Cuma ovasında leyleklere yeni yuvalar yapıldı

Saraydüzü Cuma ovasında leyleklere yeni yuvalar yapıldı

Sinop ilçesi Saraydüzü'nde 2022 Yılında başlayan ve beş yıl devam edecek "Leylek Popülasyonu" projesinin 2023 yılı ilk aşamasında 5 adet leylek yuvasına platform takılarak leyleklerin yeni yuvalarına daha güvenli yaşamalarına imkan sağlandı.

Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı ve Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürlüğü Arasında Çevresel Farkındalık ve Bilimsel İşbirliği kapsamında 2022 yılında uygulamaya başlayan "Sinop Saraydüzü Cuma Ovası'ndaki leylek popülasyonundaki değişimlerin, popülasyonu etkileyen etmenlerin, göç stratejilerinin ve leylek yavrularındaki çevresel stres etkisinin belirlenmesi" projesinin ikinci yılında elektrik direkleri üzerindeki 5 leylek yuvası, yeni platform üzerindeki yuvalara taşındı.

Proje koordinatörlüğünü Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Evrim Sönmez ve Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Orhan Okur'un yaptığı proje uygulaması kapsamında Saraydüzü ilçesine bağlı Yenice Köyü'nde 2 adet, Cuma Tabaklı Köyü'nde 2 adet ve Çorman Köyü Küçük Hemitli Mahallesi'nde de 1 adet olmak üzere elektrik direkleri üzerindeki 5 adet leylek yuvası yerine platform üzerine taşınarak güvenli yuvalar oluşturuldu.

YEDAŞ Sinop Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan 5 leylek yuvası platformu, hatlardaki elektrikler kesilerek, Yedaş ekipleri tarafından vinçler yardımıyla direkler üzerideki yuvalar bozulmadan önce yere alındı. Daha sonra yeni metal leylek yuvaları direkler üzerine monte edilip, üzerine yerdeki leylek yuvası yerleştirildi.

Proje koordinatörü Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Orhan Okur, çalışmaların başladığı alanda Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada, 2022 yılında uygulamaya başladıkları projenin ikinci yılında mevcut yuvaların yapay platfom üzerindeki güvenli yuvalara nakli ile başladıklarını söyleyerek,

"Beş yıl boyunca devam edecek olan leylek popülasyonu projesinin ikinci yılındayız. Birinci yılında leylekleri takip ettik, yüze yakın yavru üredi bu yuvalarda. İkinci yıl çalışmalarımız da başladı. Leylekler gelmeye başladılar. Projenin koordinatörlüğünü benimle birlikte Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Evrim Sönmez hanımefendi yürütüyor. Projemizin bu yılki ilk aşamasında 5 adet leylek yuvasına platform takacağız."

Platformun takılma amacını şu şekilde açıklamak istiyorum, diyen Okur, "Leylek yuvaları elektrik direkleri üzerinde bir süre sonra yük oluşturuyor ve tellere verdikleri zararlarla yangın çıkabiliyor. Elektrik aksamalarına neden olabiliyor. Ayrıca leyleğin hayatını kaybetmesine sebebiyet verebiliyor. Bunu engellemek maksadıyla YEDAŞ ekipleri yardımıyla buradan yuva alınacak ve yapay platformun üzerine yuvanın nakli gerçekleştirilecek. Böylece hem leyleklerin hayatı güvence altına alınacak hem de elektrik tesisatı korunmuş olacak. Köylerimizde belirlediğimiz 5 yuvaya iki gün içerisinde yapay platform takacağız." ifadelerinde bulundu.

Okur, ilgili köylerdeki vatandaşlara da uyarıda bulunarak, "Bağ, bahçe ve tarlalara naylon çuval, ip ve benzeri malzemeler bırakmayın. Leylekler bunları yuvalarına taşıyor. Yuvadaki bu ip türü malzemeler yavru leyleklerin, hatta leylek yuvası çevresine yuva yapan kuşLarın ayaklarına, boyunlarına dolaşarak yaralanma ve ölümlerine yol açıyor. Bu konuda vatandaşlarımızın duyalı olmasını istiyoruz" dedi.

YEDAŞ Sinop Bölge Müdürü Koray Keseroğlu da çalışmaları yerinde izleyip koordine etti. Keseroğlu, açıklamasında;

"Biz YEDAŞ Bölge Müdürlüğü olarak 2010 yılından bu yana Durağan Boyabat Saraydüzü ilçelerinde vatandaşlarımıza kaliteli, kesintisiz enerji hizmeti sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunun yanında doğaya duyarlı bir hizmet modelini de hayata geçiriyoruz. Burada elektrik direklerine yapay platformlar koyarak leylekleri koruma altına almış oluyoruz. Çünkü bu bölgeler leyleklerin geçiş noktaları.

Yüksek gerilim hatlarında da leylekleri korumak maksadıyla yalıtım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızla hem leylek popülasyonuna katkıda bulunuyoruz hem de burada doğacak zarar ve kesintileri engellemek ve vatandaşlarımıza kesintisiz enerji hizmeti sunmak istiyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

Proje koordinatörü Orhan Okur, YEDAŞ görevlileri ve köydeki vatandaşlar, 5 leylek yuvasına monte edilen yeni leylek yuvasına leyleklerin gelip gelmeyeceğini heyecan ve merak ederken, leyleklerin yeni yuvalarına geldiklerini görünce, çok mutlu olduklarını, sevinçle izlediklerini ifade ederek, emeklerimiz boşa gitmedi, doğamızın süsü olan misafirlerimiz artık daha güvenli yuvalarda, ifadelerinde bulundular.

Yetkililerden edindiğimiz bilgiye göre, Proje kapsamında 2023 yılında 5 yuvaya yapay platform takılmasının yanında, yavrular yine kayıt altına alınarak yıllar arasında istatistiksel verilerin kıyaslanacağı. Yavru leylek halkalamanın bu yıl da devam edeceği, Sinop Üniversitesi desteği ile öğrencilere ve Cuma Ovası'ndaki köylülere çevresel farkındalık eğitimleri verileceği öğrenildi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2023, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115