Boyabat Sinop Yolunda Bulunan Asırlık Cami Yardım Eli Bekliyor

Boyabat Sinop Yolunda Bulunan Asırlık Cami Yardım Eli Bekliyor

Boyabat Sinop Yolunda Bulunan Asırlık Cami Yardım Eli Bekliyor


Tarihi Cami Yardım Eli Bekliyor

2009 yılında Sinop'ta yol çalışmaları sırasında fark edilen yaklaşık 400 yıllık tarihi Cuma Camisi, restorasyonun ardından düzenlenen törenle bölgedeki vatandaşların ve yolcuların ibadetine açılmıştı. Asırlar boyunca yakın zamana kadar sadece cuma günleri çevre köylere hizmet veren Dere Cuma Camisi, hemen önünden geçen Boyabat Tünelli Geçiş Yolu sayesinde tekrar hayat bulmuş ve bölgenin cazibe merkezi haline gelmişti. Fakat şu sıralarda tarihi Dere Cuma Camii son derece mahzun durumda.

Ulusal basında çıkan haberlerle de gündeme gelen Dere Cuma Camii, bakımsızlıktan  kaderine terkedilmiş gibi. 

Tarihi yapıların korunması günümüzde büyük bir sorun olarak ortaya çıkarken, elimizdeki bu tarihi yapının eski harabe günlerine dönmemesi için yetkililerin acil önlemler alması gerekmektedir. Her ne kadar bölgedeki vatandaşlardan edindiğimiz bilgiye göre camideki görevlinin sadece Cuma günleri camiye geldiği ve uzun zamandır da raporlu olduğu yönünde olsa da Gerze Müftüsü Bayram Karar, burada ki cami hocasının Cuma Günleri Dere Cuma Camisini açtığını ve burada dini hizmetin verildiğini kaydetti.

Karar, görevli hocanın her ne kadar sağlık sorunlarından dolayı raporlu olduğunu belirtse de ilçe müftülüğünün her hafta buraya bir hoca göndererek Cuma namazlarının eda edildiğini söyledi. 

Açılışından yakın zaman öncesine kadar camide sürekli bir görevlinin bulunduğunu ifade eden köylüler, son dönemlerde caminin ilgisiz kaldığını, içkicilerin mekânı haline geldiğini, yol kenarı olması hasebiyle yoldan geçen birçok vatandaşın namaz kılmak için durduğunu fakat caminin kapalı olmasından dolayı ibadetlerini yerine getiremediklerini ifade ettiler.

İlgililer tarafından konuya bir an önce çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar, son durumla ilgili olarak ilçe müftülüğüne durumu bildirdiklerini, kısa zaman içinde sorunun çözüleceği cevabını aldıklarını fakat bu zamana kadar henüz bir gelişme olmadığını söylediler. Tarihi caminin çatısında, çatı kenarlarında yağmur akıntılarından dolayı ahşap kesimlerde kabarmaların meydana geldiği, gelişi güzel etrafa saçılmış çöpler, içki şişeleri, caminin hemen önüne kurulan masalar, bahçeye atılmış çöpler, abdesthane ve tuvaletlerin perişan hali tarihi yapının metruk hale gelmesine sebebiyet verdiği fotoğraflarda görülmektedir. 

-Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2019, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115