Boyabat Hastanesi'nin kuruluş hikayesi 

Boyabat Hastanesi'nin kuruluş hikayesi 

Boyabat Hastanesi'nin kuruluş hikayesi 


Boyabat Belediye Meclisince 1951 yılında Boyabat Hemşehrilik Beratı verilen Op.Dr.Necdi Atasayar ve eşi Neriman Atasayar  Boyabat'ta sağlık alanında yaptıklarıyla tarihe adlarını yazdırdılar. Boyabat Sesi Gazetesi 1992 senesi arşivinde yer alan haberde ; Neriman Atasayar'ın 1992 yılı Nisan ayında Boyabat'a geldiği ve Boyabat'ta sağlık alanında yapılan işlerle ilgili önemli bilgiler verdiği görülüyor.

Boyabat Sesi Gazetesi Arşivinde yer alan haberde şu ifadelere yer veriliyor ;  

40 yıl önce hemşehrilik beratı verilen Neriman Atasayar özlem duyduğu Boyabat'a gelerek hasret giderdi.


Boyabat Devlet Hastanesi'nin ilk operatör doktorlarından Necdi Atasayar'ın eşi Neriman Atasayar bir türlü unutamadığını ifade ettiği Boyabat'a Belediye Başkanı Abdullah Çağlar'ın konuğu olarak geldi. Halen Boyabat Belediyesi konukevinde kendisine dört odalı bir bölüm ayrılan 89 yaşındaki Neriman Atasayar, birçok Boyabatlı tarafından ziyaret ve sevgi yağmuruna tutuldu.

Neriman Atasayar 1949 yılının sonlarına doğru eşi Op.Dr. Necdi Atasayar ile birlikte gelmişti. Onların gelişi Boyabat Devlet Hastanesine ilk operatör doktorun atanma onurunu da simgelemişti.

O günlerde şimdiki hastane yoktu. Onun yerine şimdiki Kız Meslek Lisesi olarak kullanılan ahşap bina bulunuyordu. Buraya hastane değil de, sağlık merkezi deniliyordu. Neriman Atasayar o günleri şöyle anlatıyor : '' Boyabat'a geldiğimizde hastane olarak gösterilen binada ameliyat için ne bir masa, ne de ameliyat için gerekli araç-gereç vardı. Onlar olsa bile hastaların yatacağı doğru dürüst bir yatak da yoktu.

Rahmetli eşim bu manzara karşısında 'Neriman, biz burada nasıl çalışırız ? Ben buraya çalışmak amacıyla geldim. Görüyorsun, çalışmak için imkan bulmak mümkün değil. Biz kısa sürede buradan gidelim'' dedi. Bende hele iki üç ay sabredelim. Bakalım neler çıkacak... dedim. Böylece Boyabat'ta bir süre daha kalmamız için eşimi razı ettim. 

Vekalette olsun, İstanbul'da olsun birçok tanıdıklarımız vardı. Buradan Vekalete gittik.Boyabat'ın durumunu anlattık. Onlar da bize anlayış göstererek ameliyat masası, ameliyat malzemesi ve karyolalar temin ettiler. Onları alıp Boyabat'a getirdik.

Karyolalar var ama yatakları yok

Daha önce tanıştığım Boyabatlı hanımlarla elele verip tüm hastaneye yetecek miktarda, ellerimizle yatak yüzlerini kılıflarını  çarşaflarını diktik. İçlerini de gene Boyabat'tan temin ettiğimiz pamuklarla doldurup yatakları yorganları karyolaların üzerine serip hastaneyi donattık. Artık hastane çalıştırılmaya hazırdı. Fakat bu defa da narkozcu yok, hemşire yok... Eşim Dr. Necdi ' Neriman, hepsi güzel de ameliyat sırasında bana yardımcı yok. Nasıl ederiz ? ' diye bana danıştı. Ben de ' senin yardımcın ben olacağım. Hele bir işe başla ' dedim. İşte çalışmaya böyle başladık.

'' 1950 seçimlerinde Boyabat'ta idik. 1956 yılına kadar kaldık daha sonra Akhisar'a oradan'da İstanbul'a atamamız yapıldı. İstanbul'da çocuklarım, torunlarım oldu. Sonra eşimi kaybettim. Çocuklarım da emekli oldular.

Hiç bir zaman Boyabat'ı unutmadım

 Boyabat Belediye Başkanına bir mektup yazdım. Boyabat'ta beni misafir edersen, Boyabat'ı görmek için geleceğim... Eksik olmasın, Belediye Başkanı Sayın Abdullah Çağlar oğlum, memnuniyetle kabul ettiğini bidiren bir mektup yazdı. Telefonla anlaştık. Bana adamlarını gönderip Boyabat'a gelmemi sağladı. Üstelik misafirhanesinde dört odayı bana tahsis etti. Şimdi gördüğünüz gibi Boyabatlılar akın akın gelip beni ziyaret ediyorlar.

Şu anda 89 yaşındayım. Temmuz'da 90 yaşımdan gün alacağım '' dedi.

Kendisinin Boyabat'ta kaldığı süre içinde Boyabat'a yaptığı hizmetler dolayısıyla 1 Şubat 1951 yılında Belediye Meclisi tarafından verilen '' Hemşehrilk Beratını'' Belediye Başkanı Abdullah Çağlar'a emanet etti. Ölümünden sonra kaybolmamasını istedi. Abdullah Çağlar'da samimi duyguların bir ifadesi olarak onun istediği şekilde itinayla saklanacağını belirtti.

Neriman Atasayar Boyabatlıların konuğu olarak bir hafta daha kalacak. Daha sonra Belediye Başkanının temin ettiği araçla İstanbul'a dönecek. ''

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2023, 13:53
YORUM EKLE
YORUMLAR
gara
gara - 2 yıl Önce

Allah razı olsun teyzemizden ve eşinden..

SIRADAKİ HABER

banner115