İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı

Boyabat ilçesinde İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı gerçekleştirildi.

Boyabat ilçesinde Mevlana Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet İlk/Ortaokulu müdürlükleri tarafından İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü programı gerçekleştirildi.

Boyabat 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşu ardından Cumhuriyet Ortaokulu Ortaokulu Türkçe öğretmeni Şeyma Akelma, günün anlam ve önemi hakkında yaptığı konuşmada, genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli bilinci ayakta tutabilmeleri için Mehmet Akif Ersoy gibi milletimiz için çok önemli değerleri her daim hatırlamaları ve anmaları gerekmektedir, dedi.

Akelma, konuşmasında, "Türk milletinin işgalci kuvvetlere karşı verdiği mücadeleye rehber olan İstiklal Marşı'nın her bir satırı büyük bir anlam ve öneme sahiptir. Özünde, vatan, bayrak ve millet sevgisi ön plana çıkmakta, bağımsızlığımızın her ne pahasına olursa olsun mutlaka elde edileceği ifade edilmektedir. Kahramanlık ve inanç duygularının en güzel şekilde işlendiği İstiklal Marşı, taşıdığı anlam sayesinde milletinin duygu ve düşüncelerine tercüman olan, gerek şiir gerekse ezgisi ile dünyada bir eşi ve benzeri daha bulunmayan eşsiz bir milli marştır. Bu yüzden hepimiz, İstiklal Marşı'mızı hem şiir hem de taşıdığı anlam ile en güzel şekilde öğrendiğimiz takdirde, vatanımızın, ecdadımız tarafından düşman elinden kurtarılarak, nasıl bağımsızlığına kavuşturulduğunu daha iyi anlar, vatanımıza, bayrağımıza ve bağımsızlığımıza olan sevgi ve bağlılığımızı daha üst seviyelere çıkarmış oluruz.

İstiklal Marşı’mızın yazarı ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milletvekilleri arasında yer alan Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı sonrasında her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik ve beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları ve gösterdiğimiz kahramanlıkları hatırlatacak bir marşımız olması amacıyla talep edilen İstiklal Marşı’nı hiç bir menfaat ve karşılık kabul etmeden yazmış ve Yüce Türk Milletine bağışlamıştır. İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 12 Mart 1921 tarihinde yapılan oturumda Türkiye’nin milli marşı olarak kabul edilmiştir. Bu tarih itibariyle de her yıl 12 Mart tarihi İstiklal marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü olarak kutlanır.

Başta vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı’nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bu güzel şiiri Türk milleti adına İstiklal marşı olarak oy birliği ile kabul eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere I. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerimizi ve bu vatan için canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi saygıyla anıyor ve şükranlarımı sunuyorum." ifadelerinde bulundu.

Program görevli okulların öğrencileri tarafından günün anlamıyla ilgili şiirlerin okunması, oratoryo gösterisinin sunumu, video gösterimi, koro gösterilerinin sunulması ve ödül töreniyle sona erdi.

Program sonunda sahneye çıkan İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz, programı hazırlayan öğretmen ve öğrencileri tebrik edip, çok güzel ve o kadar da anlamlı bir program düzenlediklerini söyleyerek, teşekkür edip hatıra fotoğrafı çekildi.

Programa İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ceylan, Cumhuriyet Başsavcısı Habibullah Keser, İlçe Emniyet Müdürü Yunus Emre Gökmen, İlçe Jandarma Komutanı J. Yzb. Şeref Kutu, Boyabat Askerlik Şube Başkanı Asb. Kd. Bçv. Uğur Kocaman, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Yaylaoğlu, CHP İlçe Başkanı Mehmet Alarslan, kurum amirleri ve diğer ilgililer katıldılar. 

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2022, 16:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
Gözlem
Gözlem - 2 yıl Önce

Fotoğraflara baktım, üzüldüm. Protokol için ayrılan kolduklara "Ben de protokolüm" diye oturabilirsiniz. Ancak protokol sıralamasında sizin üzerinizde olan makam sahipleri için boş koltuk kalmamışsa kalkıp yer vereceksiniz. Bu bir devlet terbiyesidir, uyulması gereken bir kuraldır. Sizin "Ben önce geldim, keyfimi bozamam" deme hakkınız yoktur. Devletin üst makamlarındaki kişilerin salonun farklı yerlerinde oturmaları onlara bir şey kaybettirmez. Ama siz onların yerinde otururken kalkıp yer vermezseniz, etik olmaz. En azından mahçup olursunuz. Tabi anlayana.

Ali
Ali - 2 yıl Önce

Boyabat'ta protokolünde düzeni şaşmış. Emniyet Müdürü nerede oturuyor bir bakın, protokolde kimler oturuyor. Düzen şaşmış kimse uyarmıyor mu?

Yıldızlı
Yıldızlı - 2 yıl Önce

Yukarıya yazılan iki yorumada aynen katılıyorum.Bildiğim kadarıyla Kaymakamlıkların bir protokol sırası vardır.Bu protokol sırasına uyulmalı Bunuda protokolden sorumlu bir görevli yapması lazım.Bende bu durumu orada olarak gördüm.InşAllah bundan sonra protokolden sorumlu görevini yapar.

SIRADAKİ HABER

banner115