Boyabat'ın dağlarında kahve meyvesi yetiştiğini yeni öğrendik

Boyabat'ın dağlarında kahve meyvesi yetiştiğini yeni öğrendik

Boyabat ilçesi Cengiz Topel Ortaokulu'nun düzenlediği 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda Menengiç Kahvesi projesi ilgi odağı oldu.

Boyabat ilçesinin tüm dağlarında, köylerinde kendiliğinden çokça yetişen halk arasında sakızlık ağacı olarak bilinen Yabani Antep Fıstığı ağacının meyvelerinden yapılan Türk Kahvesini içenler, tadı çok güzelmiş, ilk defa duydum ve ilk defa bu kahveyi içiyorum, dediler.

Fuarda okulun Sosyal Bilgiler öğretmeni Feyzullah Çelik ve öğrencilerinin birlikte hazırladıkları "menengiç kahvesi" büyük ilgi gördü. Türkiye'ni çoğu bölgesinde olduğu gibi Boyabat ilçesinde çok bol yetişen ve sakızlık ağacı olarak bilinen yabani Antep Fıstığının çıtır denen meyvelerinden kahve üretilmesi şaşkınlıkla karşılanıp, merak uyandırdı. 

Kahveyi içip çok beğenen vatandaşlar, bizim dağlarımız kahve kaynıyormuş ta biz bilmiyormuşuz. İşte Türk kahvesi buymuş, dediler

Sergiyi gezip proje sorumlusu öğretmen ve öğrencilerden bilgi alan İlçe Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, geleceğin mühendisleri olarak tanımladığı öğrencilerin ürettiği projeleri çok beğendiğini söyledi. 

Kaymakam Çetin, Boyabat ilçesinde sakızlık ağacı olarak bilinen menengiç ağacının meyvesinden yapılan menengiç kahvesini de içerek, daha önce de içtim ama buradaki kahve çok güzel olmuş dedi. 

Çetin, "Tadı çok harika, ben bu menengiç kaahvesini Elazığ taraflarında içtim ama burada içtiğim kahveyi daha güzel tadda buldum. Bu tad belkide buranın iklimine toprağına bağlı olablir. Ben öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ederim, Araştırmışlar, bu yörenin sakızlık ağacı diye bilinen bitkisinden kahve yapıldığını gösterdiler, öğrettiler. Bunu halkımıza tanıtıp, kahve olarak ta faydalanılmasını istiyorum. Arkadaşlarımız bunu bilimsel bir etkinlikte ortaya çıkardılar. Bu bitkiden ilçemizde fazlasıyla varmış. İlçe tarım müdürlüğümüzle birlikte görüşüp bu bitkiden kahve üretilip, gelir getiren bir sektör haline getirmeyi istiyoruz.

Belediye başkanımızla işbirliği içinde birlikte bu ürünün çalışmasını yapacağız. Burada en büyük teşekkürü de TUBİTAK'a yapıyoruz. Fuarların düzenlenmesine cüzi miktarlarda kaynaklar ayırarak Anadolu'nun bir çok yerlerindeki okullardaki bilimsel etkinliklerde güzel eserlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor." dedi.

Belediye başkanı Şefik Çakıcı da menengiç kahvesini ilk defa içtiğini ve tadını çok beğendiğini söyledi. 

Çakıcı, "Biz Boyabat'ta menengiç ağacını sakızlık ağacı olarak telaffuz ediyoruz. Bu ağacın meyvesini yiyorduk ama kahvesinin yapıldığını da ilk kez bu gün öğrenmiş olduk.

Okullarımızda düzenlenen bilim fuarlarının şehrin ekonomisine, tarımına, kültürüne, tarihine, sanayisine ne kadar katkıda  olduğunun bu gün bu fuarda şahitliğini yaşamış olduk. Bir sakızlık ağacının kahveye dönüştüğünü hocamızın sayesinde öğrenmiş olduk. Feyzullah hocamıza, okul müdürümüze, milli eğitim müürümüze teşekkür ediyoruz." dedi.  

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2021, 09:04
YORUM EKLE
YORUMLAR
MUSLU
MUSLU - 3 yıl Önce

Sanırım bu kahveye Mırra deniniliyor

SIRADAKİ HABER

banner115