Boyabat'ta 2023 yılı çeltik ekimi başladı

Boyabat'ta 2023 yılı çeltik ekimi başladı

Sinop'un Boyabat ilçesinde 2023 yılı çeltik ekim sezonunda üreticiler tarafından çeltik ekimine başlandı.

İlçede 32 köyde 16 bin dekar alanda ekimine başlanan çeltikten bu yıl 15 bin ton ürün elde edilmesi planlanıyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta Boyabat Sesi muhabirine bu yıl ilçede 16 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılacağını söyledi.

Usta, "İlçemizde 2022 yılında 31 köyde 14.700 dekar alanda çeltik ekimi yapılmış olup, ortalama dekara çeltik verimi 800 kg olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı için 32 köyde 16 bin dekar alanda Osmancık, Cameo, Rekor, Boyabatkalesi, Halil bey ve Yatkın çeltik çeşitlerinin ekimi başlamış olup sezon sonunda 15 bin ton çeltik hasadı beklenmektedir.

Ülkemiz pirinç ihtiyacının yüzde 5,5'ni Boyabat'ta üreten, tarladan sofraya çeltiğin yetişmesi sürecinde, her aşamasında emeği olan değerli yetiştiricilerimize bereketli bir yıl geçirmelerini dilerim." ifadelerine yer verdi.

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı ise geçen yıl odanın girişimleri sonucu Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Boyabat'ta üreticilerin emeğinin karşılığı fiyatla çeltik alımı yaptığını belirterek, "Geçen yıl yüzü gülen çeltik üreticilerimiz, bu çeltik sezonunda ekim alanlarını genişleterek daha fazla ürün elde edeceklerdir. Bizim istek ve temennimiz, devletimizin üreticilerimizin girdi masraflarına daha fazla destek vererek, ülkemiz pirinç ihtiyacının dışa bağımlılığının azaltılmasıdır." dedi.

Alibeyli köyü çeltik üreticilerinden İbrahim Madenoğlu, genç çiftçi olarak beş yıldır çeltik üretimi yaptığını belirterek, "Çeltik işi zahmetli iş, ilacı, gübresi, mazotu, tohumu maddiyata dayanıyor. Devletimiz bunu göz önünde bulundurarak çeltik alım fiyatlarını biraz daha esnek, yüksek tutarsa bizi çok sevindirir." dedi. Aynı köyden çeltik üreticisi Mustafa Kökcü ise geçen seneki çeltik fiyatlarının umduklarından bile yüksek çıkmasından memnun olduklarını belirterek, "İnşallah 2023 sezonu sonunda da iyi bir fiyat verilir." dedi.

Bağlıca köyü çeltik üreticilerinden Özgür Ali Yeğin, önceden elle attıkları tohumu, altı yıldır makinayla atmanın rahatlığını yaşadıklarını söyleyerek "2023 çektik ekim sezonuna başladık. Şu an tarladaki karaları temizliyoruz. Bunları temizlemezsek atacağımız tohum kara dediğimiz çöplerin üzerinde kalarak toprağa düşmez. Temizlik bitince makineyle tohum ekeceğiz. Bu şekilde hem zamandan hem de işçilik masrafından kurtuluyoruz.

Yeğin, geçen yıl selden ve doludan zarar gördüklerini ancak zararlarının sigortadan karşılandığı için iyi bir hasat sezonu geçirdiklerini söyleyerek

"İnşallah bu yıl afetsiz bir yıl geçer. Allah herkese bol kazanç versin," dedi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2023, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115