyaya tanıtılması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.Proje Koordinatörü Ayşe Dizman, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, proje kapsamında Boyabat Çemberi de dahil Anadolu'da tespit edilen 350 dokumanın tekrar üretime kazandırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Boyabat Çemberi 

Çember yörede başörtüsü olarak kullanılan, kenarları bordo renkli şeritlerle çevrili, ortası renkli ipliklerle oluşturulmuş motiflerle bezeli, yaklaşık 1 metrekare büyüklüğünde pamuklu ince bir dokumadır. Çember yörede, karşılıklı iki köşesi üst üste getirilip üçgen şeklinde ikiye katlanarak dokumanın kumaş katı olan kısmı alın üzerinden yüzü çevrelemekte, çene altında çaprazlanan uçları boyuna dolanıp ensede toplanmaktadır. Çember, geçmişte “grep” adı verilen ipek kumaş kaplı, simli tellerle tutturulmuş “pirepiri” adı verilen pullarla süslü şarap rengi fesin üzerinden örtülürdü. Ayrıca çemberlerin üzerine dokunmuş olan her bir motifin de ayrı bir kültürel ifadesi ayrı bir hikayesi vardır. Boyabat Çemberi, Boyabat Belediye Başkanlığı’nın 2008 yılında Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil Belgesi için başvurusu sonucunda 12/07/2009 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesi almıştır.

-Boyabat Sesi


 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2021, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115