Örgüye Başlayacaklar İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Örgüye Başlayacaklar İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Örgüye Başlayacaklar İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Son yıllarda el örgülerine olan ilgi artmaya başlamıştır. Evde vakit geçiren insan sayısının artmaya başlaması ile birlikte kişiler, el örgülerine yönelmişler ve kendi tasarımlarını oluşturmaya başlamıştır. En çok tasarlanan ürünler arasında; hırkalar, patikler, pançolar, kazaklar, atkılar, şallar, eldivenler ve panduflar bulunmaktadır. Bu ürünler istenilen renkte ve istenilen modelde tasarlanabilmektedir. Örgüye yeni başlayan kişiler birkaç malzeme ile rahatlıkla birbirinden şık ve zarif örgüler oluşturabilmektedirler. Örgü çalışmalarının ana malzemeleri; el örgü ipi, örgü şişi veya tığıdır. Örgü yardımcı malzemeleri ile ise birbirinden farklı çalışmalar tasarlanıp, çalışmalar kişiselleştirilebilmektedir. Örgüye başlayacaklar hakkında bilinmesi gerekenleri hobitu kurucusu Erkan Tunçelli anlattı:

1. El Örgü İpi

Örgü çalışmalarının ana malzemeleri arasında bulunan el örgü ipleri, çok farklı çeşitlerde, renklerde ve gramajlarda piyasada bulunabilmektedir. Kişilerin dikkat etmeleri gereken nokta ise oluşturulacak olan ürünün yaz ayları için mi yoksa kış ayları için mi kullanılacağı olmaktadır. Örülecek ürüne uygun el örgü ipi seçimi son derece önemlidir. Yazlık el örgü ipleri veya kışlık el örgü ipleri çok sayıda markada bulunabilmektedir. El örgü ipleri ile ilgili bir diğer önemli nokta ise, el örgü ipinin hammadde karışımı olmaktadır. Örülecek olan ürünün yapısına uygun el örgü ipi çeşidinin seçilmesi önemlidir.
Örgüye yeni başlayanlar için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da örümü kolay olan iplerin seçilmesi gerektiğidir. Örgü işlerine yeni başlayan kişilerin pamuk ip ve bambu ip gibi el örgü iplerini kullanmaları, örme işini kolaylaştırmaktadır. Piyasada el örgü ipi çeşitlerinin çok farklı renk seçenekleri mevcuttur. En çok tercih edilen el örgü ipi renkleri arasında ise; beyaz, siyah, krem, turuncu, kırmızı, bordo, mavi, nil yeşili, yeşil, mor, turuncu ve sarı bulunmaktadır.

2. Örgü Şişi

El örgülerinin vazgeçilmez malzemelerinden biri olan örgü şişlerinin piyasada çok farklı çeşitleri yer almaktadır. İsteğe bağlı olarak tek veya set halinde alınabilmektedir. Piyasada satılan örgü şişi çeşitleri arasında; misinalı şişler, plastik şişler, metal şişler ve bambu şişler bulunmaktadır. Örgü şişi çeşitleri arasında en çok tercih edilen ise plastik örgü şişleri olmaktadır. Plastik örgü şişleri diğer şişlere göre daha uygun fiyatlıdır. Ayrıca hafif ve esnek yapısından dolayı örgüye yeni başlayan kişiler tarafından gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. Plastik şişlerin pürüzsüz yüzeyi kişilere örme işlemi sırasında kolaylık sağlamaktadır.

Metal şişler ise eğilme eğilimi göstermeyen örgü şişleridir. Yün ve yün karışımlı el örgü iplerinin örülmesine son derece müsait yapıları bulunmaktadır. Kaygan bir şiş olduğu için kolaylıkla örme işleminin yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Ancak kaygan yapısı, ilmek kaçırmaya elverişlidir. Bu nedenle tecrübeli örücüler tarafından kullanılmaları önerilmektedir.Bambu şişler ise metal şişlerden daha hafiftir. El örgü ipliğini mükemmel şekilde kavrayan yapısı, örme işlemine yeni başlayan kişilere büyük kolaylık sağlamaktadır .

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2022, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115