“Boyabat Yaşayan Kültürel Miras” konulu bir panel düzenlendi

“Boyabat Yaşayan Kültürel Miras” konulu bir panel düzenlendi

“Boyabat Yaşayan Kültürel Miras” konulu bir panel düzenlendi

Çarşamba günü (8 Ağustos) Boyabat 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan panele konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Halkbilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir, Sinop Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim üyelerinden Dr. Songül Çek ve Dr. Ergün Acar ile Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Koordinatörü İhsan Akbulut katıldılar.

Saat 11.00’de başlayan panelde kısa bir açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, bu panelin hangi amaçla gerçekleştirildiğine ilişkin açıklamalar yaptıktan sonra “Unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizin tanıtımına ve yaşatılmasına katkıda bulunacak bir ‘Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ kurulması çalışmalarını Belediye olarak belirli bir aşamaya getirdik. Bundan sonra yapacağımız çalışmaların hangi yönde ilerlemesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak, aydınlanmak ve siz katılımcıların da önerilerini tespit etmek amacıyla bu paneli düzenlemiş bulunuyoruz. Bu etkinliğimize gelerek bizi onurlandıran değerli katılımcılarımıza şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Panelde ilk sözü alan Sinop Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr. Songül Çek, söz konusu projeye destek olabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dr. Songül Çek, Sinop ve ilçelerinde halen yaşayan ve halk arasında anlatıla gelen masal, efsane ve destanları bir araya getirerek bir kitap haline getirmek ve bu şekilde, gelecek dönemlerde bu kültürel unsurların yeniden yaşatılmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Sinop Üniversitesi Öğretim üyelerinden Dr. Ergun Acar ise daha önce Sinop ve ilçelerinde yaptığı çalışmaların soncunda elde ettiği verileri bir kitap haline getirdiğini belirterek, bu kitapta yer alan bilgilerden, kültürel miras alanında çalışma yapacak kişi ve kuruluşların yararlanabileceğini söyledi.

Yaklaşık 7-8 yıl süren Sinop ve ilçelerinde halen yaşayan kelimelerin, bunların söyleniş özelliklerinin, bu bölgede yaşayan insanların geçmişi hakkında bizlere bir ışık tutabileceğini vurgulayarak “Çünkü bizim Türk Milleti olarak geçmişe ışık tutacak yeterli sayıda yazılı bir kaynağımız yok. Biz bunları ancak ücra köşelerde kalmış ve şehirle fazla ilişkisi olmamış insanların konuşmalarından ve konuşma özelliklerinden yararlanarak ortaya çıkarabiliriz” dedi. Daha sonra Ünye Belediyesi “Yaşayan Kültürel Miras Müzesi” Koordinatörü İhsan Akbulut Ünye Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaların bir sunumunu yaptı ve iki yıl önce kurulan müzenin ilk yıl 9 bin, ikinci yıl 30 bin kişi tarafından büyük bir ilgi ile ziyaret edildiğini söyledi.

Son konuşmayı yapan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Nebi Özdemir, kültürün ne olduğu, toplum için ne gibi bir önem arz ettiği, günümüzde ve gelecekte kültür turizminin gerek yaşayış tarzımız ve gerekse ekonomik olarak ne gibi bir önemi haiz olduğuna ilişkin bilgiler verdi.

“Kültür aslında ninelerimizden bize gelen bilgidir. Biz bu bilgiyi öğrenir ve öğrendiklerimizi korursak bunları oluşturacağımız müzede belleğe kaydetmiş oluruz. Bu konuda herkesin yapabileceği bir şey vardır. Bunu hep birlikte yaparsak amacımız doğrultusunda başarıya ulaşabiliriz.” diyen Prof. Nebi Özdemir, gelecekte kültür turizminin çok daha büyük önem kazanacağına ve bunun aynı zamanda büyük bir ekonomik getirisi olacağına dikkat çekti.

Panele dinleyici olarak resmi daire amirleri, çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri ve davetliler katıldı. Bu arada katılımcılardan bazıları kültür müzesi ile ilgili olarak çeşitli görüş ve önerileri dile getirdi.

Yaklaşık 2 saat süren panel, Belediye Başkanı Şefik Çakıcı’nın teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2018, 15:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138