Kaymakam Dundar’dan  Gerze Arıcılık ve Tavukçuluk Okulu’na ziyaret

Kaymakam Dundar’dan  Gerze Arıcılık ve Tavukçuluk Okulu’na ziyaret

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Emekli öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru’nun Gerze Çıknık köyünde kurduğu Arıcılık ve Tavukçuluk Okulunu ziyaret etti. 



Ziyaret sırasında, Gazi üniversitesi eski öğretim üyelerinden Prof Dr. Emin Kuru, kendi çiftliğinde başlatmış olduğu proje ile ilgili açıklamalarda bulundu.


‘‘ Biz olayı sadece tavukçuluk ve arıcılıkla sınırlı tutmuyoruz. Meseleye çok daha geniş açıdan bakıyoruz’’ diyen Emekli Öğretim görevlisi Emin Kuru sözlerine şöyle devam etti. 


‘‘Bu araziye 1000 adet akasya, 50 adet çin sumağı, 5 bin adet lavanta dikmeye başladık. Ayrıca araziye fiğ ve çavdarda ektik. Söz konusu bu bitkiler toprağı azot ve oksijen açısından beslemektedir. Bu sayede yapay gübre vermeyerek hem üretim maliyetlerini düşürmeyi hem de kaliteyi artırmayı amaçlıyoruz. 


Sabit arıcılıkta, akasya, fig ve lavanta kaliteli nektar veren bitkiler olmasının yanı sıra toprağı azot ve fosfor bakımından da zenginleştirmektedir. Bu sayede hem bol ve kaliteli bal üretimi yapılabilmekte hem de tarıma elverişsiz topraklar gübre kullanmadan verimli hale getirilebilmektedir. Örneğin akasya ağacı bir taraftan toprağı zenginleştirirken diğer taraftan arıcılık için son derece elverişli imkanlar sumaktadır. Ayrıca lambri yapımı başta olmak çeşitli alanlarda kerestesindan faydalanılan özel bir ağaç türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yeni arıcılık teknikleri hakkında konuşan Kuru, ‘‘Arıcılıkta gerek hastalıkların önlenmesi gerekse kovan bakımı konusunda yeni teknikler uygulanmaya başladı. Biz bu teknikleri uygulamak suretiyle üreticilerimize örnek olmak istiyoruz. Bu konuda Tarım ve Ormancılık Bakanlığıyla bağlantı halindeyiz.’’ dedi. Tavukçuluk konusuna da değinen Prof. Dr. Emin Kuru, bunun yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı olacağını ifade etti. Emin kuru ayrıca mezarlık benzeri boş alanların Ihlamur ve benzeri ağaçlar dikilmek suretiyle yeni gelir imkanları yaratmak amacında olduklarını da sözlerine ekledi. 


Kaymakam Tekin Dundar’ın ziyaretinde Tarım ve Ormancılık ilçe Müdürü Özbay Akkaş’ın yanı sıra Müdürlükte görevli ziraat mühendisleride hazır bulundu. -S.Kılıç

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2022, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115