Boyabat'ta söz çeltik üreticisinde !

Boyabat'ta söz çeltik üreticisinde !

Boyabat'ta söz çeltik üreticisinde !

Boyabat'ta 2000 dekar arazide ekimi yapılan ve Boyabatlı çiftçi için en önemli gelir kaynağı olan pirinç üretiminde, Boyabat Sesi Muhabiri üreticiler ile konuştu.Çeltik üreticilerinin bir kısmı desteklemelerin yeterli olduğunu ifade ederken bir kısmı ise girdi fiyatlarıdan yakındı. 

Üreticiler ithal pirinçler ile birlikte çeltik üreticisinin zarara uğradığını ifade ettiler.50 yılı aşkın süredir Çeltik ekimi yapan Satılmış Demir çeltik üretimi ile ilgili ''Devletimiz, gübre, mazot desteği yapıyor, ancak dışarıdan zamansız ithal edilen pirinçler, çeltik üreticilerini zarara uğratıyor. Biz pirincin yüksek fiyatla satılmasını, vatandaşın yüksek fiyatla pirinç yemesini istemiyoruz, ama biz de ekmeğimizi yememiz lazım. 

Biz devletimizden memnunuz. Çiftçiye her zaman için gübre, mazot ve tohumluk çeltik gibi büyük desteklerde bulunmuştu. Ancak çeltik kg fiyatı girdilerin çok gerisinde kaldı şu an, 3,5 lira gibi bir fiyat var, ona da alıcı bulamıyoruz, 3 lira ve altı teklif edilince sıkıntı çekiyoruz. Böyle olunca da üretici çeltikten umudunu kesmeye başlıyor. Bu da Türk tarımına büyük zarar veriyor. Bunlar göz önüne alınırsa hem devletimiz, hem de milletimizin rahat edeceğini düşünüyoruz Biz bekliyoruz ve umut ediyoruz ki devletimiz bir ayarlama yapacaktır." dedi. 

Çeltik ekimi için İstanbul'dan babasına yardım etmek amacıyla Bağlıca Köyü'ne gelen Kamber Battaloğlu "Çifti girdi fiyatlarını karşılayabilmek için damdaki ineğini satıyor, kapısındaki traktörünü satıyor. Devletimiz vatandaşın çeltiğini değerinde almalıdır, çiftçi başka türlü toparlanamaz. Böyle giderse çiftçi tarlasını ekmez, devletimiz de tamamen dışa bağımlı kalır." ifadelerini kullandı.

Üniversite mezunu genç çiftçi Fırat Battaloğlu ise "Çeltik hasadımızda, devletin girdi fiyatlarına paralel bir fiyat vermesini istiyoruz. Çeltik en az 5 - 5,5 lira olmalıdır. Geçen yılki fiyatlar bizi zarara sokar. Devletimizden maliyetlerimizi düşürmesini istiyoruz. 80 liralık gübre 160 lira oldu."dedi.

-Boyabat Sesi
 

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2021, 00:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138