Boyabat ve Saraydüzü ilçelerinde şeker pancarı ekimi başlıyor

Boyabat ve Saraydüzü ilçelerinde şeker pancarı ekimi başlıyor

Sinop'un Boyabat ve Saraydüzü ilçelerinde Kastamonu Şeker Fabrikası yetkilileriyle pancar üreticiler arasında imzalanan sözleşmeyle 2022 yılı tarım sezonunda pancar ekimi başlıyor.

Boyabat ve Saraydüzü ilçelerinde on yıl aradan sonra Boyabat ve Saraydüzü ilçelerindeki pancar üreticileri ile Kastamonu Şeker Fabrikası yetkilileri arasında yapılan sözleşmeyle ilk yılda Boyabat Kurusaray ve Saraydüzü Cumakayalı köylerinde 500 dekar alanda olmak üzere pancar ekimi kararı alındı.

Boyabat Ziraat Odası toplantı salonunda bir araya gelen Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı ve pancar üreticileri, Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü İrfan Kantürk, Kastamonu Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü İbrahim Ömer Reisoğlu, Kastamonu Şeker Fabrikası İşletme Müdürü Hasan Ergün, Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, 2022 yılı pancar ekimi ile ilgili bilgilendirilip, üreticilerinin soruları cevaplandırıldı.

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, konuşmasında "Boyabat'a on yıl önce bıraktığımız pancar ekimine Kurusaray köyü muhtarımız Halit Fidan'ın girişimleri ve çiftçi kardeşlerimin destekleriyle bölgemizde tekrar pancar ekimine başlayacağız.

Bu gün Kastamonu Şeker Fabrikası müdürümüz ve heyeti bize geldiler. Allah nasıp ederse onların destek ve katkılarıyla şeker pancarı üretimine başlayacağız. Fabrika müdürümüz ve heyetine tekrar hoş geldiniz diyor, kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü İrfan Kantürk, "Boyabat, daha önceden de pancar ekimi bölgelerimizden birisiydi. 2022 senesi için kota dağıtım sürecinde Boyabat'tan da pancar ekimiyle ilgili taleplerin gelmesi bizleri mutlu etti. Bizler fabrika yönetimi olarak, ziraat odası yönetimiyle beraber pancar ekimi yapacak çiftçilerimiz ve ilgili köylerin muhtarlarıyla bir araya gelip, durumu izah edip konuşmak istedik. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

2022 senesinde pancar fiyatları Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı gibi, yüzde yüze yakın bir artış gerçekleştirildi. 2021 senesinde ton fiyatı 420 tl iken, önümüzdeki sene için 875 tl ye çıkarıldı. Bunun 25 tl'si kota tamamlama primi, 50 tl'si küspe bedeli olmak üzere toplamda 875 tl.

Bunun yanında gübre desteğimiz, tohum desteğimiz, süre içerisinde dört kez yüzde yüz artırılmış olan nakit avanslarımız ve nakliye isteği ile pancar üreticimizin cebinden fazla bir para harcamadan para kazanarak pancar çiftçiliğini yapmalarını istiyoruz."

Fabrikanın, pancar çiftçilerine desteklerinin devam edeceğini belirten Kantürk, şimdiki fiyat ton başına 875 lira, ancak ekonomik gelişmeler dikkate alınarak hasat öncesi  pancar alım kesin fiyatı açıklanacak. Bu süreçte Boyabat çiftçisiyle pancar ekiminde birlikte olmak istiyoruz, dedi.

Toplantıda konuşan Kurusaray köyü muhtarı Halit Fidan ve pancar üreticisi Metin Özgür de topraklarında yeniden pancar üretileceği için yetkililere ve emeği geçenlere teşekkür edip, hayırlı olması dileğinde bulundular.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2022, 17:34
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali usta
Ali usta - 2 yıl Önce

Pancar ekimi iyi hoşta pancarı buralarda domuz yer bitirir tarlada bişey bırakmaz domuz faktörünü göz önünde bulundurarak ekimi yapilmalidir

Atalay sertkaya
Atalay sertkaya - 2 yıl Önce

Hairli olsun projeniz ancak topraga sadece kimyasal kullanarak topraktaki uretkende calisan mikrov organizm diye adlandirayim kusaca canli bakterileri her gecen gun yok ediyoruz buna bir care arayisinda bulunulmasi gerekli dusuk maliyet yuksek kazanc strateji herzaman kazanir

SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138