Boyabat'ta Çeltik Ekimi Devam Ediyor

Boyabat'ta Çeltik Ekimi Devam Ediyor

Boyabat ilçesinde üreticiler tarafından çeltik ekimi devam ediyor.

Boyabat ilçesinde 33 köyde yaklaşık 21 bin dekar alanda çeltik ekimi yapan üreticiler mevsim şartlarının uygun gittiğini belirtip Eylül ayı başında yapacakları hasat sonrasında girdi fiyatlarını karşılayacak bir fiyat bekliyorlar.
 

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada 2018 Yılında 19 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını ve 17 bin ton ürün elde edildiğini belirtti. Çeltik çeşidi ekim alanı olarak Osmancık 10 bin dekar, Cameo 5 bin dekar, Yatkın 2 bin dekar ekilirken Boyabatkalesi çeşidi de 2 dekar alanda ekilip 1,8 ton çeltik verimi alındığını; 2019 yılında Boyabatkalesi çeltik çeşidinin 80 dekar alanda ekimi yapıldığını ve 75 ton verim beklendiğini ifade etti.


Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı da Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada "Türkiye'nin pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan ilçemizin en önemli tarım ürünü olan çeltik üretiminin 33 köyümüzde yaklaşık 21 bin dekar alanda ekimi yapılmaktadır.


Boyabat'ta yüzlerce ailenin önemli bir gelir kaynağı olan çeltiği üreten çiftçilerimiz birçok sorunla baş etmeye çalışmaktadır. Bunların başında yüksek üretim maliyetleri, çeltik satışlarında yaşanan problemler, çiftçilerimize yapılan tarımsal desteklemelerin yetersiz olması ve çiftçilerimizin bankalardan yüksek faizle kredi almak zorunda kalması sayılabilir.


Çiftçilerimizin genel problemlerinin yanı sıra ayrıca son yıllarda yaşanan pirinç ithalatının olumsuz etkileri de emeğinin karşılığını alamayan Boyabatlı çiftçilerimizi daha da üzmüştür. Üreticilerimizin maruz kaldığı yüksek maliyetler göz önüne alındığında çeltiğe uygulanan desteklemeler de yetersiz kalmaktadır. 
 

Çiftçilerimize yapılan desteklemelerin arttırılarak yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.
 Çiftçilerimiz yüksek üretim maliyetlerinde yaşadığı sıkıntılarla birlikte ürün satışında da sorunlar yaşamaktadır. Bu sebeple TMO her yıl hasatlarının başlaması ile birlikte vakit kaybetmeden çeltik alımları konusunda iyi bir fiyat açıklamalıdır. TMO sadece çeltik için değil tüm üreticiler için bir garanti kapısıdır ve bu sebeple TMO her zaman çiftçilerimizin yanında olduğunu göstermeli ve fiyatlar konusunda kararlılığını ve gücünü sergileyerek piyasa fiyatlarının belirlenmesinde koruyucu rol üstlenmelidir. 


Herkesin gördüğü ve bildiği gibi üreticilerimiz çok büyük zorluklar altında üretim yapmakta ama emeğinin hakkını ne yazık ki alamamaktadır. Üretim maliyetlerinin her yıl artması ve bu sebeple her geçen gün üreticilerimizin kazancının düşmesinin yanında krediyi ödeyemediği için yeni krediler ile borcunu ötelemeye çalışması ve kartopu gibi artan borçlar nedeniyle çiftçilerimizin gücü giderek azalmaktadır. 


Yaşanan tüm bu sorunları hem Boyabat Ziraat Odası olarak hem de merkezimiz TZOB olarak her fırsatta dile getirmemize rağmen ne yazık ki çözümü anlamında atılan adımların yetersiz olduğunu görmekten üzüntü duyuyoruz. Ümit ediyoruz ki en kısa zamanda Türkiye’mizin karnını doyuran çiftçilerimizin sorunları çözüme kavuşur ve ülkemizin kalkınabilmesi için önündeki en önemli engellerden biri kalkmış olur." ifadelerinde bulundu.

Boyabat Sesi muhabirine açıklama yapan çeltik üreticileri geçen yılki çeltik fiyatlarının normal olduğunu, ancak girdi fiyatlarındaki aşırı artışların kazançlarını aşağı düşürdüğünden yakınıldı. Devlet desteğinin de yetersiz olduğunu ifade eden üreticiler, devlet desteğinin artırılmasını istediler. 

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2019, 14:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138