Diktiği Ağaçlarla Boyabat’ın Çehresini Değiştiren Hikmet Kaya, Öğrencilerle Buluştu

Diktiği Ağaçlarla Boyabat’ın Çehresini Değiştiren Hikmet Kaya, Öğrencilerle Buluştu

Boyabat ilçesinde Cengiz Topel Ortaokulu öğrencileriyle bir araya gelen Boyabat Orman Müdürlüğü Emekli Ağaçlandırma Şefi Hikmet Kaya, ağaç ve orman sevgisi hakkında öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi

Geçtiğimiz yıl özellikle sosyal medyada büyük yankı uyandıran Boyabat’ın Emekli Orman Ağaçlandırma Şefi Hikmet Kaya, Boyabat’ın bir zamanlar ağaçsız çıplak tepelerinin olduğu fotoğrafı elinde tuttuğu ve yıllar içinde ekibiyle birlikte ağaçlandırdığı aynı tepelerin önünde poz verdiği fotoğrafıyla gündeme gelmişti.

1980 yılında Boyabat’ta başlattığı ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 3 bin 590 dönümlük araziye ekibiyle birlikte 800 bin kızılçam fidanı diken Hikmet Kaya sadece ülkemizde değil Avrupa’dan Asya’ya kıtalararası gündem olup; İspanya, Almanya, Hindistan gibi ülkelerde haber konusu olan Emekli Orman Ağaçlandırma Şefi Hikmet Kaya’nın sahip olduğu bilgi ve tecrübelerden faydalanmak, vatanseverliğin vücut bulmuş halini öğrencilere göstermek, çalışmalarını takdir edip teşekkür etmek için Cengiz Topel Ortaokulu'nun Boyabat Kaymakamlığı bünyesinde yürüttüğü Okulum Mahallem Büyük Ailem Projesi kapsamında Okulun Yurttaşlık Kulübü tarafından anlamlı bir program tertip edildi.

Boyabat Cengiz Topel Ortaokulu yönetiminin daveti üzerine okul salonunda düzenlenen söyleşide meslek hayatındaki çalışmalarını anlatan Emekli Orman Şefi Hikmet Kaya, emekli olduktan sonra da içindeki ağaç ve orman sevgisinin bitmediğini söyleyerek, çocuklarımızın geleceği ne kadar önemliyse ülkemizin geleceği için de ormanların önemi o kadar büyüktür, dedi.

33 yıl boyunca ülkenin farklı bölgelerinde Orman Bakanlığı'nın kadrosunda görev yapan Orman İşletme Şefi Hikmet Kaya, görevinin son 24 yılında da Boyabat Orman İşletme Şefi olarak çalışarak 2002 yılında emekli oldu.

Kaya, okul salonundaki söyleşide hizmet süresi boyunca ekibiyle birlikte 10 bin 190 hektar çorak araziye 25 milyon fidan dikiminin gerçekleştirildiğini söyleyerek;

"Emekli olduktan sonra da ağaç, orman sevgim hiç bitmedi. Ağacı, ormanı, yeşili sevdirmek için meslek hayatım boyunca edindiğim tecrübelerimi gelecek nesillere örnek olması amacıyla bir kitapta belgeselleştirmek istedim ve 2004 yılında Toprak Yeşerince isimli kitabımı yayınladım.
.Kitabımda Boyabat'ın çorak durumdan, nasıl ormanlık yeşile döndüğünü, kendi kaydettiğim 250 fotoğrafla belgeledim. Siz değerli çocuklarımıza şunu aktarmak istiyorum. Doğru, dürüst, hilesiz, planlı çalıştığınızda başaramayacağınız bir iş yoktur. Bu sadece ağaç orman konusunda değil, her meslek için geçerlidir."

Boyabat'ın çevresini ve Kolaz Çayı çevresini ağaçlandırıp, ormanlaştırarak ilçe merkezini ve Kolaz Çayı havzasındaki tarım arazilerini sel tehlikesinden kurtardıklarını söyleyen Kaya;

"Erozyonu önledik. Orman sevgisini kazandırdık. Ancak orman yangınları konusunda istediğimiz başarıyı yakalayamadık. Hala ormanlık alanlarda, piknik yapma, mantar toplama, hayvan otlatma ve bunun gibi nedenlerle tedbirsiz ve ihmalkarlığımızdan ülkemizde orman yangınları ciğerlerimizi yakmaya devam ediyor. Sizlerden isteğimiz ormanı evinizin bahçesindeki bir meyve ağacı gibi düşünün ve koruyun." dedi.

Söyleşi sonunda öğrencilerin sorularını da cevaplayan Kaya, yeniden dünyaya gelsem yine aynı mesleği seçerdim, diyerek öğrencilere ormanı yeşili hatırlatan hediyeler dağıttı.

Söyleşi ardından okul bahçesinde düzenlenen törende Okul Müdürü İsmail Sancak tarafından plaket takdim edilen Kaya'ya öğrenciler de kendilerinin yağlı boya ve karakalemle çizdikleri portresini hediye ederek sürpriz yaptılar.

Sancak, davetlerine katılıp öğrencilere ağaç, orman ve doğayı sevme, koruma hakkında öğrencileriyle söyleşi yapan Kaya'ya teşekkür edip, örnek yaşantısı, hayat tecrübesi, vatan, millet ve doğa sevgisi öğrencilerimize unutamayacakları bir anı ve yol gösterici olacaktır, dedi.

Kaya, burada yaptığı konuşmada kendisine sunulan hediyeleri evin en nadide köşesinde saklamaya çalışacağını söyleyerek, "Mutlu oldum, gururlandım. İnşallah sizler de ileriki meslek hayatınızda başarılı ve mutlu olursunuz. Şu an seksen yaşındayım. Sağlığım, sıhhatim elverdiği müddetçe Boyabat'a hizmet vermeye devam edeceğim. Ne yaparsak devletimiz, milletimiz için düşüncesiyle çalıştım. 
Tabi ki bu başarı tesadüfi değildir. İşinize emek veriyorsanız, candan severek yapıyorsanız, yaptığınız işten memnun kalıyorsanız, kendinizden gurur duyuyorsanız sizin başarınızdan da herkes gurur duyar. Geçmişte diktiğimiz fidanlar orman oldu. Şimdi ise o ormanların oksijenini teneffüs ediyoruz. Sizlere eğitim hayatınızda başarılar diliyorum."
ifadelerinde bulundu.

Programda okul bahçesine Boyabat Orman Müdürlüğü tarafından gönderilen fidanlar dikildi. Fidan dikimi esnasında dikimle ilgili detaylardan ve inceliklerden bahseden Hikmet Kaya’yı ilgiyle takip eden öğrenciler dikim işleminin ardından hatıra olması için kendisinden imza aldılar. Hatıra fotoğrafları çektirdiler.

Anlamlı, verimli ve duygu dolu gerçekleşen etkinliği düzenleyen Cengiz Topel Ortaokulu Yurttaşlık Kulübü Öğrencileri ve Danışman Öğretmenleri Ahmet Furkan Acar ile Fetiye Akgün’e teşekkür eden Okul Müdürü İsmail Sancak, okul olarak yeşile, doğaya, insana, topluma değer veren; vatanını, milletini, ülkesini seven öğrenciler yetiştirmek amacıyla sosyal sorumluluk çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2024, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115