17 YILDIR GÖNÜLLÜ ÇEVRE TEMİZLİĞİ YAPIYOR

17 YILDIR GÖNÜLLÜ ÇEVRE TEMİZLİĞİ YAPIYOR

Boyabat ilçesinde yaşayan Ahmet Yalçın 17 yıldır şehir çevresindeki ormanlık alanlara atılan çöpleri toplayıp ilçedeki çöp konteynerlerine taşıyor.

Şu an 68 yaşında olduğunu, hayatının da hiç evlilik olmadığını söyleyen Ahmet Yalçın, 35 yaşındayken İstanbul'a gittiğini.10 yıl çalışıp tekrar Boyabat'a geri döndüğünü. Boyabat'ta 17 yıldır çöp toplayıp, çevre temizliği yaptığını söyleyerek, ömrüm sağlığım yettikçe bu işimi devam ettireceğim, dedi.

Ahmet Yalçın'la Boyabat çevresinde çok kez karşılaştık, çevreden işine yarayan, yaramayan çöpleri toplayıp çarşıya gittiğini görüyorduk. Sohbetlerimizde hayatını, yaptığı işinin paylaşılmasını istemiyordu. Yalçın, ısrarımız üzerine Boyabat ilçe merkezine 500 metre uzaklıktaki Döme Dağı mevkinde Boyabat Sesi muhabirine konuşarak, adeta çevrecilik dersi verdi.

Sizi hep Boyabat çevresinde plastik, cam atıkları topluyorsunuz, topladıklarınızın çoğu para etmiyor, neden bu işi yapıyorsunuz, sorumuza cevap veren Yalçın,

"Bunların çoğunu çarşıya götürüp çöpe atıyorum. Amacım orman temiz olsun, canlılara zarar vermesin. Bu topladığım şişeleri kimse almıyor, ben de para için toplamıyorum zaten. Bu yaptığım işten zevk alıyorum, memnun kalıyorum. Benim gibi 3-4 kişi daha olsa Boyabat çevresinde çöp kalmaz, orman tertemiz olur. Şu kola kabı beş yüz sene çürümüyor, ağaca bitkiye zarar veriyor. Cam, ormanı yakıyor. Orman değerdir, hazinedir, bir sigara izmariti bile atılmaz. Bu güne kadar sadece bulunduğumuz bu mıntıkadan 120 çuval şişe toplayıp çöpe attım."

Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz, sorumuza;

"Ev kirası vermiyorum, yeğenimin evinde oturuyorum. Beni tanıyanların yardımlarıyla idare ediyorum. Ah benim maddi durumum zayıf, cebim kavi olsa tutarım 12 kişi çöpleri toplayan yola çıkarır, doğru çöplüğe atılır. Ben sadece bu dünyayı düşünmüyorum ki. Yarın öbür dünyası da var. Bak her gün bir cenaze gidiyor. Ben bu yaptığım işi hayır için yapıyorum, devletten bir beklenti için yaparsam hayrını göremem. Sağolsum çevremdeki insanlar ve muhtarlık yardımda bulunuyor. Aç kalmıyorum şükürler olsun."

Çevreye çöp atanlara bir uyarıda bulunalım mı ?

"Ben kimsenin işine karışamam, herkesin doğrusu da yanlışı da kendinde sorulur, bizden sorulmaz. Ben bu işi çocukluk yaşımdan beri yapıyorum. Ben şurada topladığım atıkların sadece metal olan kısımlarını alıyorum, geri kalanları ilçeye taşıyıp çöpe atıyorum. Bu gün topladıklarımdan satabileceklerim şunlar, 15 lira yani iki ekmek parası ancak alırım

Ben uyarıda bulunamam. Bundan 5-6 ay öncesi Boyabat Kalesi tarafında birini uyarmaya çalıştım, bana çok kızdı. Sen kimsin dedi. Yetkili biri değilim ki, nasıl karışayım. Ben zavallı bir adamım, beni dövmeye kalkışabilirler. Seni beni dinleyen mi var. Bu işi devletin görevlileri çözebilir. Peygamberimiz de bize çevremizi temiz tutmayı söyledi. Temiz olmayan çevrede hastalıklar oluşur. Ben bu işi Allah rızası için yapıyorum. Bir ağacın doğaya ne kadar faydası olduğunu biliyor musunuz. Meyvesinden kurt, kuş, böcekler besleniyor. Ağaç olan yerde su olur. Su olan yerde canlılar çoğalır."

Yalçın, bulunduğu yerden Boyabat Kalesi ve ilçe merkezini göstererek "Şu güzelliğe, bir de buraya atılan çöplere bak, yakışıyor mu şimdi. Pandemi döneminde Boyabat Kalesi çevresine iki hafta süreyle gelerek tüm atıkları topladım, teremiz yaptım. Ancak sonradan yine kirletildiğinde üzülüyorum. Bu güne kadar Boyabat çevresinden topladığım cam ve plastik atıklar birkaç kamyon dolusudur. Bu emeklerim için kimseden bir şey istemedim. Huzurlu yatıp, rahat uyuyorum." diyerek, bizi hayretlere düşürecek çalışmalar yaptığını öğrenmiş olduk.

"Yabancı turistleri gördüm bir keresinde çöplerini poşetlere koydular, hatta sigara izmaritlerini bile çöpe koydular. Aldılar götürdüler. Kasabanın bir çöplüğü olur, her yer çöplük olamaz. Piknik yapıyorsan çöplerini poşetle arabana koyup en yakındaki çöp kutusuna koyacaksın. Orman çöplük değildir. Ağaç olmayan yerde yaşam da olmaz. Evinde tadilat yapan, toplu yemek veren atıklarını çöplüğe dökmüyor, en yakın yerdeki ormanlığa döküyor. Kasabanın çöplüğü varken ormana dökmek çok yanılış, çok." dedi.

Ahmet Bey örnek insan, ödüllendirilmeli

Ormanlık alanda rastladığımız emekli boyacı Muhsin Özgün, Boyabat Sesi muhabirine yatığı açıklamada 20 senedir aynı mahallede oturduğunu belirerek "Evim buraya çok yakın, bu adam sabah erkenden gelir , buraları temizler, burası şişeden geçilmiyordu. Her gün sabah akşam toplayıp, evimin karşısındaki çöp konteynerine döktüğünü gözümle görüyorum. Hiç bir karşılık ta beklemez. Sorduğumda hayır için yapıyorum diyor. Zevk alıyorum temizlikten diyor. Kalbi temiz, tam bir çevre dostu. Bu adamın çoluğu, çocuğu kimsesi yok. Yoksul bir adam. Geçen gün evine uğradım. Buzdolabı, yok televizyon yok, doğru dürüst eşyası yok. Ahmet Bey gerçekten örnek bir insan. Kendisinin ödüllendirilmesi gerekir. Devletin sahip çıkması lazım" dedi.

Ahmet Yalçın'la birlikte çarşıya gelince ilk gördüğü çöp konteyneri önünde arabamızı durdurup, topladığı çöplerden sadece metallerini ayırıp, geriye kalanları çöpe attı.

Ahmet Bey, öyle saf ve temiz ki bana "Konuştuklarımı haber yapınca beni herkes duyacak mı, bana kızan olur mu, bu işten bana bir zarar gelir mi ?" diemesi beni çok duygulandırdı.

Ahmet Bey'in çevreciliği hepimize ders olmalı. Çevreciyim sözü de uygulamalı olmalı. Çevreyi kirletenlere de yeter artık, yeter diyoruz.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2023, 13:15
YORUM EKLE
YORUMLAR
Celal çatal
Celal çatal - 10 ay Önce

Allah razı olsun Ahmet Bey'den. Keşke tv kanallarına çıksa da belki birilerine ders olur.

SIRADAKİ HABER

banner115