Boyabat'ta "Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi" ziyarete açıldı.

Boyabat'ta "Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi" ziyarete açıldı.

Boyabat Belediyesi Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında Çanakkale Destanının sergilendiği "Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi" ziyarete açıldı.

Boyabat Belediyesi 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi'nde sergilenen Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi açılışı öncesi konuşan İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz, Arkadaşlar Çanakkale bizim tarihimiz için çok önemli dönüm noktasıdır. Milletimizin var olması için verilmiş en büyük savaşlardan bir tanesidir. İnşallah sizler de bu tarihin ne kadar önemli olduğunu öğreneceksiniz, dedi.

Belediye Başkanı Hüseyin Coşar da konuşmasında bu önemli sergiyi izleyen çocuklarımız öncelikli olarak Çanakkale’yi yaşayacaklar, ecdadımızın nasıl mücadele verdiği hangi imkanlarla savaştıklarını öğrenecekler, diyerek;

"242 gemiye karşı 2 gemimiz 400 bin askere karşı 35 bin askerimiz var. Ama iradeyle azimle düşmanları yurdumuzdan kovduk. Tabi bu arada da binlerce şehit verdik. Başta bu Çanakkale Zaferi’nin bizlerin yaşamasını vesile olan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

İnşallah gelecekte de kaymakam beyle beraber başarılı olan öğrencilerimizi bu savaşların olduğu yere götürüp göstereceğiz. 2024 yılı içerisinde Belediyemizin sosyal etkinliklerinin ilki olan Çanakkale Şehitleri etkinliğidir. Bu ve buna benzer etkinliklerimiz devam edecektir. Sizler bizim geleceğimizsiniz onun için çok iyi öğretmenlerimizi dinlememiz gerekmekte.

Böyle etkinliklerle de bilgilerimizi pekiştireceğiz. Boyabat'ımızdan 476 tane Çanakkale’de şehidimiz var. Bu günlerde öğrencilere buralar ziyaret ettirilirse yerinde olacaktır. Buralarda kimler şehit olmuş görürsek Asil Türk Milletinin, Müslüman Türk Milletinin evladı olarak memleketimize hizmet etmiş oluruz." ifadelerinde bulundu.

Çanakkale Savaşları Gezici Müze Müdürü Ali Murat Kalegil, 12 yıldır ülkeyi dolaştıklarını, Çanakkale Savaşları'nda bire bir kullanılan ilgili resimler, fotoğraflar, ekip ve ekipmanlar, askeri üniformalar, madalyalar, askerlere ait mektuplar ve dijital içerikler olmak üzere1060 adet kültür varlığı ve tarihi malzemeleri gösterip tanıttıklarını anlatarak, şu hiç aklınızdan çıkmasın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ön sözü, yani giriş cümlesinin yazıldığı yer Çanakkale'dir, dedi.

Çanakkale Savaşlarını başlangıç ve zaferle sonuçlanmasını anlatan Kalegil, Boyabat'ın Çanakkale Savaşları'nda çok büyük fedakarlık göstermiş ilçe olduğunu vurgulayarak,

"Bu ilçe bu konuda çok fedakarlık göstermiş bir ilçe Boyabat’ın Çanakkale’de kayıt altına alınmış 476 tane şehidi var. Bu rakam bu dönem için küçük gelebilir, ancak o dönemde nüfusumuz 13 buçuk milyon ve 9 cephede savaşıyoruz. Ailelerinize söyleyin , ailelerinden şehit olduklarını düşündükleri varsa, nerede yattığını merak ediyorlarsa yardımcı olmayan çalışırız. Nerede defnedildikleriyle ilgili bilgileri bilgileri paylaşalım" dedi.

Kaymakam Yılmaz, Başkan Coşar, protokol üyeleri ve öğrencilerin açılış kurdelesini birlikte kesmesi ardından, sergilenen tarihi malzemeler gezilip görüldü, ziyaretçiler müze müürü Ali Murat Kalegil tarafından bilgilendirildi.

Serginin bir hafta süreyle 09.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağı öğrenildi.

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2024, 22:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115