Samsun ve Sinop Üniversiteleri Heyetlerinden Boyabat Belediyesine Ziyaret 

Samsun ve Sinop Üniversiteleri Heyetlerinden Boyabat Belediyesine Ziyaret 
 

Boyabat Belediyesinin daveti üzerine ilçeye gelen Samsun ve Sinop Üniversiteleri öğretim üyeleri Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'yı makamında ziyaret edip, Boyabat'ın tarihi mekanlarında incelemelerde bulundular. 

Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Songül Çek, Boyabat'a ziyaretleriyle ilgili Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada ziyaretlerinin amacının Boyabat'ın tarihi ve folklorik değerlerini yeniden canlandırmaktır, dedi. Çek sözlerine devamla, "Boyabat'ta yapacağımız çalışmalar sonucunda hazırlamayı düşündüğümüz bilimsel bir proje için ilgili bir ekip oluşturduk. Bu proje kapsamında da Türk Dili ve Edebiyatı tarih, arkeoloji ve mimari restorasyon bölümlerinden hocalarımızla bir araya geldik. 

Boyabat'ta modern hayatta şekillenebilecek hangi mekanların olduğunu düşündüğümüzde öncelikle ziyaret yerleri, türbeler, çeşmeler ve tarihi camileri akademik bilgiler çerçevesinde bir tarama yapacağız. Bunun için öncelikle şehir merkezini panoromik olarak incelemeyi planlıyoruz. Daha sonra da her birini tek tek ziyaret ederek, bunların nasıl bir geçmişten geldiğini, kaybolanlar varsa onlara dair özelliklerinin neler olduğunu bulmak ve bunları hem belediyeye sunmak, hem de kendi akademik çalışmalarımız arasında önem arz edecek şekilde kullanmaktır. 

Bizim esas başat amacımız Boyabat ilçesinin kültürel anlamda gelişmesinde, faydalı olabilmektir. Sağ olsun belediye başkanımız Şefik Bey de bizlere destek vereceğini söyleyerek bizleri memnun etti. Çalışmalarımızı aksatmadan yürütmeye çalışıyoruz."
ifadelerinde bulundu. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz da yaptığı açıklamada "Boyabat tarihsel olarak geçmişi çok eskiye uzanan kadim bir şehrimiz. Bu şehirle ilgili olarak, tarihsel, kültürel bir kimlik. Gelecek kuşaklara aktarmak üzere bilim ekibi olarak gerek Sinop Üniversitesinden, gerek bizler Samsun 19 Mayıs Üniversitesinden Boyabat'a gelmiş bulunuyoruz. Arkadaşlarımızla beraber Boyabat'ta kültürel envanter çerçevesinde kültürel değerlerimiz nelerdir, bunların tespiti, onarıma ihtiyacı olanların tespiti, bunların daha sonra gündelik hayata nasıl kazandırılacağı konusunda çalışmalar yapacağız. 

Ayrıca Boyabat Panayırını ziyaret edeceklerini belirten Yılmaz, Boyabat Panayırının tarihsel geçmişini de bir kitap halinde sunmak istediklerini söyleyerek, "Bu şekilde, Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Boyabat'ın kendi kitaplarıyla, kendi kültürel birikimiyle Türkiye'de ayrı bir yeri olduğunu düşünerek, onun o özelliğiyle de yayınlarıyla beraber gün yüzüne çıkartmayı hesaplıyor, düşünüyoruz. Bu yönde çalışmalar için buraya geldik. Gerek belediye başkanımızın desteği gerek sahada Boyabatlıların desteğiyle bunu en kısa zamanda başaracağımızı düşünüyorum. Herkesin ilgisini bekliyoruz" dedi. 

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, davetleri üzerine Boyabat'a gelen üniversite heyetlerine teşekkür edip, herkes Boyabat için burada dedi. Çakıcı "Nasıl ki bir insanın kimliği varsa, şehirlerin de kimliği vardır. Bu gün buradaki amacımız şehrimizin kimliğini ortaya çıkarmaktır. Nasıl ki insanlar geçmişleriyle kimliğini tarif ederse, bizler de şehrimizin geçmiş kimliğini öğrenmemiz, ortaya çıkarmamız ve yeni nesillere sunmamız gerekiyor. Şehrimizin geçmişini öğrenmeden yeni yol haritalarını belirleyemeyiz. Boyabat kadim bir tarih şehri, tarihi kalesi, evleri çarşısı var. Çoğu tarihi bölgelerde olmayan değerlere sahip, örnek olarak çok yerde böyle bir muhteşem tarihi kale yok. 

Biz buralarda yaşanmış kültürü ve değerleri tekrar canlandırmak istiyoruz diyen Çakıcı, "Bir şehirde tarih varsa kültür vardır. Kültür varsa o ilçenin değerleriyle beraber geleceğe hazırlanır. Bu günkü toplantımızda tarihi çeşmelerimizi belirlemek, tepeleri anlamlandırmak, türbeleri ortaya çıkarmak için hocalarımızla beraber bu çalışmayı başlatıyoruz. İnşallah Boyabat, geçmişinin değerleriyle beraber geleceğe güzel bir şekilde hazırlanacak. Biz değerlerimize sahip çıkarsak, çocuklarımız da bize ve değerlerine sahip çıkacağına inanıyorum." ifadelerinde bulundu. 

Belediyedeki toplantı sonrasında şehir içindeki tarihi mekanları ziyaret eden bilimsel heyet incelemelerde bulundular. 

Toplantı ve ziyaretlere ayrıca Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Çeltikçi, belediye görevlisi Halkbilimci Mesut Yayla, Elçin Yayla, Türbeler ve Evliyalar adlı kitabın yazarı Emekli Öğretmen Necati Celal Çatal, Emekli Tarih Öğretmeni Fadıl Cıstık ve diğer ilgililer katıldılar. 

Mahmut Coşkun




 

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2019, 16:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115