Atatürk, ölümünün 84. yıldönümünde etkinliklerle anıldı

Atatürk, ölümünün 84. yıldönümünde etkinliklerle anıldı

Boyabat ilçesinde Atatürk'ün ölümünün 84. yıldönümü dolayısıyla anma programı gerçekleştirildi.

Hükümet konağı önünde Sinop Vali YardımcısıAli Osman Bulat ve Belediye Başkanı Hüseyin Coşar tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan program ilçe merkezindeki siren sesleriyle birlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşu ile bayraklar yarıya indirildi.

Atatürk'ü Anma programı 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi'nde ilçedeki okulların hazırladığı program ile devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşu ardından Atatürk Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Muhammed Zahid Kılıç, günün anlam ve önemi üzerine yaptığı konuşmasında, seni anmak için toplandığımız bu gün, biz ardında bıraktığın Cumhuriyet'e sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz, dedi.  

Kılıç, konuşmasında "Bir milletin yıkıldı, yok oldu, bitti denildiği yerden doğruluşunun öyküsüsün sen. Seni anlatmak seni anlamak bu öykünün ilk satırları belki bu gün bizlerden ayrılışının uzak yalnızlığında sen bu cumhuriyetin tüm benliğinde yaşamaya devam etmektesin.

Sen bizlere Conkbayırında tam göğsündeki saatine isabet eden bir şarapnel parçasını göstererek: ‘’İşte ‘’ demiştin. ‘’Elbette bu günün şeref nişanı tam göğsünden mertçe vurulmaktır.’’ Senin gözlerinle insanlığa bakanlar bilirler. O gün bizim topraklarımızda canlarını veren düşman askerlerine bile bizim şehitlerimizle yan yana uyudukları için kucak açmıştın.‘’ Onlar artık bizim evlatlarımız, Mehmetlerimizle koyun koyuna bu cennet toprağımızın altındalar’’ demiştin.  
    
Tarihin en puslu döneminde yedi düvelin göz diktiği şanlı vatan toprağımızı yine bu memleketin şanlı evladı olan sen ve senin gibi memleket sevdalısı neferler cansiperane gayretlerle kurtardı. 

Sen Çanakkalede memleket aşığı bir Mehmetciksin, balkanlarda vatan sevdalısı bir kahraman, Trablusgarpta cesaret timsalisin, Kurtuluş savaşında gerekirse şu ellerimle düşmanı boğazlarım diyen yiğit ecdadımız Yörük Ali Efesin, Sen bin kere daha dirilip düşmana hücum edecek Ömersin, Alisin, Mehmetsin, Sen on beş yaşında ardından türkü yakılan Anadolu’nun kınalı kuzususun. Kurduğun Cumhuriyet senin manevi huzurunda serpildi, yükseldi. Bu gün gördük ki aynı ruh hala bu memleketin evlatlarının damarlarındaki asil kanda mevcuttur. 

Seni anmak için toplandığımız bu gün, biz ardında bıraktığın cumhuriyete sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz.  Ebediyette kavuşacağımız o kutlu güne kadar kurduğun cumhuriyet yükselen yeni neslin omuzlarında yücelmeye devam edecek. Sakın tasalanma, bizdeki Çanakkale ruhu doğuştan. Bizdeki Vatan sevgisi imandan. Bizdeki millet bilinci ecdadımızdandır.

‘’Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’’ Dediğin gün Cumhuriyeti emanet olarak bıraktığın gençler hala aynı ruh ve aynı ışıkla buradalar. Emanetinize sizin tüm benliğinize itafen sahip çıkmaktayız. Siz tarihin en şerefli sayfasında altın harflerle adı yazılı bir kahraman olarak rahatça uyuyunuz. Bizler buradayız. Gazi Mustafa Kemal, biliyorsun seni bizden ayırmaya bir saatin dokuzu beş geçmesi yetmez. Sen hep bizimlesin.

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın, Bir ayrılık vakti bu gün ruhumuza yakın kırılası saatlerde uzak." ifadelerine yer verdi.      

Program günün anlam ve önemiyle ilgili şiir ve türkülerin okunuşu, Atatürk'ün hayatı ile ilgili video gösterimi, oratoryo sunumu, diğer ilgili gösterimler ve ödül töreniyle sona erdi.

Programa  Sinop Vali YardımcısıAli Osman Bulat  ve Belediye Başkanı Hüseyin Coşar,  Cumhuriyet Başsavcısı Habibullah Keser, Adli Yargı, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Çağrı Alperen, Baro Temsilcisi Av. Hüseyin Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Yunus Emre Gökmen, İlçe Jandarma Komutan V. Asb. Kd. Bçşv. Ömer Öztepe, Boyabat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğ. Gör. Abdullah Eravcı, Askerlik Şube Başkanı Uğur Kocaman, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Yaylaoğlu, CHP İlçe Bşkanı Mehmet Alarslan, MHP İlçe Başkanı Mehmet Fevzi Erdoğan, İYİ Parti İlçe Başkan V. Sezgin Şimşek, kurum amirleri, stk temsilcileri vediğer ilgililer katıldılar. katıldılar.

Haber Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2022, 14:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115