Boyabat sorusu yarışmacıları zorladı

Boyabat sorusu yarışmacıları zorladı

Boyabat sorusu yarışmacıları zorladı

TV 360'da hafta içi her akşam yayınlanan ''Ben Bilirim'' yarışma programında Boyabat Çemberi soru olarak yarışmacıya soruldu.

Alper Ateş tarafından sunulan '' Ben Bilirim'' yarışma programında yarışmacılara '' Sinop'un Bir İlçesine Coğrafi İşaret Tescilli, Geleneksel Değere Sahip, Başörtüsü Olarak Kullanılan Bir Dokuma Türüdür'' sorusu yöneltildi.Yarışmacılar zor anlar yaşasalar da soruyu Trabzon bölgesinden katılım sağlayan Gülcan Hanım cevapladı.


Boyabat Çemberi

Çember yörede başörtüsü olarak kullanılan, kenarları bordo renkli şeritlerle çevrili, ortası renkli ipliklerle oluşturulmuş motiflerle bezeli, yaklaşık 1 metrekare büyüklüğünde pamuklu ince bir dokumadır.

Çember yörede, karşılıklı iki köşesi üst üste getirilip üçgen şeklinde ikiye katlanarak dokumanın kumaş katı olan kısmı alın üzerinden yüzü çevrelemekte, çene altında çaprazlanan uçları boyuna dolanıp ensede toplanmaktadır. Çember, geçmişte “grep” adı verilen ipek kumaş kaplı, simli tellerle tutturulmuş “pirepiri” adı verilen pullarla süslü şarap rengi fesin üzerinden örtülürdü. Ayrıca çemberlerin üzerine dokunmuş olan her bir motifin de ayrı bir kültürel ifadesi ayrı bir hikayesi vardır.

Boyabat Çemberi, Boyabat Belediye Başkanlığı’nın 2008 yılında Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil Belgesi için başvurusu sonucunda 12/07/2009 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesi almıştır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138