Çeltik üreticileri yabani otla mücadele için Boyabat'ta buluştu 

Çeltik üreticileri yabancı otlarla mücadele için Boyabat'ta buluştu. 

Boyabat ilçesinde düzenlenen tarla gününde, çeltik üreticilerinin tarladaki yabancı otlarla nasıl mücadele edeceği ve karşılaştıkları sorunların çözüm yöntemlerinin konuşulduğu program düzenlendi.

Boyabat ilçesi Şıhlı köyü çeltik tarlaları mevkinde Agrobest Grup firması tarafından gerçekleştirilen ‘Çeltikte yabancı ot, zirai ilaç denemesi tarla günü’ etkinliğine firmanın Bitkisel Üretim ve Araştırma Müdürü Ziraat Y. Mühendisi Dr. Halil Sürek, firmanın yetkili Teknik Müdürü Bitki Hastalıkları Uzmanı Ziraat Y. Müh. Dr Ahmet Elmacı ve diğer yetkililer hazır bulundular.

Düzenlenen etkinliğe Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Durağan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazmiye Öz, Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, Durağan Ziraat Odası Başkanı Enver Yeğin, Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçeleri çeltik üreticileri katıldılar.

Firmanın yetkili Genel Müd. yardımcısı Dr. Mehmet Demirci, Şıhlı köyü çeltik tarlalarında çeltikte darıcan otuna karşı uygulanan ilacın önemi, kullanım yöntemi ve sonuçlarını içeren yaptığı konuşmasında, on yıl Ege Üniversitesinde akademisyen olarak, yirmi iki yıldır da özel sektörde tarım ilaçları üzerinde çalıştığını ifade etti.

Demirci, konuşmasına devamla, "Biz bir ekiple birlikte buradayız, işimizi dört dörtlük yapmaya çalışıyoruz. Bir ilacı üreticiye sunmadan her türlü ihtimalleri hesaba katarak ilaç hazırlarız. İlacın reçetesinde aktif maddeyi taşıyan, bitkinin üzerine ilaç gittiğinde oraya yapışmayı, tutunmayı, yayılmayı, bitkinin içerisine girmeyi sağlayan, ilacı tanka koyduğunuzda köpürmeyi engelleyen, hafif rüzgarda ilaç yapmak zorunda kaldıysanız uçmayı engelleyen, bunların hepsini bir araya getirdiğimizde birbirlerine zarar vermeyi önleyen, içindeki aktif madde bozulmadan uzun süre etkisini sürdüren, yoğonluğunu rengini sağlayabilen, bunların hepsi bir arada uyumlu ve aynı zamanda kaliteli bir ilaç sunuyoruz çeltik üreticilerimize. Son olarak ta hem kaliteli hem de fiyatının uygun olmasını istiyoruz." ifadelerinde bulundu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanlığından emeklilik sonrasında Agrobest firmasında çalışmalarını sürdüren çeltik uzmanı ve çeltik üreticileri tarafından 'Çeltiğin Babası' olarak tanımlanan Dr. Halil Sürek, Boyabat'a daha önceleri de geldiğini ve dostları olduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Sürek, çeltikte yabani otlarla mücadele konusunda yaptığı konuşmasında, "İlk olarak tohum seçerken, sertifikalı ve temiz olacak. Sertifikalı tohum bulamadıysanız var olan tohumunuzu elekten eleyerek yabacı ot tohumlarından arındırmanız gerekir. 

Gübrelemede ise alt gübrelemelerde duyarlılık göstereceğiz. Tabandan tavsiye edilen ve uygun bir gübrelemeyle başlayacağımız sezonda ürün iyi bir gelişme göstereceğinden yabani otlar gelişemeyecektir.

Ayrıca tarlamıza hangi çeşit çeltik ekeceğiz. Kısa boylu çeltiklerde yabancı otların daha fazla gelişebildiği için bizim tavsiyemiz 85-90 cm boyunda ve sağlam saplı çeltik çeşitleri üzerinde duruyoruz.

İlaçlamanın zamanlamasına da değinen Sürek, "Arkadaşlar bu tip çeltik çeşitlerine yabani çeltik ilacını iki defa kullanacağız. Birincisi, ekimden sonra 20-25 gün gibi, ikinci ilacı da dozunu biraz artırarak ekimden 40-45 gün gibi sonra ilaç uygulaması yapacağız. 

Burada çok önemli bir uyarıyı da yapmam gerekiyor, diyen Sürek,"Bütün ilaçlamalara rağmen az da olsa yabancı ot yetiştiyse, onlar gelişmeden tarlaya girip elimizle koparmalıyız. Demektirki bunlar ilaca dayanıklı hale gelmiş. Bunu yapamazsan bir sonraki yıl ilacımız etkisiz olacaktır." dedi.

Sürek, konuşmasının sonunda firmasının ilacını kullanın çeltik üreticisi Yılmaz Coşkun'u ilacın etkileri konusunda açıklama yapmasını istedi.

Coşkun, "Ben 16 dekar alana pablo chılınger ilaçlarını kullandım, sıfır tohum değil de ikinci el tohum kullanmama rağmen iyi sonuç aldım.Çeltiği biraz üzdü ama, kısa süre sonrası toparlayarak normale döndü. İlacın sonuçlarından da çeltikten de gayet memnunuz." dedi.

Firma yetkilileri tarlalardaki çeltikleri inceleyip, çeltik üreticilerinin sorularını cevaplandırdılar. Program hatıra fotoğrafları çekilerek sona erdi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2020, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115