Boyabat Belediyesi ve HAYTAP işbirliğiyle sokak köpekleri kısırlaştırıldı

Boyabat'ta "Kanser Farkındalık Standı" açıldı Boyabat'ta "Kanser Farkındalık Standı" açıldı

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile Boyabat Belediyesinin yaptığı işbirliği sonucu belediyeye ait hayvan barınağında kalan ve sokaktaki başıboş köpeklere kısırlaştırma operasyonu yapıldı.

Boyabat ilçesi Daylı köyü mevkindeki Boyabat Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı'nda Boyabat Belediyesi ve HAYTAP gönüllüleri işbirliğiyle 73 köpeğin muayeneleri ve var olan sağlık sorunları tedavi edilip kısırlaştırma operasyonu geçekleştirildi. Ayrıca barınaktaki 30 yavru köpeğin de muayene ve aşılamaları yapılarak, toplamda 103 köpeğin bakım ve tadavisi yapılmış oldu.

Boyabat Belediye Başkanı Hüseyin Coşar, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada sekiz ay öncesinde ilk göreve geldikleri günden itibaren sokak hayvanlarını korumak amacıyla kendi imkanları ölçüsünde bir barınak inşa ettiklerini belirterek,

"HAYTAP diye bir kuruluşun olduğunu öğrendiğimizde, sokaklarda dolaşan, onların da yaşam hakkı olduğuna inandığımız ve bizim canımız diye bildiğimiz sokak köpekleri ve kedilerimizi burada elimizden geldiğince barındırmaya gayret gösterdik."

Boyabat'ın dört giriş noktasından ilçemize bırakılan sokak köpekleriyle başa çıkamadık diyen Başkan Coşar, "Bu hayvanların üremeleriyle birlikte başıboş köpekler her gün çoğaldı. Üremek onların da hakkı, Allahın bunlara verdiği bir özellik, güzellik diye düşünüyorum. Ancak toplumumuzda daha bu denli özellik ve güzelliğin anlayışı içerisinde bir mesafe katedemediğimizi görüyorum.

Sokak hayvanlarıyla ilgili münferit te olsa bazı olaylar gündeme geliyor. Buna bağlı olarak ta şikayetlerin olduğunu biliyoruz. Basındaki bazı arkadaşlarımız münferit olayları abartarak istismar ettiler.

HAYTAP yetkilileriyle görüşüp bir protokol imzaladık. Kendileri bize yardımcı olacaklarını ifade ettiler. Üç gün boyunda ilçemizde olan yetkili arkadaşlar gerekli operasyonu yapmak suretiyle bize hizmet verdiler. Kendilerine şehrimiz adına teşekkür ediyorum. Bundan sonra da kendileriyle çalışmalarımız devam edecek. Eğer kabul ederlerse ileriki zamanlarda ilçemizdeki 104 köyümüzdeki sokak hayvanlarının da bakım ve kısırlaştırılması hakkında desteklerini bekliyoruz. Biz belediye olarak üzerimize düşen her sorumluluğu imkanlarımız ölçüsünde yerine getirmeye hazırız. Hiç bir hayvanımızın sürüne sürüne ölmesini istemiyoruz. Onları daha iyi ortamda, yaşam kalitelerini yükselterek ömürlerini sürdürmesini istiyoruz.

Ben burada bulunan HAYTAP gönüllüsü arkadaşlarımız, veteriner arkadaşlarımız ve fikrinden organizesine kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerinde bulundu.

HAYTAP gönüllüsü Veteriner Hekim Doğuş Özdil de açıklamasında, yaklaşık dört yıldır HATAP gönüllüsü veteriner hekimi olduğunu söyleyerek, "HAYTAP ekibi olarak geçen hafta Erfelek ilçesinde çalışmaya başladık. Üç gündür de Boyabat'tayız. İhtiyaç doğrultusunda gidebileceğimiz yerleri belirleyip kısırlaştırma operasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz.
Çalışmalarımız sadece kısırlaştırma operasyonuyla kalmıyor. Tırnak bakımlarından diş temizliklerine kadar, mantar (uyuz) tedavilerini yapıyoruz. Bundan sonra da düşüncemiz biraz daha yaygınlaşıp daha da büyüyerek bütün Türkiye'de istediğimiz oranda kısırlaştırmaları yapabilmek. Aynı zamanda belediyelerimizin de hem imkanları doğrultusunda hem de personelleri doğrultusunda bazı eksiklikleri varsa, birliktelik içerisinde tamamlayabilmek. Başkanıma da bize sundukları imkanlar için teşekkür ediyorum."
dedi.

Çalışmaları izleyen sokak hayvanları gönüllüleri de Boyabat Belediyesi'ne ve HAYTAP gönüllülerine teşekkür ettiler.

Mahmut Coşkun