PCR Testi Nedir?

PCR Testi Nedir?

PCR Testi Nedir?
 

PCT testi Nedir? Virüslerin genetiğiniz analiz eden bir testtir. Bu test ile yıllardır vücuttaki mikroplar, virüsler, kanser ve daha pek çok genetik hastalık, babalık testlerinde kullanılmaktadır. PCR testi hızlı ve yüksek oranda doğru sonuçlar verildiği için tercih edilmektedir. Bu test uzun zamandır kullanılan bir test olmasına rağmen covid19 ile birlikte bilinilirliği artan bir test olmuştur.
PCR testi korona virüste virüsün RNA’sını gösterdiği için kullanılmaktadır. Buna ek olarak bu test vücudun hastalığa karşı ürettiği antikorları da tespit etmektedir. Bu sayede kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Ülkemizde yaşadığımız pandemi sürecinde aşı olmayan kişilerden uçak, sinema, tiyatro ve bu gibi kalabalık ortamlara girme koşulu olarak negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Yaş kriteri olmaksızın belirti gösteren ya da hasta olan biriyle temas halinde olan herkese yapılabilmektedir.
PCR testi önemli ve hızlı sonuç veren bir test olmasına karşın özellikle pandemi döneminde önemi artmıştır. Çünkü virüsü en iyi tanıyan testtir. Bu test ile sadece hastalığa yakalananlar değil, taşıyıcı olanlar da teşhis edilir ve hastalığın yayılmadan önlen alınmasında etkilidir. Ayrıca kan alınmasına gerek kalmadığı için acı ve ağrı olma riski yoktur. Belirtisi olmayan kişilerde de uygulanabilir ve doğru sonuçlar verir.

 

Nasıl Yapılır?
 

PCR testlerinde ucunda pamuk bulunan çubuklar ile ağız ve burundan sürüntü alınmaktadır. Bu sürüntünün yanı sıra öksürmeyle dışarı çıkan damlacık ve balgamdan da sürüntü alınabilmektedir. Test yapıldığı sırada hastalık yeni başlamışsa, ağız ve burundan sürüntü alınması daha doğru sonuçlar vermektedir. Hastalık ilerlediğinde ağız ve burunda virüsler azalabilmektedir, bu durumda da balgamdan alınan sürüntü daha iyi sonuçlar verecektir.
Mobil sağlık ekiplerinden PCR testi talep edildiğinde yerinde test yapılabilmektedir. Özellikle çalışan sayısı fazla olan kurumsal firmalarda iş gücü ve zaman kaybını önlemek adına bu şekilde taleplerde bulunulmaktadır. Test sadece Bakanlığın yetki verdiği hastanelerde ve merkezlerde yapılabilmektedir. Bu da testin ve sağlık çalışanlarının güvenilirliğini arttırmaktadır.
Görevli tarafından alınan örnekler özel bir kaba konulmaktadır. Sonrasında laboratuvarda test kartuşuna aktarılır. Alınan örnek filtrelenerek PCR ajanları ile DNA moleküllerinin karışmasıyla devam eder. Yüksek ısıda DNA’nın iki zinciri birbirinden ayrılır ve sentetik oligonükleotidlerle kırılan DNA zinciri bağlanır. Bu aşama belirli sayıda tekrarlanır.
Testlerde, sonuçlar gerçek zamanlı PCR testlerinde 1-3 saat arasında, hızlı sonuç verebilen testlerde ise 15 dk ile 75 dk arasında sonuçlar çıkmaktadır. Ülkemizde yapılan PCR testleri için merkezle 24 saat bilgisi verirler. Bu verilen süre, testin geç çıkmasından değil yoğunluktan kaynaklanmaktadır.

 

Fiyatı Ne Kadar?
 

Merkez PCR testi yaptırmak isteyen kişiler için temasta bulunmadan, hastalığın yayılmasına engel olmak maksadıyla evde ya da iş yerlerinde hizmet vermektedir. Devlet hastanelerin kalabalık olduğu düşünülürse, özel hastanelerde de çok fazla ücret talep edildiğinden dolayı mobil sağlık ekiplerinden destek almak ve testi yaptırmak çok sağlıklı olmaktadır. Oldukça makul fiyatlardan yapılan testler için sonuçlar da kısa sürede çıkmaktadır.
Hastalık belirtisi olan ya da temaslı olan kişilerin dışarı çıkıp temasta bulunmasını engelleyen mobil sağlık ekipleri kısa sürede testi uygulamaktadırlar. Öğleden önce yapılan testlerin sonuçları aynı gün çıkar, öğleden sonra alınan testlerin sonuçları ise ertesi gün çıkmaktadır. Mobil sağlık ekipleri tarafından yapılan testler her türlü hijyen kurallarına uyularak yapılmaktadır.

-ADWORTİAL
 

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2022, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115