İstanbul'dan Köyüne Dönen İşçi , Patron Olup Çilek İhraç Ediyor.

İstanbul'dan Boyabat ilçesindeki Darıözü Köyüne dönerek başladığı çilek üretiminde ilerleyen Mehmet Memiş çevre illerin en büyük çilek ihracatçısı oldu.

İstanbul'dan Köyüne Dönen İşçi , Patron Olup Çilek İhraç Ediyor

İstanbul'dan Boyabat ilçesindeki Darıözü Köyüne dönerek başladığı çilek üretiminde ilerleyen İsmail Memiş çevre illerin en büyük çilek ihracatçısı oldu.

Boyabat ilçesi Darıözü Köyü nüfusuna kayıtlı İsmail Memiş köyünü terk edip uzun yıllar İstanbul'da inşaat ustalığı yaptıktan sonra rahatsızlığı nedeniyle köyüne geri dönerek çilek üretimi yapmaya karar verdi. Çilek üretiminde 5. yılını yaşayan Memiş devletin de desteğiyle işini büyültüp ürünlerini tarlaya kadar gelen toptancılara pazarlıyor. Toplam 32 dönümlük alanda organik çilek üretimi yapan Memiş seralarında 10 işçi çalıştırarak ta köydeki işsizlik sorununa da çözüm sağlamış.

İsmail Memiş Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamalarda :

"Ben Sinop ili Boyabat ilçesi Darıözü köyündenim. Uzun yıllar gurbette çalıştım. Gurbet hayatında yaptığım iş dolayısıyla rahatsızlık geçirdiğim için köyüme geri döndüm. Köyde ne üretebilirim diye düşündüm. Burada ne yetişir, burada kimsenin üretmediği bir ürün yetiştirip başarmam lazım dedim. Epey bir araştırma sonucunda çileğin yaz boyunca hasat periyodu olduğunu öğrendim. İlk denememde 70 kök fide dikerek üretime başladım. Yaz boyunca hasadını yaptıktan sonra, ben bu işi daha boyutlu yaparsam başarılı olacağıma kanaat getirdim.

İlk ciddi üretim yılında 3 bin kök fide dikerek muvaffakiyet sağladım. 2. yılda Boyabat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı fonundan aldığım maddi destekle 9 dönümlük tarlada üretim yaparak başarılı bir sezon geçirdim. Bu başarılarımı yerinde gören İlçe Kaymakmlığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerimiz bana 3. yılda Genç Çiftçi projesi desteğiyle  6 dönümlük yeni bir alanda üretim yaparak rekoltemizi daha da artırdık.

4. üretim yılında kendi imkanlarımla yeni 10 dönümlük bir arazide üretim alanımı genişleterek şu an 30 dönümlük bir alanda çilek üretimi yapıyorum. Burada ilçe kaymakamlığımıza ve gıda tarım müdürlüğümüze teşekkürü bir borç biliyorum. İlçe Tarım Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğünün buradaki üretimin artık pazar bulduğunu alıcı şirketlerin ayağımıza kadar gelip "çileklerinizi beğendik, artık çilek ihtiyacımızı sizden karşılamak istiyoruz" diyerek ürünümüzün elde kalmadan satılması karşısında, çilek üretimimizin yılın 12 ayında da yapılması için 2 dönümlük alanda sera desteği verdiler


Siz iki buçuk ay önce geldiğinizde sera içinde fide dikimi vardı. Şu an gördüğünüz gibi ürün alıyoruz. Bu serada kokopit denilen ve doğal minerallerden oluşan topraksız çilek üretimi  yapıyoruz. Açık alandaki 5 dönümlük tarladan alacağımız verimi, bir dönümlük seramızdan alıyoruz. Allah nasip ederse üretimdeki 5. yılımızda, 2018 yılı kış mevsiminde de bu serada çilek üretimi yaparak yılın on iki ayında 4 mevsimlik çilek üretimi için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünün girişimleri sonucu İl Özel İdaresi kaynaklı 2 dönümlük bu serada katlı sistem organik çilek üretimi yaparak, vatandaşımıza taze doğal çilek yedireceğiz" dedi.

İsmail Memiş devlet yetkililerine her fırsatta teşekkür ederken "Tabii ki 5. yılına girdiğimiz üretim sezonları çok kolay olmadı. Çok çalıştık, yılmadık. Emek verdik zor süreçten geçtik. Başaracağız dedik. Planlı düzenli çalıştık. Çalışmalarımızın mükafatı olarak ta 2018 yılında 100 bin fidan çilek fidesiyle üretim yapıyoruz. Şimdi bizi duyan ilçe içinden ve dışından ziyaretlerimize geliyorlar.Bize akıl danışıyorlar, nasıl başardınız diyorlar." dedi.

'Alçak Tünelleme' sayesinde çilek sezonunu 3 ay uzattık !

İsmail Memiş nası başardığını da anlatırken açık alanda üretime devam ederken ilk baharda hasadı geç yaptıklarını, soğuktan, dondan, kırağıdan olumsuz etkilendiklerini ifade ederek bunun çaresini bulmak,ürünün telef olmasını önlemek için ilçe tarım müdürlüğünün de destekleriyle Mersin iline giderek orada kötü hava koşullarından korunmak için "Alçak Tünelleme" yöntemini ve uygulamalarını gördüğünü ifade etti. Memiş, Mersin'deki üreticilerin kendisine çok yardımcı olduklarını da anlatarak 2 yıldır "Alçak Tünelleme" sayesinde ürününün telef olmasını önlediği gibi çilek sezonunu da 3 ay uzatmış olduk" dedi.

Çilek üreticisi İsmail Memiş çilek üretim alanı ismini İMD olarak belirlemiş. İsmail Memiş Darıözü sözcüklerinin baş harfleri. Parolası da "Köyden Şehire Lezzet". Memiş Boyabat - Durağan ilçeleri arasındaki ana yoldan başlayarak adı ve logosunun olduğu yön levhalarını gerekli yerlere dikerek köye ulaşmak isteyenlere yardımcı olmak istemiş.

Boyabat Sesi muhabiri kapalı sera içerisinde çalışan işçiler ve aynı gün çilek üretim sahasında incelemelerde bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta ile de konuştu. Ortalama 10 işçinin çalıştığı serada konuştuğumuz Nazmiye Özboy yaptığı açıklamada :

"Açık alanda ve serada çilek üretim sezonu boyunca burada çalışıyoruz. Aile ekonomimize katkı sağlıyoruz. Köyümüzde bizlere çalışma imkanı verdiği için patronumuz İsmail Beye teşekkür ediyorum. Devletimiz de yardımcı oldu bu tesis için, Allah razı olsun. Komşularımızla gelip burada çalışıyoruz. Bu serayla birlikte yılın on iki ayında iş var. Köyümüzde işsizlik diye bir şey yok. Budama, çilek dökümü, çapalama derken boş kalmıyoruz." diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Sera alanında incelemelerde bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta yaptığı açıklamada :

"Darıözü Köyümüzden İsmail Memiş örnek çiftçilerimizden bir tanesi. Yaklaşık 5 yıl önce kendi çabasıyla çilek yetiştiriciliği ile ilgili araştırmalar yapıp amatörce bu işe başlamıştı. Bize gelerek yardımcı olmamızı istedi. Biz de bu işi yapıyorsa destek olacağımızı söyledik. Mersin başta olmak üzere 3 - 4 yere çilekle ilgili bilgisini geliştirmesi için toplantılara kurslara gönderdik.

Daha sonra bakanlığımızın 'Genç Çiftçi' projelerimizden yararlandırdık. En son olarak ta 2 dönümlük alan içerisinde ranza tipi seracılığı kurduk. Yaklaşık 30 dönüm açık alanda 2 dönüm de kapalı alanda üretim yapmasında yardımcı olduk.

Organik olarak yaptığı çilek üretimiyle hem ilçe içine hem de ilçe dışına pazarlamasını yaparak hem kendi ekonomisine hem de ilçemiz ekonomisine katkı sağlamış oluyor. Biz ilçe müdürlüğü olarak bundan sonraki çalışmalarında da kendisine destek olacağız" dedi.

İsmail Memiş te Murat Usta'ya üç yıl boyunca yanında olduğu ve kendisini yalnız bırakmayıp desteklerini sürdürdüğü için kendisine ve beraberindeki çalışma arkadaşlarına teşekkür edip, "Bundan sonra da yanımda olacaklarına inanıyorum"
dedi.

20 MART 2018 GÜNÜ AYNI ALANDA ÇİLEKLER HENÜZ ÇİÇEK AŞAMASINDAYKEN ÇEKİMİNİ YAPTIĞIMIZ VİDEO GÖRÜNTÜLERİNİ VİDEO GALERİDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2018, 19:54
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Küçükbaş
Ahmet Küçükbaş - 6 yıl Önce

Çilekleri çok lezzetli. Bu çilekleri yedikten sonra başka çilekleri beğenemez oldum. Başarılar dilerim. Temennim diğer köylerinde İsmail Memiş'i örnek alarak çilek üretmeye başlamalarıdır.

SIRADAKİ HABER

banner115