Boyabat'ın en eski evi kaderine terk edildi !

Boyabat'ın en eski evi kaderine terk edildi !

Boyabat’ın en eski yapısı kaderine terk edildi

Boyabat’ta bulunan ve bölgenin ayakta kalan en eski evi olan 200 yıllık tarihi yapının uzun süredir restorasyon beklediği kaydedildi.

Boyabat’ta bulunan ve bölgenin en eski evi olarak bilinen Boyabat Latife Matuk evi hakkında açıklamalarda bulunan Sinop Mimarlar odası temsilcisi M.İsmet Aykın ilgilileri göreve davet ederek “ Bu Tarihi yapı mutlaka geleceğe taşınmalıdır “ dedi. 

Aykın Sinop mimarlar odası olarak konuyu gündemlerine aldıklarını da belirterek şu açıklamayı yaptı “Bazı yorumlarda Boyabat’a yapılan ilk ev olduğu söylense de Boyabat Tarihine baktığımızda bunun mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ev 200 yaşlarındadır ve Boyabat’ın ayakta kalan en eski evidir.Yapım tarzı ve çevresinde bulunan  Osmanlı Dönemi Sivil mimari örneği yapılarla karşılaştırdığımızda böyle olduğu anlaşılmaktadır. Tipik bir Boyabat Köy evi mimarisidir. Bu Eve Bağ Evi denilebilir.

Tepe gözlü kalıp alçı ile yapılan renkli camlı pencereleri, Dış sofasının mahremiyetini sağlayan ahşap cumba parmaklıkları ile zenginleştirilmiştir. Tahminimiz , bu yapının dönemin varlıklı bir ailesine ait olduğudur.

Birçok Akademik tezlere konu olmuş, Koruma Mimarlığı açısından bilinen ve Korunması gereken çok önemli bir yapıdır. 215 yılında Mimarlar Odası Sinop Temsilciliğimizin gayretleriyle  Kültür Bakanlığı Hibe Programına dahil edilerek Rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri yaptırılmış ve Koruma Kurulları onaylamıştır. Yapının çok eski olması ölçüm aşamasında Bizleri oldukça zorlamıştır. Kısacası yapı belgelidir, Kültür Bakanlığı ve Boyabat Belediyesi arşivlerinde mevcuttur.

Latife Matuk Hanımefendiyi çok yakın zamanda kaybettik. Özüne uygun Restore edilmesi, korunması için çok gayret gösterdi ve çok istekliydi, ömrü yetmedi.Yapılacak tek şeyin Kültür Bakanlığı veya Boyabat Belediyesi bu duruma el koyması gerektirdiğidir. Başka Kurumlarda olabilir. Kamulaştırma ve Restorasyon sonrası fonksiyon Kültür Evi veya müze olarak düşünülebilir.Bölgemizin en eski yapısı ve önemli  bir  Kültür Varlığı olan Latife Matuk evini kurtaralım. Umarım ilgililer ve Boyabatlılar bizleri duyar. Mimarlar Odası olarak bu açıklamamızın ses getireceği inancındayız.  “ şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2024, 19:53
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yeter çakmak
Yeter çakmak - 2 ay Önce

Bende bir Boyabat lı olarak tarihimizde sahip çıkalım

Boyabatlı
Boyabatlı - 2 ay Önce

Bildiğim kadarıyla bu ev dergilerde kapak olarak yer alan Boyabat köy evlerinden kasaba evlerine geçiş özelliği gösteren en eski evidir

SIRADAKİ HABER

banner115