İl Sağlık Müdürü Erşan,Verem Hakkında Bilgi Verdi

İl Sağlık Müdürü Erşan,Verem Hakkında Bilgi Verdi

VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI


Hava yoluyla bulaşan ve akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen verem (tüberküloz) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta  “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda Sinop İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Erşan bir mesaj yayımladı.Yayımlanan yazıda Verem Hastalığının insanlara nasıl bulaştığı, belirtilerinin neler olduğu gibi birçok konuda bilgi verildi.

İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Erşan mesajında şu ifadeler ye verdi;


''Tüberküloz (verem); Mycobacterium tuberculosis’in neden olduğu insandan insana hava yoluyla bulaşan, öncelikle akciğerlerde olmak üzere tüm organlarda görülebilen bulaşıcı bir
hastalıktır. Erken tanı konulması için verem hastalığı ve bulgularının bilinmesi çok önemlidir. 2-3haftadan uzun süren öksürük, balgamda kan gelmesi, halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı ve verem hastası ile uzun süre temas öyküsü olan kişiler gecikmeden verem savaşı dispanseri veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Akciğer grafisi ve balgam incelemesi yapılarak hastalığın tanısı konabilmektedir. Yeni tanı konmuş bir verem hastası ilaçlarını altı ay boyunca düzenli bir şekilde kullanmalıdır. Tanı konulup tedavi başlanan hastaların bulaşıcılığı hızla azalmaktadır. Unutulmamalıdır ki verem hastalarının tedavilerinin başarıyla tamamlanması, bulaşmayı önleyeceğinden veremden korunmanın en etkin yöntemidir.

Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanların %10’unda yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Tüberküloz çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2018 Raporu”na göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı ve tüberkülozdan ölümler düşmektedir. Dünya genelinde 2017 yılında 10 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Bunların yaklaşık 6 milyonu erkek, 3 milyonu kadın ve 1 milyonu çocuktur (15 yaş altı). Tüberküloz hastalarının üçte ikisi 8 ülkededir (Hindistan, Çin,Endonezya, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Güney Afrika). Tüberküloz bulaşıcıhastalıklar arasında en çok ölüme neden olan hastalıktır. Dünya genelinde en çok ölüme nedenolan ilk 10 sebepten biridir.


Türkiye’de yıllar içinde hasta sayıları düşmektedir (2017 yılındaki hasta sayısı 12,046, yıllık hasta hızı yüzbinde 14.6’dır. Bu istikrarlı düşüş ve başarılı tedavi sonuçları verem savaşı birimi çalışanlarının özverili çabaları ile gerçekleşmektedir. Hastaların erken tanısı ve tedavisi, hastalanma riski taşıyanların muayenesi ve hastalanma riski taşıyanların koruyucu tedavisini kapsayan bütünlüklü bir programla çalışan verem savaşı birimleri bu başarıdaki en önemli paya sahiptir.

Tüberküloz, birey ve toplumda sağlığın yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmakta, tedavi uyumu ve uzun süreli tedavilerin sürdürebilmesi için sosyal ve ekonomik destekler verilmesi gerekmektedir. Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında 12.12.2017 tarihinde yapılan protokol çerçevesinde “Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp Yaşayan Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Programı” başlatılmıştır. Program kapsamında ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarımıza 2018 yılı Ocak ayından itibaren nakdi yardım verilmeye başlanmıştır. 

Veremli hasta sayısı azalmasına rağmen “VEREMSİZ BİR TÜRKİYE” hedefine ulaşabilmek için; yabancı uyruklu / göçmen hastalar, sosyal ve ekonomik zorluklar, sağlık
sistemindeki değişiklikler, ilaca dirençli hastalar, konusunda daha kat etmemiz gereken çok uzun bir yol mevcuttur. Bu nedenle verem savaşındaki politik kararlılığın korunarak daha da geliştirilmiş bir verem kontrolü programına ihtiyaç vardır.''

-Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2019, 16:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115