Boyabat'ta 2023 yılı çeltik hasadına başlandı

Boyabat'ta 2023 yılı çeltik hasadına başlandı

Türkiye’nin yüzde 5,5 pirinç ihtiyacını karşılayan önemli çeltik üretim merkezilerinden Sinop'un Boyabat ilçesinde çeltik hasadına başlandı.

Türkiye'nin önemli miktarda pirinç ihtiyacını karşılayan ilçede 2023 yılında toplam 15 bin 767 dekar alanda ekimi yapılan çeltikte bu yıl yaklaşık 12-13 bin ton ürün hasat edilmesi bekleniyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Boyabat Sesi muhabirine, ilçede 31 köyde 512 çiftçi ailesinin çeltik hasadına başlandığını ve hasadın Ekim ayının ilk haftasında tamamlanmasının beklendiğini söyledi.Geçen yıl 31 köyde 14.700 dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını hatırlatan Usta, "2023 çeltik hasadı döneminde 31 köyde 512 çiftçi ailesinde 15 bin 767 dekar alanda çeltik ekimi yapılmışolup, beklenen çeltik verimi dekarda 750-800 kilogram arasındadır. Tarladan sofraya çeltiğin yolculuğunda emeği geçen yetiştiricilerimize bereketli bir hasat sezonu dilerim." diye konuştu.

İlçenin Bağlıca köyünde çeltik üretimi yapan Satılmış Demir ise 2023 yılında verimli bir çeltik hasadı yaşadıklarını belirterek, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) henüz çeltik alım fiyatlarını açıklamadı. Dolayısıyla tüccarlar da geçen yılki fiyatlardan alım yapıyor. Bu da bizim mağduriyetimiz demektir. Mağdur olmamamız için hükümetimizin bir an önce fiyat açıklayarak bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Biz her zaman hükümetimizin yanında olduk, Desteklerinden memnunuz, ama bu seferki fiyat açıklanmaması bizi mağdur etti. Yetkililerden bir an önce fiyat açıklaması bekliyoruz." dedi.

Çeltik hasadı sonrası trafiğe kapalı karayolunda çeltik kurutma çalışması yapan Çatpınar köyü çeltik üreticilerinden Emir Kökçü, çeltik hasadı sonrası kurutma çalışmasının kaliteli pirinç oluşmasındaki önemine değinip, çeltiği kurutmaz isek çürüme olur ve tüm emekler boşa gider diyerek, "Çeltik, sofralarımızda yediğimiz pirincin fabrika işlemi görmemiş halidir. Şu an burada çeltik kurutma çalışması yapıyoruz. Gördüğünüz gibi ara ara serili çeltiği karıştırmamız gerekiyor. Kurutulmamış çeltiği çuvala, ambara koyamayız, koyarsak çürür. Yaş çeltik fabrikaya da verilmez. Sofrada yediğimiz pirinç yaşken pirinç haline gelmez, yumuşak olur ve zamanla çürür. Sert halini alıp, uzun süre bekletilebilmesi için kurutulması gerekmektedir buda büyük bir emekle oluyor.." şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2023, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115