Boyabat'ta deprem bekleniyor mu ?

Boyabat'ta deprem bekleniyor mu ?

Boyabat'ta deprem bekleniyor mu ?


Son zamanlarda meydana gelen depremler Boyabatlı vatandaşları Boyabat'ta deprem olacak mı ? Boyabat deprem riskinin neresinde ? gibi sorular sormaya yöneltiyor.

2005 yılında yapılan Boyabat Jeolojik Miras Envanteri çalışmasında Boyabat'ın Deprem Potansiyeli hakkında bilgi verilmiş.Jeoloji Alanında çalışmaları bulunan Prof.Dr. Petek Ayda Ustaömer,Prof.Dr. Timur Ustaömer,Prof.Dr. Zihni Mümtaz Hisarlı,Doç.Dr.Tolga Görüm,Doç.Dr.Nurdan Sayın yaptıkları incelemeler ile Boyabat'ta 7 ve üzeri büyük bir deprem riskinin olmadığını ifade etmişler.


TÜBA Kültür Envanteri Dergisi'nde yayınlanan çalışmada şu ifadelere yer veriliyor''
Boyabat
'ın merkezi Kuzey Anadolu Fay zonunun yaklaşık olarak 70 km kuzeyinde yer almaktadır. Türkiye'deki depremlerin önemli bir bölümünün bu fay zonunda olduğu göz önünde bulundurulduğunda Boyabat'ın bu depremlerden etkilenmesi kaçınılmaz görünmektedir. 

Boyabat merkezini 34.77 D ve 41.5 K koordinatlarında kabul ederek 33-36 derece boylamları ve 40-42.5 derece enlemleri arasında kalan bölgeyi geçmişte yaşanan depremler açısından incelediğimizde, tarihsel dönem olarak adlandırılan 1900 öncesinde (MS 528'den 1890'a kadar olan dönemde) şiddetleri 5-9 arasında değişen 24 adet, aletsel dönemde ise 1900-2000 yılları arasında magnitüdü 4 veya daha büyük 71 adet deprem olduğunu görürüz.

Tarihsel dönem depremleri Tarihsel Deprem Kataloğundan (Soysal et al.1981), aletsel dönem depremleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü web sayfasından yararlanılarak derlenmiştir.

Aletsel dönemde bölgeyi en çok etkileyen deprem,26 Kasım 1943'te yaşanan 7.6 magnitüdlü Tosya-Ladik (Samsun) depremidir. Deprem, Boyabat merkezindeki pek çok evde ağır hasar oluşturmuş; köylerde bazı evlerin yıkılmasına neden olmakla birlikte can kaybına yol açmamıştır. 

8 Mart 1997'de yaşanan 6 magnitüdlü ve 14 Ağustos 1996'da yaşanan 5.6 magnitüdlü depremler de bölgeyi etkilemiş depremler arasında sayılabilir. Bölgede yaşanan aletsel dönem depremleri ışığında, Poisson olasılık dağılımını kullanarak gelecekte yaşanacak depremler için risk hesapladığımızda, örneğin 7 veya daha büyük magnitüdlü bir depremin 25 yıl içerisinde meydana gelme olasılığı % 6 olarak bulunmuştur; aynı büyüklükte bir depremin 50 yıl içerisinde olma olasılığı ise % 12'dir. 6 veya daha büyük magnitüdlü bir deprem için 25 ve 50 yıllık süreler içinde meydana gelme olasılığı sırasıyla %39 ve %63 olarak hesaplanmış olup, bölgenin çok şiddetli bir deprem için (7 ve üzeri) risk taşımadığı söylenebilir.''

-Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2020, 12:15
YORUM EKLE
YORUMLAR
sanayiden
sanayiden - 3 yıl Önce

şimdiki teknolojiye göre hesaplanmalı yeniden araştırma yapılmalı ve veriler güncellenmeli boyabatta ki binalar incelenip sağlam ve çürük binalar belirlenip kentsel dönüşüm yapılmalı yapılacak binalar 3 katı geçmemeli orman işletmenin yanındaki 9 ve 8 katlı binalar gibi olmamalı

Zuhra
Zuhra - 3 yıl Önce

Merkezda deprem olacakmi

SIRADAKİ HABER

banner115