Boyabat'ta çeltik üreticilerine bilgilendirme programı gerçekleştirildi

Boyabat'ta çeltik üreticilerine bilgilendirme programı gerçekleştirildi

Boyabat'ta çeltik üreticilerine bilgilendirme programı gerçekleştirildi

Boyabat ilçesinde Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı'nın girişimleri ve daveti üzerine çeltik üreticilerinin daha verimli ve kaliteli ürün alabilmeleri için İlçe Kaymakamlığı öncülüğünde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Boyabat Ziraat Odası işbirliğiyle program gerçekleştirildi.

Boyabat 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda Boyabat Sesi muhabirine açıklamada bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta,

"İlçemizde çeltik ekim sezonu başlamadan önce çeltik yetiştiriciliği yapan ilçemize bağlı 33 köydeki üreticilerimize Ayer firması tarafından bilgilendirme yapıldı. Programda çeltik üreticilerinin daha kaliteli ve randımanı yüksek çeltik hasat edebilmeleri için Ziraat Mühendisi Cihan Bakan ve Ayer firması yetkilisi Serdar Turan tarafından bilgilendirme gerçekleştirildi. Program yararlı oldu. İnşallah bol ve kaliteli ürün alacağımız bir sezon olur." dedi.

Ziraat Mühendisi Cihan Bakan, bilgilendirme toplantısında kaliteli ve randımanı yüksek çeltik üretebilmek için öncelikle toprak analizi yaptırılarak, analiz raporuna uygun sertifikalı tohum kullanımı, çeltik çeşidi, dönüme göre kullanılacak ilaç ve oranı, gübre çeşidi, sulama ve yetiştirilme sürecindeki çalışmalar ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bakan, açıklamasında "Çeltik üretiminde önceliğin hasatta hem kaliteli, hem de dönüm başına bol ürün almayı hedefleyeceğiz. Bunun için de benim tarlama hangi çeltik çeşidini ekersem daha fazla verim alırım diyeceğiz. Verim için yabancı otlarla mücadeleyi bilinçli yapacağız. Çeltikte görülebilecek hastalıkları olmadan önleyici ilaçlama yapacağız. Kullanacağımız gübrenin çeşidini ve oranını yetkili ve uzman kişilere sorarak gerçekleştireceğiz. Bitki besleme tekniğine uygun çalışma yapacağız." dedi.

Yetkililer, çeltik üreticilerinin önceki çeltik sezonlarında karşılaştıkları hastalık, zarar ve karşılaştıkları sorunları da dinleyerek cevaplandırmada bulundular.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2023, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115