Boyabat’ta öğretmenlerde çağrı ‘’ Artık Yeter Eğitimde Şiddet Yasası Çıkarılsın ! ‘’

Boyabat Türk Eğitim-Sen  öğretmenleri İstanbul Eyüpsultan’da  İbrahim Oktugan’ın  öğrenci tarafından katledilmesine tepki gösterdiler. Eğitimde şiddet yasasının çıkarılmasını isteyen öğretmenler basın açıklaması yaptılar.

Boyabat İlçe Milli Eğitim Binası önünde yapılan basın açıklamasında Türk Eğitim-Sen temsilcisi Öğretmen Mustafa Çapraz açıklamalarda bulundu. Çapraz basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi ;

 ‘’ Şiddete yönelik önlem almanız için daha kaç eğitimcimizi yitireceğiz ? Artık Yeter ! Eğitimde Şiddet Yasası Çıkarılsın !

Kamuoyunu ve eğitim camiamızı büyük yasa boğan şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde okul müdürü olarak görev yapan İbrahim Oktugan, bir öğrenci tarafından menfur bir saldırıyla silahla vurularak canice öldürüldü. Öncelikle kıymetli meslektaşımıza Allah’tan rahmet ; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Okullarımızda öğretmene şiddet, mobbing, taciz, itibarsızlaştırma vakaları ciddi önlemlerin yasal düzenlemelerin ve esaslı politikaların hayata geçirilmememesi nedeniye maalesef had safhaya ulaşmıştır.

Disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği, eğitimcilerin itibarını zedeleyen ve saece adı değişen öğretmeni şikayet hatları, öğretmenlik mesleğinin mülakat, torpilli yönetici görevlendirmeleri, rotasyon, performans, şeffaf olmayan ödül ve ceza gibi uygulamalarla rencide edilmesi, hem ekonomik ve sosyal hemde özlük haklarının gasp edilmesi, eğitimcilerimiz tahkir eden yayın, tutum ve açıklamalar, Okullara yönelik güven anlayışının çok gerilerde kalması tüm bu şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır.

Çoğu okulumuzda güvenlik görevlisinin bulunmaması, güvenliğin sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılması , kamera sisteminin olmaması şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Oysa her okulumuza güvenlik görevlisi alımı yapılması okullarımızın tamamında kamera bulundurulması hayati bir zorunluluktur. MEB’in bu konuda okullara bütçe tahsis etmesi, fedakarlıktan kaçınmaması çok önemlidir.

Öte Yandan Türk Eğitim - Sen olarak eğitimde şiddetin önlenmesi , etkili ve caydırıcı tedbirler geliştirilmesi, eğitim çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasının yasal koruma altına alınması amacıyla hem 2019 hemde 2013 yılında iki kez kanun teklifi hazırlayarak, milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ ye ilettik.Kanun tekliflerimizde özellikle eğitim çalışanlarına yönetlik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı  düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulmasının hükme bağlanmasını istedik.

Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılması, cezaların artırılması ve şikayete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasını talep ettik. Bu noktada tüm siyasi partilerimiz birlik içinde olarak bu teklife destek vermesi ve teklifimizin yasalaşması en büyük beklentimizdir.

Eğitimde Şiddet Yasası çıkarılmasının yanısıra Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenlemesi de Türk Eğitim- Sen’in önelikli taleplerindendir.

Daha fazla eğitim şehidi verilmesine müsade etmemeliyiz !

Türk Eğitim- Sen’in şiddet mücadelesi sadece kanun tekliflerinden ibaret değildir. Sendikamız 2019 yılında öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanlarımız ile birlikte 81 ilden Sayın Cumhurbaşkanı’na 81 mektup gönderdi. Şiddet protesto eden iş bırakmayı da içeren sayısız, eylem basın açıklaması ve basın toplantısı yaptık, ‘’ Eğitimde Sıfır Şiddet ‘’ temasıyla alanlara indik, anketlerimizle araştırmalarımızla, afişlerimizle, yazılı ve görsel yayınlarımızla şiddet sorununa dikkat çektik.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili yasal düzenlemenin yer alması için de büyük mücadele veriyoruz. Eğitimde şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir ÖMK ‘ yı hiçbir surette kabul etmiyoruz !

Üstelik bu da YETMEZ ! Diyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı mutlaka kamu/özel ayrımı yapmadan eğitimde şiddete yönetlik ÖZEL BİR POLİTİKA geliştirilmesini istiyoruz. ‘’

Okullarda rehberlik birimleri daha etkin hale getirilmeli, rehber öğretmen sayıları artırılmalıdır.

Boyabat İlçesinde Fener Alayı Düzenlendi Boyabat İlçesinde Fener Alayı Düzenlendi

Tüm bunların yanısıra Eğitim çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen itibar suikastları son bulmalı, statü kaybı önlenmeli, rehber öğretmen sayısı artırılmalı, siyasiyeler , sanatçılar, sporcular gibi topluma rol model olan insanların eğitim çalışanları ile birlikte görünürlükleri artırılmalı, yazılı , görsel ve sosyal medya haberlerinde kullanılan dile özen gösterilmeli, eğitimde şiddeti önlemeye yönelik etkin konu spotları hazırlanmalı, öğrenciler arasında çeteleşme , madde bağımlığı gibi şiddeti beraberinde getiren davranışlar için etkili tedbirler geliştirilmelidir. Özellikle okullarımda rehberlik birimlerinin daha etkin hale getirilmesi gerekirken bu noktada 100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmesi sağlanmalıdır.

Rabia Sevilay Durukan, Mehmet Aktaş, Ayhan Gökmen, Ceren Damar Şener, Necmettin Kuyucu, İbrahim Oktugan… Hayatlarının en verimli döneminde sevdiklerinden öğrencilerinden koparılan tüm şehit eğitimcilerimizi saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz. Şiddete maruz kalan sayısız eğitimcimizde de minnetlerimizi iletiyor, her daim destekçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Değerli arkadaşlar; Eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddet aslında geleceğimize sıkılan kurşundur ! Bu nedenle geleceğimizin karartılmasına müsade etmeyeceğiz, şiddete müsamaha göstermeyeceğiz. Türk eğitimcileri olarak şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Vandallara teslim olmayacak, bu vahşet olaylarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınana kadar konuyu gündemde tutmak ve farkındalık oluşturmayı sürdürüreceğiz. Eğitimcilerimizin can güvenliğinin sağlandığı çalışma ortamlarına kavuşması en büyük temennimizdir. Şuurlu nesiller yetiştirmek biz eğitimcilerin oluğu kadar ailelerin de en önemli görevidir. Buradan bir kez daha ailelerimize ve tüm topluma çağrıda bulunuyoruz. Öğretmenlere verdiğimiz değer çocuklarımızın geleceğine yönelik verdiğimiz kıymettir. Bu bilinçle hareket etmek milli bir ödevdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. ‘’

- Boyabat Sesi