Boyabat'ta "Devlet Hibe, Teşvik ve Kredi Destekleri Bilgilendirme Toplantısı"

Boyabat'ta "Devlet Hibe, Teşvik ve Kredi Destekleri Bilgilendirme Toplantısı"

Boyabat'ta "Devlet Hibe, Teşvik ve Kredi Destekleri Bilgilendirme Toplantısı"

Boyabat ilçesinde Sinop İş İnsanları Derneği ile Boyabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğiyle "Devlet Hibe, Teşvik ve Kredi Destekleri Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.

Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası salonunda Sinop İş İnsanları Derneği ile Boyabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğiyle düzenlenen "Devlet Hibe, Teşvik ve Kredi Destekleri Bilgilendirme Toplantısı" konulu toplantıda konuşan Sinop İş İnsanları Derneği (SİNDER) Başkan Yılmaz Öz, derneklerinin siyasi bir ideolojisi olmayan, Sinoplu ve Sinop'a yatırım yapmış veya yatırım yapmayı planlayan memleketine gönül verenlerle birlikte kuruldu, dedi.

Öz, "Devletin iş insanlarına sağladığı pozitif katkılardan yararlanarak faaliyetlerini genişletmek, imkanlarını sizlerle paylaşmak arzusu ve düşünceleriyle bir araya gelmş bulunmaktayız.

35 yıldır bu bölgede ticari faaliyeti dışında bulunmuş, çoğunuzu tanıyan biri olarak bu toplantımızın devlet destekli, finansal kaynak bulunması veya yatırım ortamlarının iyileştirilmesi konusunda firmalarımıza ışık tutacağına inanıyorum.

Hepimizin yaşadığı pandemiden, afetlerden ve ekonomik gelişmelerden kaynaklanan, bizlerin ön sermayelerini olumsuz etkileyen gündemi yakından takip etmekteyiz. Tüm Sinoplular olarak birlik ve beraberlik içinde mücadele ederek sinerji ve ortak enerji yaratarak bu zor günleri en az hasarla atlatmak konusunda bir çok çalışmaların yapılmakta olduğu dönemden geçiyoruz.

Dolayısıyla kamu kurumlarımızın yetkililerinin birinci ağızdan verecekleri bilgi ve aydınlatmalar bizlere katkı sağlayacaktır. Kendilerine ayrı arı teşekkür ediyorum.

Ayrıca derneğimiz başkan yardımcısı Ebru Uysal hanımefendinin de hibe destekleri konularında başvuruda bulunmak isteyenlerin proje hazırlamalarını kolaylaştırmak ve başvurularına yol göstermek amacıyla her zaman yanlarında olacağımıza emin olunuz. Toplantının düzenlenmesine katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Sinop Ticaret İl Müdürü Yavuz Selim Aykan, Boyabat'a gelmek için fırsatlatları değerlendirdiklerini ancak katılım kooperatifleri konusunda bir adım atamadıklarını vurgulayarak, "İnşallah bu vesileyle kooperatif kurulması açısından abat şehir Boyabat'ımızda bir kadın kooperatifi kurulmasına vesile oluruz. Her ilçede bir kadın kooperatifi kurulma isteğimiz var. Bu istek neden derseniz, bu sene içerisinde bakanlığımız kopdes kapsamında kadın kooperatiflerine hibe kredisi verilmesini sağladı. 

Bakanlığın yayınladığı yeni yönetmelikte özürlü ve kadın kooperatiflerinin kuruluş masraflarının alınmayacağı konusunda pozitif bir ayrımcılık sağlandığını da hatırlatan Aykan, " İnşallah bu bizebir ivme sağlayaca. Kadın kooperatifi noktasında da en azından yedi kadınımızı bir araya getirecek oluşumu sağlarsak, biz de bunların kurulmasıyla kalmayıp, sürdürülebilir olma aşamasında da elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız. 

Şu ana kadar Sinop'ta beş tane kadın kooperatifi olduğunu söyleyen Aykan, "Dördü benim zamanımda kuruldu. Artırmaya çalşıyoruz. Artırmamızın sebebi de şu, artık üretime geçmemiz gerekiyor. Kooperatifleşmede bakanlığımızın destekleri var.Bakanlığımızın kopdes projesi kapsamında üç tane desteği var diyen Aykan, "Bunlardan bir tanesi, kadın kooperatifi kurulmasıyla birlikte mal alım kısımlarında 200 bin liraya kadar hibe desteğimiz var. Kooperatifin beş sene kadar çalışma şartıyla 200 bin liranın 175 bin lirasını bakanlığımız karşılıyor. Kadınlarımızın kooperatif yoluyla ürettikleri ürünlerinde sanal oramda pazarlanmasında bakanlığımız yardımcı olacak.

Bakanlığın sadece mal alımı bakımından değil kreş, bakımevi, yaşlı huzur evi tarzında da demirbaş eşya destekleri olduğunu söyleyen Aykan, ürünlerin pazarlanmasında gidilen fuarlarda stand açma ve masraflarıyla ilgili Şubat ayı itibarıyla destek olacaklarını da söyleyip,"Abat şehrimiz Boyabat, kadın kooperafifleri nktasında çok büyük bir cevhere sahip. Kaymakamımızla da bu konuyu görüştüm. Şefik başkanımızdan da destek sözü aldım. Kaymakamlık ve belediye desteği olduktan sonra kooperatifimizin sürdürülebilir olmasında bir sıkıntı olmayacaktır. Bizim de destekleriz her aşamada devam edecektir. İlgili girişimcilerimize Sinop'taki kapılarımız açıktır. Her konuda bilgilendirme ve yönlendirmeye hazırız. İnşallah faydalı işlere birlikte imza atarız." ifadelerinde bulundu.

KOSGEB Sinop İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, kendi bölümüyle ilgili konuşmasında KOSGEB desteklerinin farklı başlıklar altında çok sayıda destek içerdiğini söyleyerek, "Bizden en çok istenen girişimcilik desteğidir. Bundan önceki yıllarda da rakamsal olarak toplam desteğin yarısına yakınına tekabül eden girişimcilik desteği oldu. Biliyorsunuz, girişimcilik desteği son üç yılda işletmesi olmayan girişimcilerin ilk defa işletme açması çerçevesinde verilen bir destek.

Gördüğüm kadarıyla salonda çoğunluğun işletmesi var. Sizler çevrenizde yeni işletme açmayı düşünen girişimcilere bu bilgileri aktarabilirsiniz. İlk defa imalata dönük işletme açanlar 100 ile 300 bin tl arasında makine hibesinden yararlanabilecekler. Detaylarını bizlerle görüşebilirsiniz.

Bizim ayrca çağrı esaslı KOBİ Gelişim Destek Programı programımız var. Şu an aktif bir desteğimiz yok, ama yılda iki kez çağrıya çıkıyoruz. Burda belirli bir konu çerçevesinde işletmelere destek söz konusu oluyor. Bir milyon liraya kadar desteklerimiz var. Makine, teçhizat, personel, yazılım, hizmet alımları gibi destekler var. Bunları internet sitemizden takip edebilirsiniz. 

Yerel basına teşekkür eden Kaşıkırık, "Yerel basınımız bizim ulaşamadığımız, duyuramadığımız kişilere bu bilgileri ulaştırarak bize büyük yardımlarda bulunmuş oluyorlar." dedi.

AR-GE desteğinden de bahseden Kaşıkırık, bu desteklerinin 7-24 açık bir destek olduğunu söyleyerek, "İşletmelerin ar-ge ya da ürün geliştirme çerçevesinde projelerinin değerlendirildiği, projenin durumuna göre makine, teçhizat, personel, hizmet alımı çerçevesinde destek verdiğimiz prototip imalatına yetecek kadar olan desteği verdiğimiz daha sonraki süreçte de tekno yatırım çerçevesinde altı milyon tl'ye kadar destek verebileceğimiz bir programımızdır.

Buradaki amaç AR-GE yatırımı yapmak, yatırımlar sayesinde Türkiye'nin yurt dışından aldığı ürünlerin azaltılması, sattığı ürünlerin artırılması üzerine olan desteklerimizdir." ifadelerine yer verdi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Program Yönetimi Birimi Başkanı Halil İbrahim Kırlı ‘’Bakanlığa ilettiğimiz 11 Ağustos’taki afetten sonra oluşan süreçte Sinop’la ilgili faiz desteği çalışmalarımız var. Şu an bu çalışmanın bütçesini ayarlamaya çalışıyoruz. Genelde yatırımcılarımız tüccar ve esnaflarımız için biz şunu öneriyoruz; bir fikir bir düşüncesi varsa iş geliştirmesi ile ilgili bizimle irtibata geçsin, birlikte müzakere edelim, hangi kaynaklar kendisine sunulabilir, onları değerlendirelim. Ondan sonra kendi sürecine dahil olsun.

Son zamanlarda  biraz daha özellikle kamunun büyük projelerini destekliyoruz hem turizm hemde sosyal kalkınma bağlamında. Ticaret müdürümüz kooperatiflerle ilgili desteklerden bahsetti. 2020 yılında biz Gücüm Emeğim Platformunu devreye aldık. Bu kooperatiflerin ürünleri satılsın diye. İki hafta öncede yöresel ürünler fuarına (YÖREX) Çankırı, Kastamonu ve Sinop’tan tüm kooperatiflerimizi götürdük. Orada ürünlerini 5 gün boyunca  sergilediler, satış yaptılar, iş ağlarını geliştirdiler.

Fonksiyonel olarak ajans olarak birimlerimizin biraz yapılarını değiştirdik.Son dönemde Turizm işlerimizi yürüttüğümüz şehir tanırım markalaşma birimimiz var, birde sosyal kalkınma birimimiz var. Sosyal Kalkınma projeleriz SOGEP projelerini yürütüyor. Biz burada esnafımız, tüccarımız olsun öncelikli olarak bir yatırım fikri olduğunda yatırım destek ofisimizle bunu paylaşsın, görüş alışverişinde bulunsun, daha sonra hangi finansman mekanizması uygunsa ona doğru yönlendirilsin. Mahiyetine uygun bir çalışma ise teşvik sistemine yönlendiriyoruz ya da KOSGEB’e yönlendiriyoruz.’’ dedi.

Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Tam, tarım sektöründe kayıtlı üreticilere yönelik desteklemeler konusunda yaptığı konuşmasında ''Geniş bir destekleme yelpazesine sahip bakanlığımızın daha çok esnafı tarım yatırımcısını, sanayicisinin desteklemesini konusunda sizleri bilgilendirmek isterim. Bunların başında kırsal kalkınma programlarının desteklenmesi gelmektedir. Programın amacı doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması için tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamaktır. Bu program 2021 - 2025 yıllarında uygulanacak.Tarım ve Orman Bakanlığının 2021-2022 Kırsal Kalkınma Desteklenmesi kapsamında yeni etap başvurular başladı. Bu başvurular 31.10.2021 tarihinde başlayıp 21.01.2022 tarihine kadar devam edecektir.

Bu  desteklerden ve programlardan faydalanmak isteyen ve gerekli şartları sağlayabilecek yatırımcıların müdürlüğümüzden daha geniş bilgi alabileceğini hatırlatmak isterim'' ifadelerine yer verdi.

Sinop İşkur Şube Müdürü Ercan Karabacakoğlu, konuşmasında ‘’Devlet, bu yatırım, istihdam ve teşviklerin nihayetinden bütün girişimcilerden, işletmecilerden, sanayicilerden istediği bir şey vardır. Devlet senden ne kadar kişi istihdam edildiğine bakar, çalışan iş gücünün artırılmasıyla ilgilenir. İnsanlar bu teşviklerden faydalanabilir miyim diye düşünüyor. Bu tarz toplantılara katılın ki burada faydalanıp faydalanamadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu toplantılarda bir kaç girişimci dahi faydalansa bizim için yeterlidir. Ben Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğünde şube müdürüyüm, bizim aklımızda kırk tane hikaye varsa kırkı da istihdam üzerinedir. Yani burada 1 kişi çalışıyorsanız yarın 2 kişi olacak mısınız ? Düşüncemizin özü budur. Devletimiz istihdamın artırılması yönünde uzun süredir katkılar sağlıyor. Bu katkıları işletmelerin muhasebecileri de biliyor. Uygun şartlar oluştuğu takdirde tüm işletmelerimiz bu teşviklerden yararlanabilir.’’ ifadelerindebulundu.

Bilgilendirme toplantısında salondaki izleyicilerin yöneltiği sorular, ilgili kurumların yetkilileri tarafından cevaplandırılıp, yönlendirmede bulunuldu.

Toplantıya Boyabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Feyzullah Öztürk, esnaflar ve diğer ilgililer katıldılar.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2021, 00:33
YORUM EKLE
YORUMLAR
Atalay sertkaya
Atalay sertkaya - 2 yıl Önce

Proje gelıstırm e proje yonetıcı proje tasarım belgesine sahibim yardıma ıhtıyac olursa ulasın

SIRADAKİ HABER

banner115